Reclamă

Savarine de casă. Rețeta clasică, din caietul bunicii

Printre prăjiturile cu gust de copilărie, notate în caietele îngălbenite de timp ale mamelor sau bunicilor se numără și rețeta de savarine de casă. Îți oferim mai jos rețeta clasică a acestui desert, așa cum se regăsea în cofetăriile de altădată.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 1 februarie 2024, 4:30 / Actualizat: 3 februarie 2024, 18:55

Rețeta savarinelor are origini în bucătăria franțuzească, dobândindu-și denumirea după numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin. Acesta era foarte atras de arta culinară. O rețetă asemănătoare mai găsim și în bucătăria italiană, denumită Rum Baba.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Indiferent de originea rețetei, cert este că savarinele au fost și rămân printre cele mai apreciate prăjituri. Te poți bucura de gustul lor servindu-le în toate cofetăriile, dar le poți prepara cu ușurință și în casă.

Din aceeași categorie cu savarinele fac parte și eclerele, a căror rețetă aparține tot bucătăriei franțuzești. Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. În rândurile de mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru savarinele clasice.

Savarine de casă – Ingrediente

Ai nevoie de trei tipuri de ingrediente pentru prepararea savarinelor: pentru aluat, sirop și umplere și decor.

Reclamă

Pentru aluatul de savarine:

  • 6 gălbenușuri +1 ou întreg
  • 450 gr făină
  • 300 ml lapte cald
  • 50 gr zahăr tos
  • 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 ml ulei sau unt topit (cu 82% grăsime)
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1/4 linguriță de sare.

Pentru sirop:

  • 1 250 ml apă
  • 500 gr zahăr tos
  • coaja de la 1/2 lămâie.
Reclamă

Pentru umplere și decor:

  • 500 gr gem de fructe (de preferat roșu)
  • 500 gr frișcă bătută
  • 50 ml rom (alcool nu esență).

Rețetă de savarine de casă – Mod de preparare

În rețeta clasică, așa cum se regăsea în caietul bunicii, aluatul pentru savarine este unul dospit. Pentru a ajuta la dospirea mai rapidă a acestuia, este important să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Dacă folosești aceste ingrediente reci, timpul de dospire a aluatului va fi mai mare.

Cum prepari aluatul dospit pentru savarine

Amestecă într-un bol drojdia cu o lingură de zahăr până când se diluează, apoi adaugă laptele cald. Adaugă 1 lingură de făină și omogenizează bine amestecul. Apoi, lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul și se formează spumă la suprafață.

În alt bol, adaugă gălbenușurile, oul întreg, restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă energic aceste ingrediente până când zahărul se dizolvă și obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare.

Trece făina prin sită în bolul de frământare și adaugă sarea peste ea. Cu o lingură, formează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo compoziția cremoasă și maiaua de drojdie. Amestecă bine toate ingredientele din bol, turnând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.

Amestecă aluatul până când devine compact. Nu va fi un aluat ferm, precum aluatul de pâine. Acesta va avea textura mai moale. Așază o folie deasupra bolului și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. 

Descoperă și o rețetă de savarine cu pesmet, mai simplă și mai rapidă.

Cum formezi și coci savarine de casă

Când timpul de dospire a expirat, unge formele de copt savarine cu ulei sau cu unt topit. Ia cu o lingură din aluat și pune în formele de savarine atât cât să fie acoperit 3/4 din volumul lor.

Așază o folie de prospețime peste forme și lasă aluatul să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune formele de copt în cuptor și coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp, redu temperatura la 180 de grade Celsius. Mai lasă savarinele la copt timp de 20-25 de minute. După coacere, scoate savarinele din formele de copt și lasă-le pe un grătar de răcire timp de 2-3 ore. Este important să fie răcite și ușor uscate, pentru a putea fi hidratate mai apoi cu sirop.

Cum însiropezi și umpli savarinele

Prepară un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin, prin fierberea acestor ingrediente. După stingerea focului, adaugă imediat savarinele în siropul fierbinte. Adaugă-le în mai multe tranșe și apasă-le cu o spatulă în sirop.

După ce le-ai însiropat pe toate, lasă-le să se răcească bine și stropește-le cu rom. Așază-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele.

Savarine însiropate
După însiropare, savarinele se așază invers în tavă, pentru a secționa un căpăcel din ele / Shutterstock

Glazurează căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Peste savarinele decupate adaugă frișcă, apoi așază deasupra căpăcelul glazurat cu gem.

Savarine de casă umplute cu frișcă și glazurate cu gem
Pentru un aspect mai plăcut, se optează pentru un gem colorat / Shutterstock

Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.

Tot din categoria rețetelor de prăjituri de cofetărie îți recomandăm să mai încerci și rețeta pentru prăjitura Amandină.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×