Reclamă

Savarine de casă. Rețeta clasică, din caietul bunicii

Printre prăjiturile cu gust de copilărie, notate în caietele îngălbenite de timp ale mamelor sau bunicilor se numără și rețeta de savarine de casă. Îți oferim mai jos rețeta clasică a acestui desert, așa cum se regăsea în cofetăriile de altădată.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 1 februarie 2024, 4:30 / Actualizat: 3 februarie 2024, 18:55

Rețeta savarinelor are origini în bucătăria franțuzească, dobândindu-și denumirea după numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin. Acesta era foarte atras de arta culinară. O rețetă asemănătoare mai găsim și în bucătăria italiană, denumită Rum Baba.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Indiferent de originea rețetei, cert este că savarinele au fost și rămân printre cele mai apreciate prăjituri. Te poți bucura de gustul lor servindu-le în toate cofetăriile, dar le poți prepara cu ușurință și în casă.

Din aceeași categorie cu savarinele fac parte și eclerele, a căror rețetă aparține tot bucătăriei franțuzești. Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. În rândurile de mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru savarinele clasice.

Savarine de casă – Ingrediente

Ai nevoie de trei tipuri de ingrediente pentru prepararea savarinelor: pentru aluat, sirop și umplere și decor.

Reclamă

Pentru aluatul de savarine:

  • 6 gălbenușuri +1 ou întreg
  • 450 gr făină
  • 300 ml lapte cald
  • 50 gr zahăr tos
  • 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 ml ulei sau unt topit (cu 82% grăsime)
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1/4 linguriță de sare.

Pentru sirop:

  • 1 250 ml apă
  • 500 gr zahăr tos
  • coaja de la 1/2 lămâie.
Reclamă

Pentru umplere și decor:

  • 500 gr gem de fructe (de preferat roșu)
  • 500 gr frișcă bătută
  • 50 ml rom (alcool nu esență).

Rețetă de savarine de casă – Mod de preparare

În rețeta clasică, așa cum se regăsea în caietul bunicii, aluatul pentru savarine este unul dospit. Pentru a ajuta la dospirea mai rapidă a acestuia, este important să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Dacă folosești aceste ingrediente reci, timpul de dospire a aluatului va fi mai mare.

Cum prepari aluatul dospit pentru savarine

Amestecă într-un bol drojdia cu o lingură de zahăr până când se diluează, apoi adaugă laptele cald. Adaugă 1 lingură de făină și omogenizează bine amestecul. Apoi, lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul și se formează spumă la suprafață.

În alt bol, adaugă gălbenușurile, oul întreg, restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă energic aceste ingrediente până când zahărul se dizolvă și obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare.

Trece făina prin sită în bolul de frământare și adaugă sarea peste ea. Cu o lingură, formează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo compoziția cremoasă și maiaua de drojdie. Amestecă bine toate ingredientele din bol, turnând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.

Amestecă aluatul până când devine compact. Nu va fi un aluat ferm, precum aluatul de pâine. Acesta va avea textura mai moale. Așază o folie deasupra bolului și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. 

Descoperă și o rețetă de savarine cu pesmet, mai simplă și mai rapidă.

Cum formezi și coci savarine de casă

Când timpul de dospire a expirat, unge formele de copt savarine cu ulei sau cu unt topit. Ia cu o lingură din aluat și pune în formele de savarine atât cât să fie acoperit 3/4 din volumul lor.

Așază o folie de prospețime peste forme și lasă aluatul să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune formele de copt în cuptor și coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp, redu temperatura la 180 de grade Celsius. Mai lasă savarinele la copt timp de 20-25 de minute. După coacere, scoate savarinele din formele de copt și lasă-le pe un grătar de răcire timp de 2-3 ore. Este important să fie răcite și ușor uscate, pentru a putea fi hidratate mai apoi cu sirop.

Cum însiropezi și umpli savarinele

Prepară un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin, prin fierberea acestor ingrediente. După stingerea focului, adaugă imediat savarinele în siropul fierbinte. Adaugă-le în mai multe tranșe și apasă-le cu o spatulă în sirop.

După ce le-ai însiropat pe toate, lasă-le să se răcească bine și stropește-le cu rom. Așază-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele.

Savarine însiropate
După însiropare, savarinele se așază invers în tavă, pentru a secționa un căpăcel din ele / Shutterstock

Glazurează căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Peste savarinele decupate adaugă frișcă, apoi așază deasupra căpăcelul glazurat cu gem.

Savarine de casă umplute cu frișcă și glazurate cu gem
Pentru un aspect mai plăcut, se optează pentru un gem colorat / Shutterstock

Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.

Tot din categoria rețetelor de prăjituri de cofetărie îți recomandăm să mai încerci și rețeta pentru prăjitura Amandină.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×