Reclamă

Savarine de casă. Rețeta clasică, din caietul bunicii

Printre prăjiturile cu gust de copilărie, notate în caietele îngălbenite de timp ale mamelor sau bunicilor se numără și rețeta de savarine de casă. Îți oferim mai jos rețeta clasică a acestui desert, așa cum se regăsea în cofetăriile de altădată.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 1 februarie 2024, 4:30 / Actualizat: 3 februarie 2024, 18:55

Rețeta savarinelor are origini în bucătăria franțuzească, dobândindu-și denumirea după numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin. Acesta era foarte atras de arta culinară. O rețetă asemănătoare mai găsim și în bucătăria italiană, denumită Rum Baba.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Indiferent de originea rețetei, cert este că savarinele au fost și rămân printre cele mai apreciate prăjituri. Te poți bucura de gustul lor servindu-le în toate cofetăriile, dar le poți prepara cu ușurință și în casă.

Din aceeași categorie cu savarinele fac parte și eclerele, a căror rețetă aparține tot bucătăriei franțuzești. Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. În rândurile de mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru savarinele clasice.

Savarine de casă – Ingrediente

Ai nevoie de trei tipuri de ingrediente pentru prepararea savarinelor: pentru aluat, sirop și umplere și decor.

Reclamă

Pentru aluatul de savarine:

  • 6 gălbenușuri +1 ou întreg
  • 450 gr făină
  • 300 ml lapte cald
  • 50 gr zahăr tos
  • 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 ml ulei sau unt topit (cu 82% grăsime)
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • 1/4 linguriță de sare.

Pentru sirop:

  • 1 250 ml apă
  • 500 gr zahăr tos
  • coaja de la 1/2 lămâie.
Reclamă

Pentru umplere și decor:

  • 500 gr gem de fructe (de preferat roșu)
  • 500 gr frișcă bătută
  • 50 ml rom (alcool nu esență).

Rețetă de savarine de casă – Mod de preparare

În rețeta clasică, așa cum se regăsea în caietul bunicii, aluatul pentru savarine este unul dospit. Pentru a ajuta la dospirea mai rapidă a acestuia, este important să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Dacă folosești aceste ingrediente reci, timpul de dospire a aluatului va fi mai mare.

Cum prepari aluatul dospit pentru savarine

Amestecă într-un bol drojdia cu o lingură de zahăr până când se diluează, apoi adaugă laptele cald. Adaugă 1 lingură de făină și omogenizează bine amestecul. Apoi, lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul și se formează spumă la suprafață.

În alt bol, adaugă gălbenușurile, oul întreg, restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă energic aceste ingrediente până când zahărul se dizolvă și obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare.

Trece făina prin sită în bolul de frământare și adaugă sarea peste ea. Cu o lingură, formează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo compoziția cremoasă și maiaua de drojdie. Amestecă bine toate ingredientele din bol, turnând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.

Amestecă aluatul până când devine compact. Nu va fi un aluat ferm, precum aluatul de pâine. Acesta va avea textura mai moale. Așază o folie deasupra bolului și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. 

Descoperă și o rețetă de savarine cu pesmet, mai simplă și mai rapidă.

Cum formezi și coci savarine de casă

Când timpul de dospire a expirat, unge formele de copt savarine cu ulei sau cu unt topit. Ia cu o lingură din aluat și pune în formele de savarine atât cât să fie acoperit 3/4 din volumul lor.

Așază o folie de prospețime peste forme și lasă aluatul să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune formele de copt în cuptor și coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp, redu temperatura la 180 de grade Celsius. Mai lasă savarinele la copt timp de 20-25 de minute. După coacere, scoate savarinele din formele de copt și lasă-le pe un grătar de răcire timp de 2-3 ore. Este important să fie răcite și ușor uscate, pentru a putea fi hidratate mai apoi cu sirop.

Cum însiropezi și umpli savarinele

Prepară un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin, prin fierberea acestor ingrediente. După stingerea focului, adaugă imediat savarinele în siropul fierbinte. Adaugă-le în mai multe tranșe și apasă-le cu o spatulă în sirop.

După ce le-ai însiropat pe toate, lasă-le să se răcească bine și stropește-le cu rom. Așază-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele.

Savarine însiropate
După însiropare, savarinele se așază invers în tavă, pentru a secționa un căpăcel din ele / Shutterstock

Glazurează căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Peste savarinele decupate adaugă frișcă, apoi așază deasupra căpăcelul glazurat cu gem.

Savarine de casă umplute cu frișcă și glazurate cu gem
Pentru un aspect mai plăcut, se optează pentru un gem colorat / Shutterstock

Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.

Tot din categoria rețetelor de prăjituri de cofetărie îți recomandăm să mai încerci și rețeta pentru prăjitura Amandină.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×