Reclamă

Prăjitura Figaro. Rețetă e prăjitură cu gem acrișor și bezea cu nuci

Printre rețetele vechi de prăjituri din caietele îngălbenite de timp ale bunicii, un loc fruntaș îl ocupă prăjitura Figaro. Este o rețetă de prăjitură cu gem acrișor și bezea cu nuci.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 29 ianuarie 2024, 5:38

Blatul prăjiturii se prepară dintr-un aluat fraged cu multe gălbenușuri și unt. Albușurile se folosesc deasupra blatului, transformate într-o bezea densă cu multe nuci. Între blat și bezeaua cu nuci se adaugă un strat consistent dintr-un gem acrișor și aromat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai potrivit gem pentru această delicioasă prăjitură este gemul de caise.

O altă rețetă de prăjitură cu gem de caise, foarte apreciată în toate bucătăriile lumii este rețeta de prăjitură Greta Garbo, întâlnită și sub denumirea de Jerbo sau Gerbeaud. O poți încerca și tu, dar până atunci, testează rețeta prăjiturii Figaro, pe care ți-o oferim detaliată în cele ce urmează.

Prăjitura Figaro – Ingrediente

Pentru că prăjitura se compune din trei straturi, împarte lista de ingrediente în funcție de acestea. Ai nevoie de ingrediente pentru aluatul prăjiturii, umplutură și bezeaua cu nuci.

Reclamă

Pentru aluatul fraged:

  • 300 gr unt cu 82% grăsime
  • 100 gr zahăr
  • 6 gălbenușuri (ouă medii)
  • 1 vârf cuțit cu sare
  • 525 gr făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie sau oțet.

Pentru bezeaua cu nucă:

  • 6 albușuri
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilat
  • 200 gr nucă măcinată fin
  • 1 vârf cuțit cu sare.
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 800 gr gem de caise,
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară – opțional.

Rețeta pentru prăjitura Figaro – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului fraged, care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor și un alt timp de relaxare la rece. În acest interval de timp poți pregăti bezeaua cu nucă. Aceasta se coace în același timp cu blatul și cu stratul de gem.

Cum prepari aluatul fraged

Pune gălbenușurile într-un bol, adaugă un praf de sare și amestecă-le puțin pentru a le intensifica culoarea. Adaugă zahărul și amestecă energic până când obții o compoziție deschisă la culoare și cu textură spumoasă. Adaugă untul rece, tăiat în cubulețe și bicarbonatul de sodiu diluat în suc de lămâie, sau oțet.

Trece făina prin sită într-un bol mai mare și creează un loc adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo compoziția de mai sus și amestecă bine totul, până când obții un aluat ușor nisipos. Împachetează aluatul în folie de prospețime și pune-l la rece pentru 20 de minute.

Cum prepari bezeaua cu nucă și coci prăjitura Figaro

Înainte de a pregăti bezeaua, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt într-o tavă de 30/40 cm.

Presară un praf de sare peste albușurile rămase de la cele șase gălbenușuri adăugate în aluat. Apoi introdu mixerul în ele și amestecă până când devin spumoase și cristaline. Adaugă treptat cele două tipuri de zahăr și amestecă energic până când obții o bezea consistentă.

Încorporează treptat nuca măcinată mai grosier, cu ajutorul unei spatule.

Pentru a forma și coace prăjitura Figaro, întinde aluatul fraged în tavă și unge-l cu un strat generos de gem. Opțional, poți adăuga în gem și pudră de scorțișoară.

Peste stratul de gem întinde bezeaua cu nucă și pune tava în cuptorul încălzit. Coace delicioasa prăjitură pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi las-o să se răcească bine, pentru a se putea porționa frumos.

Prăjitura Figaro porționată, alături de nuci, crenguțe de brad și o ceașcă de cafea
Opțional, prăjitura se poate decora cu zahăr pudră / Shutterstock

Descoperă și rețeta de prăjitură Pani Walewska sau Doamna Waleaska, care se prepară dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×