Rețeta se mai găsește și sub denumirea de fondant de ciocolată pentru că este, de fapt, un desert pe bază de ciocolată lichidă la interior. Prăjitura se coace la temperatură mare pentru o perioadă scurtă de timp, iar din acest motiv mijlocul rămâne necopt și va fi cursiv.
Se spune că acest spectaculos vulcan de ciocolată a fost inventat din greșeală de un bucătar francez.
Acesta a pregătit prăjiturile și a uitat să cronometreze timpul de coacere, lăsându-le foarte puțin în cuptor. Astfel, interiorul prăjiturilor a rămas necopt, iar când le-a secționat, compoziția din interior a curs ca lava unui vulcan. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu celor dragi un desert spectaculos cu gust divin.
Lava cake sau vulcan de ciocolată – Ingrediente
Cu doar cinci ingrediente poți pregăti un desert de senzație cu care îți vei cuceri familia și prietenii. Cu aceste ingrediente poți realiza patru porții de lava cake, pe care le poți coace în forme mari de brioșe:
- 200 gr ciocolată cu peste 70% conținut de cacao
- 200 gr unt cu peste 80% grăsime
- 150 gr zahăr
- 40 gr făină
- 2 ouă medii + 2 gălbenușuri
- 1 praf de sare
- puțin unt și făină, pentru formele de copt
- înghețată și fructe, pentru servit
Lava cake sau vulcan de ciocolată – Mod de preparare
Înainte de a te apuca de lucru este important să cunoști câteva reguli esențiale pentru reușita spectaculosului desert:
- folosește neapărat ciocolată de calitate cu peste 70% masă de cacao;
- folosește unt de calitate cu peste 80% grăsime;
- nu topi ciocolata direct pe foc, nici la microunde, ci pe baie de aburi;
- coace prăjiturile la temperatură înaltă, pentru un timp relativ scurt;
- servește prăjiturile fierbinți, altfel se va întări ciocolata din interior.
Cum prepari deliciosul fondant de ciocolată
În primul rând pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. Rupe ciocolata în bucăți mici și pune-o într-un vas împreună cu untul tăiat în cuburi și zahărul. Pune vasul în alt vas mai mare cu apă, dar urmărește să nu atingă apa. Acum pune cele două vase pe foc și amestecă continuu până se topesc toate ingredientele și se omogenizează compoziția de ciocolată. Scoate vasul cu ciocolată din cel cu apă și lasă-l 2 minute la temperat. Adaugă cele două ouă și cele două gălbenușuri și amestecă intens până când sunt bine încorporate în compoziția de ciocolată.
Încorporează și făina amestecată cu un praf de sare și omogenizează bine compoziția. Unge formele de brioșe cu unt și presară puțină făină. Umple formele pentru 3/4 din capacitate cu aluatul de lava cake sau vulcan de ciocolată. Dă formele la cuptor și coace-le pentru 10 minute la 220 de grade.
Răstoarnă prăjiturile pe farfuriuțe și servește-le fierbinți, presărate cu zahăr, alături de o cupă din înghețata preferată și fructe proaspete.
Spor și poftă bună!