Se știe că fasolea boabe este o ideală sursă de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Iar despre fibre se știe că reprezintă componentele esențiale în alimentația zilnică.
Consumul de fasole ajută la îmbunătățirea nivelului colesterolului și totodată la reducerea riscului de boli cardiace. Urmăriți mai jos ingredientele necesare și pașii de urmat pentru a pregăti o rețetă gustoasă și sănătoasă.
Mâncare de fasole scăzută – Ingrediente
- 500 gr fasole albă, boabe
- 2 buc. ceapă
- 3 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 ardei roșu
- 250 gr pastă de roșii
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 1 crenguță de cimbru
- 2 foi de dafin
- sare și piper
- pătrunjel verde
Rețetă de fasole scăzută – Mod de preparare
Modul de preparare al acestei rețete nu este complex, însă pregătirea boabelor de fasole necesită mai mult timp.
Se începe prin a alege boabele de fasole sănătoase și a le spăla bine în 2-3 ape reci. Apoi, se pun boabele de fasole într-un vas încăpător și se acoperă cu apă rece. Se pune apă cât dublul volumului boabelor de fasole din vas. Vasul cu fasole și apa rece se lasă la frigider de seara până dimineața.
A doua zi, se scurg boabele de fasole, se clătesc bine și se pun la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Se lasă să fiarbă 5-6 minute de când apa atinge punctul de fierbere. Prima apă se scurge, pentru a elimina din toxine. Dacă fasolea este mai veche, se va repeta procedeul de două ori.
Apoi, se pune din nou fasolea la fiert în apă fierbinte. Când boabele de fasole încep să se pătrundă, se adaugă o ceapă tocată mărunt și un morcov curățat și răzuit. Mai târziu, se adaugă și 2 foi de dafin și crenguța de cimbru.
Nu se va adăuga sare la mâncarea de fasole decât spre final de fierbere, pentru a nu se sfărâma boabele.
Cum se prepară sosul pentru mâncare de fasole scăzută
Se pune uleiul într-o tigaie la încins și se călește în el o ceapă tocată mărunt. Se amestecă bine pentru a se pătrunde ceapa uniform. Când începe să devină sticloasă se stropește cu puțină supă de la fasole. Se recurge la acest procedeu pentru a nu căpăta ceapa acel gust de prăjeală, dăunător sănătății. Se adaugă peste ceapa călită un ardei gras, sau capia, roșu, tocat în cuburi mici. Tot acum se adaugă și pasta de roșii.
Se fierbe ceapa cu roșiile până rezultă un sos consistent. Se adaugă în sos și usturoiul curățat și pisat cu sare, ca pentru mujdei.
Când boabele de fasole sunt bine pătrunse, se scurge din supă, dacă este multă și se adaugă sosul de ceapă cu roșii. Se mai lasă mâncarea să fiarbă 10-12 minute, pentru a se întrepătrunde aromele. În acest timp se potrivește gustul cu sare și piper.
După stingerea focului, sau în timpul servirii, se adaugă pătrunjel verde tocat.
Delicioasa mâncare de fasole scăzută se servește cu murăturile preferate. Dar este la fel de gustoasă și cu ceapă verde, sau cu ceapă roșie.