Pe lângă indicatorii pozitivi au fost descoperiți i cei negativi. Cercetătorii sugerează că provocările care apar într-un mariaj pot fi uneori mult prea puternice pentru cuplurile care nu sunt pregătite să facă anumite compromisuri. Aceste cinci motive ar putea să stea la disfuncția conjugală, conform studiului mai sus citat.
Motive pentru care un mariaj ar putea să eșueze
Mariajul vine cu multe provocări. Viața conjugală nu este întotdeauna plină de momente de neuitat, iar uneori viața îi pune pe cei doi parteneri în situații conflictuale.
Certurile se întețesc, iar neînțelegerile îi duc uneori pe parteneri să ajungă în pragu divorțului. Uite care sunt principalele motive pentru care poți ajunge în pragul unui divorț.
Îți sacrifici nevoile individuale
Atunci când îți sacrifici nevoile individuale ai tendința să fii mult mai iritată și încărcată cu energie negativă. Studiile sugerează că prioritizarea mariajului în fața propriilor nevoi poate duce în timp la o acceptare pasivă, la sentimente de resemnare, iar în unele cazuri la stări de furie și frustrare.
Soții pot face de bunăvoie sacrificii pentru partenerii lor, fără a obține un lucru în schimb. Însă dacă aceste sacrificii au loc prea des. Studiile arată că partenerii pot ajunge la tot mai multe certuri. Un studiu din 2022 a arătat că aceste sacrificii pot fi costisitoare, ceea ce poate duce în timp la o satisfacție mais căzută în relație pentru cel care dăruiește.
Nu discuți despre ceea ce te deranjează
Soții sunt uneori reticenți în a se confrunta sau a aborda acțiunile sau obiceiurile negative dintr-o relație. De exemplu, trăsături precum egoismul sau lipsa de conștientizare socială pot deveni modele comportamentale negative care nu reușesc să satisfacă nevoile unui partener conjugal.
Pasivitatea soțului sau eșecul în comunicare poate duce la apariția unor sentimente de furie și a unui comportament negativ. Dacă lucrurile nu sunt soluționate în timp, acestea se pot agrava treptat și pot face ca situația dintre soți să fie tot mai inconfortabilă.
Nu respecți limitele din relație
Studiile au arătată că „gestionarea greșită a limitelor” are loc atunci când partenerii acordă prioritate identității lor personale față de bunăstarea și armonia căsniciei.
Stabilirea limitelor personale este importantă, la fel și stabilirea limitelor în ceea ce privește căsnicia. Nerespectarea acestor „bariere” poate duce la certuri între parteneri, spun specialiștii de la Parade.
Factori de stres din exterior
Influențele și adversitățile externe exercită o influență incredibilă asupra armoniei conjugale. Evenimentele stresante, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, confruntarea cu probleme de sănătate sau navigarea printr-o perioadă financiară mai grea, toate acestea pot afecta chiar și cele mai puternice căsnicii.
Aceste evenimente au un impact direct asupra sănătății mintale a partenerului și a capacității acestuia de a comunica eficient într-o relație.
Este important să stabilești un spațiu de dialog emoțional sigur. În felul acesta poți rezolva problemele dificile, dar în același timp poți respecta limitele partenerului de cuplu. Află mai multe și despre vârsta ideală pentru căsătorie. Vezi la ce concluzii au ajuns experții.
Lupta cu incertitudinea
Incertitudinea apare atunci când partenerii se luptă să-și definească dorințele și nevoile dintr-o relație. Acest lucru poate crea o deconectare, lăsând partenerii să se simtă neliniștiți.
Încurajarea conversațiilor sincere și deschise despre aspirații personale, implicarea în activități care încurajează autoreflecția și explorarea, toate aceste lucruri pot ajuta la repararea mariajului și evitarea divorțului, spun specialiștii.