Bătrânețea este asociată de cele mai multe ori cu grijile legate de sănătatea fizică și mentală, bani și trecerea timpului. Trecerea timpului nu ar trebui să fie privită cu părere de rău, dimpotrivă. Bătrânețea este o cutie plină cu lecții de viață. Acestea ne ajută să înțelegem mai bine realitățile care ne înconjoară și oamenii cu care interacționăm.
Motivele pentru care bătrânețea este o etapă fericită a vieții
Tot ceea ce ai învățat până acum poți să pui în aplicare în relația cu sinele și familia ta. Ai mai mult timp să te relaxezi și, dacă nu îți propui să începi o afacere sau să faci credite, probabil, mai puține griji. Din toate aceste motive și mai multe, detaliate în paragrafele ce urmează, bătrânețea este o etapă fericită a vieții.
Mai multă fericire
Un studiu realizat în 2008 a constatat că oamenii sunt cei mai fericiți în tinerețe și între 70 și 80 de ani. Un studiu similar din cadrul Universității din Chicago a constatat că nivelul de fericire a crescut între 65 și 85 de ani – și nu numai, potrivit HuffPost.
De ce? Unii experți cred că acest lucru se datorează faptului că persoanele în vârstă sunt capabile să apeleze la abilitățile sociale și emoționale pe care le-au deprins odată cu experiența.
Mai puține migrene
Studiile arată că migrenele se răresc și își pierd din severitate pe măsură ce îmbătrânești. Într-adevăr, greața, vărsăturile, sensibilitatea la lumină și alte simptome par să scadă odată cu trecerea timpului. Migrenele se manifestă frecvent între adolescență și vârsta de 50 de ani.
Căsătorie mai solidă
Relația cuplurilor căsătorite se fortifică la bătrânețe. Persoanele care au petrecut ani de zile împreună învață cum să-și exprime mai bine sentimentele. Mai ales după ce copiii pleacă de acasă. Un alt motiv este că încercările din timpul vârstei mijlocii au clădit încrederea în cuplu. O relație constructivă este cu siguranță un lucru benefic. Cuplurile mulțumite au mai multe șanse să se bucure de o sănătate mentală și fizică mai bună.
Viața sexuală mai satisfăcătoare
Studiile arată că satisfacția din dormitor devine de fapt mai puternică odată cu vârsta, chiar dacă apetitul sexual scade. Un studiu din cadrul Universității din California a constatat că majoritatea femeilor cu vârste cuprinse între 60 și 89 de ani erau mulțumite de viața lor sexuală. Totuși, medicii spun că uscăciunea vaginală și impotența pot reprezenta în continuare o problemă în cazul persoanelor în vârstă.
Mai puține răceli
Copiii răcesc în medie între șase și opt ori pe an. În schimb, adulții se confruntă cu această problemă mult mai rar, între două și patru ori pe an, potrivit Stanford Children’s Health.
„Adulții au dezvoltat mai mulți anticorpi, celule albe din sânge care ajută la combaterea și prevenirea infecțiilor”, spune Ehsan Ali, medic primar în Beverly Hills, pentru Good Housekeeping. Este posibil ca aceste celule să nu te împiedice să contractezi răceala de la copilul tău, dar o vei putea înfrunta mai bine.