Mucenici moldovenești împletiți. Rețetă de mucenici însiropați

Dacă ți-ai propus să întâmpini ziua de 9 Martie cu un platou de mucenici pe masă, îți oferim o rețetă delicioasă de mucenici moldovenești împletiți. Este o rețetă de mucenici însiropați și foarte aromați.

Publicat: 7 martie 2022, 6:56

Rețetele de mucenici variază în funcție de zonele țării, iar reușita deplină a acestora depinde și de iscusința celor care îi prepară. În Muntenia, cea mai îndrăgită este rețeta de mucenici fierți sau mucenici muntenești. Aceștia se prepară dintr-un aluat simplu, modelat în forme mici, simbolizând cifra 8. Mucenicii se fierb într-un sirop aromat cu vanilie și scorțișoară și îmbogățit cu nucă măcinată.

În Moldova, se prepară mucenicii moldovenești, copți în cuptor. Aceștia se prepară dintr-un aluat pufos ca de cozonac sau de pâine, dacă se optează pentru mucenici de post. După coacere, aceștia se vor scălda într-un sirop delicios și aromat și se vor glazura cu miere și multă nucă.

Urmărește mai jos una dintre rețetele de mucenici moldovenești pe care o poți prepara și tu ziua de 9 Martie.

Mucenici moldovenești împletiți – Ingrediente

Pentru a prepara acest tip de mucenici, sunt necesare ingrediente pentru aluatul pufos și ingrediente pentru siropul aromat.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină albă tip 650
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 150 gr zahăr
  • 450 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 ouă
  • 1/4 linguriță de sare
  • coajă răzuită de la 1/2 lămâie
  • coajă răzuită de la 1/2 portocală
  • 1 ou pentru uns.

Ingrediente pentru sirop:

  • 500 ml apă
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr miere
  • coaja răzuită de la 1/2 lămâie
  • coaja răzuită de la 1/2 portocală
  • 1 baton de vanilie
  • 300-350 gr nucă măcinată.

Mucenici moldovenești împletiți – Mod de preparare

Înainte de a prepara aluatul pentru mucenici, este necesar să aduci ingredientele la temperatura camerei. Trece făina prin sită, într-un bol, de două ori pentru a deveni aerată.

Cum prepari aluatul pentru mucenici moldovenești

Pune drojdia într-un bol și amestec-o bine cu o lingură de zahăr până se diluează. Adaugă și 2-3 linguri de lapte cald și o linguriță de făină și din nou amestecă ingredientele pentru omogenizare.

Creează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și adaugă acolo drojdia. Acoperă vasul cu un ștergar și lasă maiaua de drojdie să-și dubleze volumul.

În alt bol, amestecă ouăle cu sarea și restul de zahăr până devin cremoase. Adăugă cojile de portocală și lămâie, răzuite fin, apoi uleiul și amestecă bine ingredientele. Adaugă amestecul rezultat în vasul cu făină, peste maiaua de drojdie activată. Toarnă treptat, laptele cald în timp ce amesteci intens toate ingredientele din vas. Frământă aluatul mai întâi în vas, apoi pe masa presărată cu făină. Vei obține un aluat nu foarte ferm, dar compact și nelipicios. Acoperă aluatul cu ștergarul de bucătărie și lasă-l la loc cald pentru aproximativ o oră. În acest timp, aluatul își va dubla volumul.

Cum formezi și coci delicioșii mucenici moldovenești împletiți

Împarte aluatul în 24 de părți aproximativ egale, pe care le modelezi pe masa presărată cu făină sub formă de șnururi. Împletește câte două șnururi și lipește-le capetele presându-le. Vei obține un cerc pe care îl răsucești de la jumătate sub forma cifrei 8. Pentru a avea o formă perfectă pune partea cu capetele lipite exact în mijlocul cifrei 8, dedesubt.

Așază mucenicii astfel formați în tava tapetată cu hârtie de copt. Mai lasă-i la dezvoltat 30 de minute, timp în care încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge mucenicii cu ou bătut și coace-i pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Între timp, prepară siropul aromat.

Vezi mai multe imagini cu mucenicii moldovenești împletiți în GALERIA FOTO!

Pentru un aspect lucios, mucenicii se ung cu ou bătut / Shutterstock

Cum prepari siropul pentru a trampa mucenicii moldovenești

Pune apa într-un vas, pe flacăra aragazului și adaugă zahărul și aromele. Amestecă intens până când zahărul se topește. Lasă siropul să fiarbă la foc mic până când capătă consistență. Lasă-l să se tempereze aproximativ 10 minute.

Apoi, stropește cu el delicioșii mucenici moldovenești împletiți, cât încă sunt calzi. Oprește puțin sirop și amestecă-l cu mierea. Unge cu acest amestec mucenicii și presară peste ei din abundență, miez de nucă tocat.

Și dacă dorești să te aventurezi mai mult în bucătărie preparând mucenici, îți mai oferim și o rețetă de mucenici umpluți cu nucă și cacao.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI