Musaca de vinete. Rețetă delicioasă pentru un prânz hrănitor

Rețeta de musaca de vinete este un fel de mâncare foarte populară în bucătăriile balcanice și orientale, cu origini grecești și turcești. Este o mâncare consistentă și savuroasă, perfectă pentru mesele în familie sau ocazii speciale.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 august 2024, 7:50

Musacaua combină straturi de vinete, carne tocată și, adesea, un strat cremos de sos bechamel, toate coapte până la perfecțiune.

Este un preparat mai complex, dar extrem de satisfăcător. Vinetele oferă o textură moale și gust ușor dulce, în timp ce carnea tocată, bine condimentată, adaugă o notă consistentă și sățioasă. Sosul bechamel cremos completează perfect combinația, oferind o textură catifelată și un gust bogat. Servită caldă, musacaua din vinete este un adevărat deliciu, ideală pentru a fi împărtășită cu cei dragi.

Tot din vinete, dar fără carne, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de tocăniță de vinete, specifică bucătăriei românești.

În continuare, poți urmări rețeta detaliată pentru musacaua de vinete.

Reclamă

Musaca de vinete – Ingrediente

Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente de bază, constând în vinete și umplutură de carne cu legume, dar și de ingrediente pentru sos bechamel, care este opțional.

Descoperă mai jos ingredintele necesare praparării rețetei de musaca de vinete.

Ingrediente de bază:

  • 2-3 vinete mari
  • 500 g carne tocată (amestec de porc și vită sau doar una din ele)
  • 2 cepe medii, tocate fin
  • 3-4 roșii coapte sau 400 g roșii în suc propriu
  • 3-4 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de zahăr (opțional)
  • sare și piper, după gust
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 2-3 linguri de ulei de măsline.
Reclamă

Pentru sosul bechamel:

  • 50 g unt
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • sare și nucșoară, după gust.

Musaca de vinete – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea vinetelor. Spală-le și taie-le felii subțiri de aproximativ 0,5 cm grosime. Poți opta pentru felii rotunde sau lunguiețe. Presară sare peste felii și lasă-le într-o sită pentru 30 de minute. Astfel, elimini sucul amar.

După acest timp, clătește vinetele cu apă rece și usucă-le bine cu un prosop de bucătărie.

Prăjește feliile de vinete într-o tigaie cu puțin ulei până devin aurii, apoi scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Poți, de asemenea, să le coci la cuptor.

Cum prepari umplutura pentru musaca

Într-o tigaie mare, călește ceapa tocată în puțin ulei până devine translucidă. Adaugă usturoiul și carnea tocată, amestecând până când carnea este bine rumenită.

Adaugă pasta de tomate, roșiile tăiate cubulețe, zahărul (dacă folosești), boiaua de ardei, oregano, sare și piper. Gătește totul la foc mediu până când sosul se îngroașă și carnea este bine pătrunsă. Descoperă și o rețetă de vinete Papoutsakia, din bucătăria grecească.

Cum prepari sosul bechamel pentru musaca de vinete

Într-o cratiță mică, topește untul la foc mediu. Adaugă făina și amestecă continuu timp de 1-2 minute, până când făina capătă o culoare aurie.

Începe să adaugi treptat laptele, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. Continuă să gătești sosul bechamel, amestecând, până când se îngroașă. Condimentează cu sare și un praf de nucșoară.

Cum formezi și coci musacaua de vinete

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Într-un vas de cuptor, așază un strat de vinete prăjite. Peste vinete, adaugă un strat de umplutură de carne. Repetă straturile, terminând cu un strat de vinete.

Dacă folosești sos bechamel, toarnă-l deasupra ultimului strat de vinete.

Presară puțin cașcaval ras pe deasupra (opțional).

Coace delicioasa musaca de vinete timp de 35-45 de minute sau până când sosul bechamel devine auriu și începe să formeze o crustă.

Lasă musacaua să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o porționa și servi. Acest timp ajută straturile să se așeze și îmbunătățește gustul.

Dacă mai dorești și alte rețete delicioase cu vinete, mai poți trece pe lista de preparat și rețeta de pizzette de vinete, simplă și rapid de preparat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Orez cu lapte decorat cu scorțișoară în bol cu lingură, batoane de scorțișoară și anason stelat
Rețete
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Rețeta de orez cu lapte este una dintre acele rețete care nu au nevoie de tehnici complicate ca să fie reușite. Totul se bazează pe două lucruri: proporția corectă dintre orez și lapte și...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Justin Timberlake în timpul unui concert pe scenă
Divertisment
Artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme: „Mă simt extenuat”
El este artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme. Declarațiile sale au fost surprinzătoare pentru publicul larg. Fanii au reacționat în mediul online la cele...
4
femeie frumoasă cu o coroană de flori și multe culori pe lângă cap pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Înainte de a-și încheia tranzitul, planeta Mercur îi ajută pe nativi în multe sensuri. 3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Felul în...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×