Salata de vinete este una dintre cele mai populare gustări de vară, imediat ce apar vinetele pe piață. Indiferent că este preparată simplă, doar cu ulei și ceapă sau și cu maioneză, gustul salatei este deosebit. O poți savura pe felii de pâine prăjită sau pe felii de legume, în cadrul unui platou cu aperitive.
Salata de vinete este destul de versatilă pentru că o poți combina și cu alte legume. Una dintre combinații este cea de vinete cu dovlecel. Este mai ușoară ca și gust, mai cremoasă, dar și mai spornică. O altă combinație este cea de vinete cu roșii proaspete. Pe lângă adaosul de legume mai poți combina salata de vinete cu hummus. Iar una dintre variantele acestei salate o poți descoperi mai jos.
Salată de vinete cu ardei și usturoi – Ingrediente
- 2 vinete mari
- 2 buc. ardei gras, roșu
- 1 ardei gras galben
- 1 ceapă mare, roșie
- 1 căpățână de usturoi
- sare și piper, după gust
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui.
Rețeta salatei de vinete – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea salatei consta în pregătirea vinetelor și a ardeilor. Spală bine vinetele și șterge-le, spală și ardeii și șterge-i bine. Pune vinetele și ardeii la copt pe grătar, pe plită, sau la cuptor. Varianta cuptorului este cea mai la îndemână. Însă dacă optezi pentru varianta grătarului, legumele ies mai gustoase, datorită cojilor carbonizate. Împreună cu vinetele și ardeii coace și căpățâna de usturoi. Dar înainte de a o pune la copt îndepărtează de la capătul ei un căpăcel, pentru a descoperi ușor grăunții.
După coacere, curăță vinetele și și lasă-le la scurs și la răcit. Curăță și ardeii și lasă-i și pe aceștia să se scurgă bine. Poți opri sucul scurs de la ardei și îl folosești la o supă sau un sos.
Descoperă aici un articol complet despre cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.