România se pregătește să treacă la ora de iarnă. Acest lucru va însemna că ceasurile vor fi date cu o oră în urmă. Conform reglementărilor făcute de Uniunea Europeană, acesta ar putea fi ultima dată când România face schimbarea importantă.
Noaptea din octombrie când se dă ceasul înapoi
Uniunea Europeană a decis că se va renunța la ora de vară și la cea de iarnă începând cu anul 2025. Conform reglementărilor care sunt în prezent în vigoare, ora se va schimba în noaptea de 26 octombrie, iar ceasurile se vor da cu o oră înapoi.
Începând cu anul viitor, multe țări membre ale Uniunii europene ar putea să nu mai facă acest lucru. Trecerea la ora de iarnă are un impact semnificativ asupra celor mai multe persoane.
Momentul trecerii va însemna că, teoretic, fiecare dintre noi se va bucura de o oră suplimentară de somn în acea noapte.
Zilele vor deveni mai scurte, deoarece răsăritul va avea loc mai devreme. Totodată, apusul Soarelui se va întâmpla mai repede.
Schimbarea orei are loc an de an, dar acest lucru s-ar putea modifica începând cu 2025. Uniunea Europeană a propus eliminarea acestui sistem de schimbare a orei încă din anul 2018.
Un an mai târziu, în 2019, Uniunea a reușit să ajungă la un consens. În ciuda deciziilor care au fost luate, statele membre nu au implementat măsurile agreate în mod uniform, precizează colegii de la Observator.
Începând cu anul 2025, statele membre vor fi nevoite să aleagă dacă vor păstra ora de vară sau ora de iarnă în mod permanent. România nu a luat încă o decizie în acest sens.
Ce impact are această schimbare asupra organismului nostru
Schimbarea orei are un impact semnificativ asupra organismului nostru, spun specialiștii. De cele mai multe ori, schimbarea orei impactează în mod negativ sănătatea organismului nostru.
Studiile au arătat că pot crește semnificativ numărul de accidente în acea perioadă. Oamenii sunt mult mai obosiți și nu au un randament la fel de bun în ziua în care are loc schimbarea orei.
Totodată, schimbarea orei ar avea un impact negativ chiar și asupra dispoziției generale a oamenilor. În plus, adaptarea la noul ritm circadian poate fi destul de dificilă în primele zile.
Specialiștii ne recomandă ca această trecere să se facă treptat, așa cum arătau studiile din 2022. Este important să avem un program de somn bine pus la punct pentru a nu pune în pericol sănătatea organismului nostru.
Totodată, medicii recomandă expunerea la lumina naturală în perioada în care are loc schimbarea orei. Timpul petrecut în aer liber poate sprijini buna funcționare a organismului, dar și reglarea ritmului circadian.
Studiile au arătat că expunerea în aer liber pe parcursul zilei poate ajuta, de asemenea, la combaterea stărilor de oboseală și apatie. Este important ca fiecare persoană să se asigure că ar eparte de odihnă în seara în care are loc schimbare orei pentru a avea parte de o zi cât mai liniștită.