Reclamă

Nutrienți care te pot ajuta să-ți păstrezi pielea sănătoasă. De ce e recomandat să-i incluzi în dietă

Acești nutrienți esențiali pot transforma aspectul pielii tale. Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni par să aibă o strălucire naturală a pielii? S-a dovedit că nu este vorba doar de o rutină de skincare, ci și dieta joacă un rol major. Află din acest articol care sunt cei 5 nutrienți care te pot ajuta să-ți păstrezi pielea sănătoasă. Poți afla, de asemenea, și câteva trucuri practice pentru a le încorpora în rutina ta alimentară.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 28 ianuarie 2024, 6:13 / Actualizat: 28 ianuarie 2024, 10:54
O femeie cu o piele superbă, care radiază de fericire
În multe cazuri, pielea ta poate fi o reflexie a sănătății tale, iar alimentația joacă un rol mare în aspectul ei / Shutterstock

În multe cazuri, pielea ta poate fi o reflexie a sănătății tale, iar alimentația joacă un rol mare în aspectul ei. Alimentele bogate în nutrienți oferă teren pentru celule ale pielii sănătoase, care pot fi de ajutor în structura, elasticitatea și hidratarea pielii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nutrienți care te pot ajuta să-ți păstrezi pielea sănătoasă

Deoarece pielea este organul nostru cel mai extins, explică dieteticianul-nutriționist Shannon Costello, ea cere o dietă echilibrată care include proteine adecvate, acizi grași esențiali și o varietate de vitamine și minerale pentru a-și menține structura. Dieta are capacitatea de a influența anumite disfuncții cronice ale pielii precum psoriazisul, dermatita atopică și acneea, notează Eatingwell.

Curcumina

Curcumina este un compus chimic aflat în turmeric, care îi dă culoarea sa aurie. Conține compuși benefici care au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Studii recente au arătat, de asemenea, că ea poate fi un tratament eficient în bolile dermatologice. 

Potrivit unei analize din 2019 publicată în Nutrients, curcumina este un mod natural și sigur de tratare a anumitor tipuri de dermatită sau psoriazis, și influențează durata de vindecare a rănilor. Unele studii evidențiază rolul curcuminei de îmbunătățire a procesului antiinflamator sau de creștere a biomarkerilor inflamatori pe măsură ce îmbătrânim.

Reclamă

Vitamina D

Vitamina D joacă un rol crucial în menținerea sănătății pielii, deoarece poate reduce inflamația, protejând pielea corpului. O cercetare din 2021 indică faptul că efectele antiinflamatorii și protective fac din vitamina D o componentă cheie pentru sănătatea pielii pe măsură ce aceasta îmbătrânește.

Mai specific, completează Costello, vitamina D are o pondere în abilitatea pielii de menținere a homeostaziei (echilibrul tututor elementelor din piele). Vitamina D poate inhiba de asemenea răspunsul inflamator care survine datorită înaintării în vârstă sau expunerii repetate la elemente de mediu.

Reclamă

Metaboliții activi din vitamina D3 pot proteja pielea contra efectelor riscante ale agenților nocivi precum radiațiile ultraviolete, poluarea și infecțiile microbiene.

Probiotice

Probioticele joacă un rol crucial în hrănirea a miliarde de microorganisme intestinale. Pot influența sănătatea pielii mai mult decât pare la prima vedere. O analiză din 2023 sugerează că probioticele sunt deosebit de benefice pentru sănătatea pielii. Sunt utile în tratamentul acneei, psoriazisului, vindecării rănilor și multor altor probleme ale pielii. S-a dovedit că probioticele reduc și pierderea de apă la nivel cutanat. Probioticele cresc nivelurile de ceramide din celulele pielii, mărind hidratarea generală. Sunt un remediu pentru persoanele cu o piele uscată. 

Un alt studiu din 2022 sugerează că probioticele pot contribui la atenuarea unor simptome legate de psoriazis precum înroșirea, subțierea și aspectul solzos al pielii. Mai mult, un studiu clinic din 2021 condus de Clinica de Nutriție ESPEN a demonstrat că suplimentele cu probiotice au îmbunătățit calitatea vieții și markerii inflamatori la 50 de pacienți cu psoriazis.

Acizi grași Omega-3

Grăsimile sănătoase ca acizii grași Omega-3 sunt cei mai buni aliați ai pielii. Sunt vitali pentru sănătatea pielii deoarece ajută la menținerea barierei ei lipidice, păstrându-i hidratarea și aspectul plin. Acești acizi au și proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta în anumite afecțiuni inflamatorii ale pielii.

Un studiu din 2020 a dezvăluit că acizii grași Omega-3 pot fi deosebit de utili în tratamentul psoriazisului și ulcerelor pielii, și pot reduce severitatea acneei.

Fibre

Fibrele pot fi un alt adjuvant al pielii tale. O analiză recentă a concluzionat că fibrele pot susține sănătatea gastrointestinală, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat. Potrivit experților, atunci când intestinele sunt într-o condiție optimă, acest lucru se vede la nivelul funcționării pielii.

Consumul suficient de fibre este una dintre cele mai indicate căi de susținere a sănătății intestinale prin diversificarea și hrănirea bacteriilor bune care trăiesc în intestine. În egală măsură, fibrele pot genera acizi grași cu lanț scurt pe măsură ce se mișcă în intestine. Acești acizi grași cu lanț scurt mențin integritatea barierei pielii prin susținerea metabolismului cheratinocitelor (celulele care compun 90% din stratul exterior al pielii). Menținerea unei diete bogate în fibre poate fi utilă în cazul alergiilor, căci fortifică această barieră a pielii.

Așadar, prin includerea unor nutrienți precum curcumina, vitamina D, fibrele, acizii grași Omega-3 și probioticele în stilul tău de viață, încurajezi nu numai sănătatea pielii, ci crești starea generală de bine. Dacă te bucuri de cel puțin unul din acești nutrienți zilnic, este un bun punct de plecare. De asemenea, e bine să optezi pentru alimente bogate în nutrienți. Totuși nu uita să faci din când în când mici schimbări.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie și un bărbat, acoperiți de un balon inimă
Horoscop
Zodii care înșală în orice relație. De ce nu pot fi fidele partenerului de cuplu
Este ceva ce doare, adevărul trist, dar oamenii născuți sub aceste semne zodiacale înșală în fiecare zi persoana pe care o iubesc. Și în timp ce unora le place să se concentreze asupra celor...
2
O femeie frumoasă cu ochii căprui și părul brunet pentru a ilustra ce culori de păr întineresc
Frumusețe
Culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Ce spun specialiștii în beauty
Specialiștii în beauty îți vin în ajutor cu câteva culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Alegerea celei mai bune culori de păr pentru ochii căprui poate fi o provocare. Există...
3
prieteni care stau îmbrățișați și zâmbesc în timpul zilei însorite
Horoscop
Ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie. Află cum ești percepută în general
Oamenii își formează opinii și păreri despre cei din jur cu mult înainte de a-i cunoaște. Află ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie și vezi cum poți să treci peste judecățile...
4
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie în bol alb cu furculiță
Rețete
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Pentru o masă de prânz simplă, dar delicioasă sau chiar pentru cină, merită preparată o salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie. Rețeta este simplă și rapidă, perfectă pentru atunci când timpul...
5
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și aplică unul dintre trucurile simple de frumusețe pentru femeiele care au peste 40 de ani
Frumusețe
Trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Sfaturi de la specialiștii în beauty
Frumusețea nu are vârstă. Specialiști în beauty îți vin și de această dată în ajutor cu câteva trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Iată cum poți să-ți evidențiezi...
PARTENERI
×