Ți-am pregătit o listă scurtă cu factorii care ar putea să-ți influențeze calitatea vieții după 60 de ani. Evitate din timp, aceste obiceiuri nu-ți vor afecta sănătatea și starea de bine. Pentru a avea parte de o viață lungă și frumoasă, iată care sunt factorii pe care ar trebui să-i ai în vedere.
Obiceiuri la care e indicat să renunți după vârsta de 60 de ani
Există nenumărați factori care pot influența calitatea vieții și procesul de îmbătrânire. Deși unii dintre aceștia nu pot fi controlați, mulți se află sub puterea decizie noastre. Câteva obiceiuri ce par la prima vedere inofensive, îți pot afecta durata vieții. Pentru a avea parte de o bătrânețe liniștită și fericită, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere. Descoperă care sunt principalele obiceiuri la care e indicat să renunți 60 de ani.
Fumatul
Fumatul se află și el pe lista cu obiceiuri la care e indicat să renunți după vârsta de 60 de ani. Tutunul este dăunător indiferent de vârstă.
Studiile recente au demonstrat că persoanele cu vârsta între 65 și 69 de ani care renunță la țigări își pot prelungi viața cu cel puțin patru ani. Fumatul după vârsta de 60 de ani poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă sau ale sistemului respirator. Fumatul ar trebui să fie tot mai mult redus în cazul persoanelor cu o vârstă înaintată.
Izolarea socială
Singurătatea poate aduce cu sine multe probleme la nivel psihic și fizic. Studiile au demonstrat că persoanele singure au șanse foarte mari să dezvolte diferite boli din cauza problemelor pe care și le formează la nivel psihic.
Persoanele în vârstă care suferă de singurătate își cresc riscul cu 50% de a dezvolta demența, conform Eat This. Not That! Primele simptome ale demenței variză de la o persoană la alta. Este foarte important să rămânem alături de persoanele în vârstă din viața noastră. Socializarea îi poate ajuta pe aceștia să uite de grijile și problemele pe care le au.
Sedentaritatea
Ultimul de pe lista cu obiceiuri la care e indicat să renunți după 60 de ani ține de sedentaritate. Experții spun că activitățile fizice pot combate o parte din efectele negative ale îmbătrânirii.
Totodată, sportul ajută la tonusul muscular, la îmbunătățirea memoriei și a metabolismului. De asemenea, exercițiile fizice practicate în mod regulat pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Sedentaritatea va crește riscul de a dezvolta mai multe boli, printre care obezitatea, diabetul sau bolile de inimă.
Consumul de băuturi alcoolice în exces
Unul din principalele obiceiuri la care e indicat să renunți după vârsta de 60 de ani este legat de consumul de băuturi alcoolice. Un studiu realizat recent în SUA a demonstrat că persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au tendința să consume mai mult alcool decât cele mai tinere. 20 % din oamenii cu vârsta între 60 și 64 de ani au admis că obișnuiesc să bea în exces. Alcoolul în exces poate crește semnificativ riscul de a face cancer sau a dezvolta boli de inimă, indiferent de vârstă.
Acesta este cu atât mai periculos cu cât este consumat de oamenii în vârstă care au tendința să devină sensibili la alcool. Pentru a avea o viață sănătoasă, cel mai bine este să bei cu moderație și să conștientizezi impactul acestor băuturi asupra corpului tău.