Loboda, cu frunzele ei roșii sau verzi, ușor acrișoare și delicate, se îmbină minunat cu brânza telemea sărată. Ouăle le leagă pe toate într-o textură pufoasă, aurie. Gustul este echilibrat, ușor rustic, cu o tentă vegetală proaspătă și un accent sărat, cremos, de la telemea. Este genul de omletă care se savurează caldă, cu o felie de pâine de casă și roșii proaspete sau ardei gras alături.
Loboda este o alegere excelentă pentru alimentația de sezon, având o mulțime de proprietăți benefice pentru organism. Este o sursă bună de fibre, care susțin digestia. Conține vitamine esențiale, în special Vitamina C, A și K.
Mai conține minerale precum potasiu, calciu, magneziu și fier, benefice pentru sistemul nervos, oase și circulație. Are efect alcalinizant și ajută la detoxifierea organismului, datorită conținutului de clorofilă. Se folosește în ciorbe, omlete, piureuri, plăcinte, salate sau chiar în sucuri verzi.
Una dintre aceste rețete o poți prepara și tu urmărind lista de ingrediente și pașii necesari, detaliate mai jos.
Omletă cu lobodă și brânză telemea – Ingrediente
- 4 ouă mari
- 1 mână generoasă de lobodă proaspătă (aprox. 70-100 g)
- 80-100 g brânză telemea (de vacă, oaie sau capră, după gust)
- 1 lingură ulei sau o bucățică mică de unt
- 1 lingură lapte sau smântână (opțional, pentru omletă mai pufoasă)
- sare și piper după gust
- mărar proaspăt sau ceapă verde, pentru extra prospețime – opțional.
Rețeta omletei cu lobodă și brânză – Mod de preparare
Mai întâi ocupă-te de pregătirea ingredientelor.
Spală bine loboda, scurge-o foarte bine și rupe frunzele mai mari în bucăți. Dă pe răzătoare sau sfărâmă cu furculița brânza telemea.