Te va cuceri atât gustul delicios al combinației de ingrediente, cât și aspectul spectaculos al aluatului umplut. Rețeta se prepară dintr-un aluat clasic de cozonac, dar rulat și umplut cu nuci și cacao. Peste aluat se adaugă compoziția de brânză cu stafide. Brânza amestecată și stafidele fac parte din componența oricărei rețete de pască. Însă, diferența constă în aromele adăugate și în textura compoziției.
Ca oricare altă rețetă de desert și rețetele de pască pot fi adaptate după propriul gust. Poți prepara rețete mai complexe de pască, cu diferite aluaturi, umpluturi, dar și glazuri. Poți opta și pentru o rețetă mai simplă și rapidă, precum rețeta de pască fără aluat.
În continuare, îți oferim o rețetă mai complexă de pască, dar care merită atât efortul, cât și timpul alocat.
Pască cu aluat umplut cu nuci – Ingrediente
Ai nevoie de trei tipuri de ingrediente pentru a prepara acest tip de pască: pentru aluatul de cozonac, umplutura aluatului și compoziția de brânză.
Pentru aluat:
- 280 gr de făină
- 130 ml de lapte
- 50 gr de zahăr
- 2 gălbenușuri
- 40 gr de unt
- 15 gr drojdie proaspătă
- un praf de sare
- coaja de la 1/2 lămâie și 1/2 portocală.
Pentru umplut aluatul:
- 2 albușuri
- 50 gr de zahăr
- 25 gr de cacao
- 80 gr de nuci măcinate.
Pentru crema de brânză cu stafide:
- 500 gr de ricotta
- 2 ouă
- 130 gr de zahăr
- 120 gr de stafide
- 3 linguri de griș
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- 1 praf de sare.
Rețeta de pască cu aluat umplut – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat, care necesită un timp de relaxare la temperatura camerei. Scoate-le din frigider sau adună-le din cămară și lasă-le pe masa din bucătărie cel puțin 30 de minute. Astfel, vei scurta din timpul de dospire a aluatului.
Cum prepari aluatul pentru pască cu aluat umplut cu nuci și brânză cu stafide
Pune făina în bolul de frământare, dar nu înainte de a o trece prin sită. Cu o lingură, formează o adâncitură la mijlocul făinii. Adaugă acolo drojdia dizolvată în 2-3 linguri de lapte și o linguriță de zahăr. Las-o să se dezvolte timp de 5-7 minute.
Pune gălbenușurile cu zahărul în alt bol, amestecă-le, apoi toarnă laptele cald. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și adaugă-l peste drojdia din făină. Presară puțină sare pe marginile făinii, apoi începe să amesteci toate ingredientele, până când obții un aluat compact.
Frământă bine aluatul, în timp ce adaugi puțin câte puțin din untul topit. Vei obține un aluat ușor moale și pufos. Acoperă-l cu folie de prospețime și lasă-l la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer.
Pentru a prepara umplutura, doar trebuie să amesteci într-un bol toate ingredientele din listă, până când obții o compoziție omogenă. Pentru compoziția de brânză pentru pască cu aluat umplut trebuie să amesteci toate ingredientele listate.
Cum formezi și coci pasca
După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, răstoarnă-l pe masa unsă cu ulei. Întinde-l cu ajutorul sucitorului într-o foaie dreptunghiulară cu dimensiunile aproximative de 24×60 cm. Întinde crema de nuci cu cacao peste aluat și rulează-l. Secționează ruloul format în 12 bucăți aproximativ egale.
Îmbracă cu hârtie de copt interiorul unei tăvi de tort cu diametrul de 24 cm. Așază bucățile de aluat la baza ei și lasă-le să se dezvolte până când se unesc între ele. Introdu tava cu aluatul umplut în cuptor și coace-l pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.
Apoi, scoate tava din cuptor și întinde peste aluatul umplut crema de brânză. Introdu din nou tava în cuptor și coace delicioasa pască cu aluat umplut pentru încă 20 de minute sau până când se rumenește frumos deasupra.
Porționează pasca doar după răcirea completă pentru a nu se deforma.
Dacă dorești și o rețetă mai deosebită de cozonac, poți încerca rețeta de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară.