Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară

Din categoria celor mai gustoase rețete de cozonac pe care le poți prepara de sărbători, îți recomandăm o rețetă de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară. Chiar dacă această rețetă de cozonac necesită o metodă laborioasă de preparare, rezultatul final merită tot efortul și timpul alocat.

Publicat: 24 decembrie 2021, 6:25

Este un cozonac al cărui aluat se dospește la rece, în mai multe etape. După coacere se însiropează fierbinte, apoi se păstrează până a doua zi împachetat în folie de prospețime.

Cozonacul însiropat rste cunoscut și sub denumirea de cozonac îmbătat. Este pufos, foarte aromat, și are umplutură generoasă de nuci cu scorțișoară și pudră de cacao. Poate fi cel mai delicios desert pentru sărbători sau pentru ocazii speciale. Nu ezita să îl prepari. Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii necesari pentru o reușită sigură.

Cozonac însiropat cu vinars – Ingrediente

Trebuie să menționam faptul că pentru această rețetă de cozonac, toate lichidele se măsoară în grame, nu în mililitri.

Ingrediente pentru aluat de cozonac:

  • 275 gr făină
  • 15 gr drojdie proaspătă
  • 75 gr unt
  • 1 ou întreg + 2 gălbenușuri
  • 60 gr zahăr pudră
  • 2 gr sare fină
  • 15 gr vinars sau coniac
  • 5 gr extract de vanilie
  • coaja răzuită fin de la o lămâie
  • coaja răzuită fin de la o portocală
  • 60 gr lapte rece.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 gr nucă măcinată
  • 100 gr zahăr pudră
  • 20 gr pudră de cacao
  • 15 gr pudră de scorțișoară
  • 1 ou +1 albuș
  • 25 gr vinars
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru sirop:

  • 250 gr zahăr
  • 100 gr apă
  • 100 gr vinars
  • 10 gr extract de vanilie.

Rețetă de cozonac însiropat cu vinars – Mod de preparare

Pentru pregătirea aluatului de cozonac îmbătat îți spunem că este necesar să urmezi câteva etape în procesul de preparare. Prima etapă constă în prepararea aluatului. A doua etapă implică dospirea aluatului la rece pentru câteva ore. Urmează pregătirea compoziției de umplutură, asamblarea cozonacului și din nou dospirea acestuia.

Cum prepari aluatul pentru cozonac însiropat

Începe cu pregătirea drojdiei, pe care o amesteci cu 10 gr de zahăr, 20 gr de făină și 30 gr de lapte cald, pe care le scazi din cantitățile listei de ingrediente. Omogenizează bine amestecul și lasă-l la dospit pentru 10-15 minute. Este necesar ca maiaua de drojdie să-și dubleze volumul atunci când o incluzi în aluat.

Între timp, pregătește ingredientele pentru aluat. Taie untul în 6 cuburi și lasă-l la temperatura camerei. Pune in bolul mixerului oul și cele 2 gălbenușuri, zahărul, coaja de lămâie și cea de portocală, precum și cantitatea de vinars. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când rezultă o compoziție spumoasă.

Adaugă maiaua, făina și laptele rece. Amestecă din nou ingredientele până când obții un aluat compact. Presară sarea peste el și mai amestecă aluatul, adăugând unul câte unul cuburile de unt. Nu adăuga alt cub de unt până când nu este bine încorporat în aluat cel adăugat anterior. După ce ai frământat aluatul, împachetează-l în folie alimentară și pune-l la frigider pentru 2 ore. Aluatul își va dubla volumul în acest interval de timp.

Între timp, pregătește umplutura pentru cozonac amestecând nuca măcinată foarte fin cu zahărul, pudra de scorțișoară, pudra de cacao, ouăle, vinarsul și un praf de sare.

După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate-l de la frigider și împarte-l în două părți egale. Modelează fiecare parte de aluat în câte o bilă. Împachetează cele două bile de aluat în folie de prospețime și pune-le din nou la frigider pentru 3 ore.

Cum asamblezi și coci minunatul cozonac însiropat cu vinars

După ce trec cele trei ore, unge masa de lucru cu puțin ulei și întinde pe rând fiecare bilă de aluat sub forma unui dreptunghi. Întinde umplutura peste foile de aluat lăsând margini de 4 cm libere, de jur împrejur. Rulează strâns aluaturile cu umplutura în interior.

Pune rulourile de aluat în congelator pentru 15 minute. Pregătește forma de cozonac pe care o ungi cu ulei sau unt topit, și așază hârtie de copt în ea.  

Scoate rulourile din congelator și secționează-le în jumătăți pe lungime. Așază-le în cruce, apoi împletește-le și pune împletitura în tava de copt. Acoperă forma de cozonac cu folie alimentară și pune-o la frigider pentru 8 ore.

Vezi mai multe imagini în galeria foto!

După împletire, cozonacul se așază în tavă și se pune la rece pentru 8 ore / Shutterstock

După acest interval, pune în cuptor, la baza acestuia, un vas cu apă fierbinte. Scoate cozonacul din frigider, înlătură folia alimentară și pune-l în cuptor, pe raftul de deasupra vasului cu apă fierbinte. Lasă-l acolo pentru 30 minute. După ce trec cele 30 minute, scoate oala cu apă și tava cu cozonac. Pornește cuptorul la 160 de grade Celsius și lasă-l să atingă această temperatură. Apoi coace cozonacul pentru 45-50 de minute.

Între timp, pregătește siropul. Amestecă într-un ibric apa cu zahărul și fierbe-le până când se dizolvă zahărul. Stinge focul, lasă siropul să se tempereze 5 minute, apoi adaugă vinarsul și vanilia. Acoperă ibricul și lasă-l așa până se răcește siropul.

După coacerea cozonacului, lasă-l să se tempereze 5 minute, apoi toarnă siropul rece peste el. Acoperă cozonacul cu folie de prospețime și lasă-l la rece până a doua zi. Minunatul cozonac însiropat cu vinars va fi suficient de hidratat a doua zi, iar gustul se va desăvârși.

Și dacă ți-ai propus să pregătești mai mulți cozonaci pentru masa de Crăciun, îți oferim și o rețetă de cozonac fără frământare, mai simplu și mai rapid de pregătit.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Barron Trump s-a întors la facultate, dar nu a revenit singur. Cine sunt bărbații care stau mereu pe urmele lui
Barron Trump s-a întors la facultate. Fiul cel mic al actualului Președinte SUA și al Melaniei Trump studiază în primul an la Universitatea din New York, dar statutul lui e diferit de al celorlalți...
2
Horoscop
Zodiile care nu se tem să fie „cringe”: semnele care îmbrățișează autenticitatea fără rușine
Fiecare dintre noi a avut momente „cringe” – acele situații în care comportamentul nostru pare exagerat, stânjenitor sau pur și simplu diferit de normele sociale. Dar pentru anumite semne zodiacale, aceste momente nu sunt...
3
Horoscop
Numerele îngerilor pentru fiecare zodie în parte în luna februarie. Ce spun astrele
Nativii vor fi ghidați de astre și în a doua lună a anului. Află care sunt numerele îngerilor pentru fiecare zodie în parte în luna februarie. Anul 2025 este înaintea noastră, astfel că planurile...
4
Horoscop
3 zodii care se căsătoresc cu cei mai buni prieteni. Ce spun astrele
Te-ai întrebat vreodată de ce unele cupluri se înțeleg atât de bine? Vezi care sunt cele 3 zodii care se căsătoresc cu cei mai buni prieteni și află motivul. Conexiunile ascunse între parteneri pot...
5
Horoscop
3 zodii care sunt de încredere. Nativii pe care te poți baza în orice situație
Acestea sunt cele 3 zodii care sunt de încredere. Astrologii susțin că nativii aceștia sunt descurcăreți și te poți baza pe ei în orice situație. Încrederea este un lucru special, ca o îmbrățișare caldă...
PARTENERI