Alimentele pe care le alegi îți pot lăsa pete pe dinți, de exemplu ceaiul, cafeaua, vinul roșu sau fructele. O pastă de dinți pentru albire poate ajuta la îndepărtarea petelor de pe dinți și la îmbunătățirea aspectului acestora. Află la ce trebuie să fii atentă când îți alegi pasta de dinți.
Pasta de dinți pentru albire poate să dăuneze dinților
Pasta de dinți pentru albire acționează în primul rând asupra petelor de suprafață cauzate de alimente, băuturi și tutun.
Aceasta acționează de obicei printr-o combinație de mecanisme fizice și chimice. Mecanismele pot fi abrazive ușoare, cum ar fi siliciul, carbonatul de calciu sau bicarbonatul de sodiu, care ajută la îndepărtarea petelor de suprafață fără a deteriora smalțul.
Unele paste de dinți pentru albire conțin agenți de albire, cum ar fi peroxidul de hidrogen sau peroxidul de carbamidă, care ajută la îndepărtarea chimică a petelor dentare.
Aceste substanțe chimice pot pătrunde în smalț și pot descompune compușii care cauzează decolorarea, potrivit specialiștilor în stomatologie cosmetică.
Care sunt efectele secundare ale utilizării unei paste de dinți de albire?
Pasta de dinți pentru albire este un tip de pastă de dinți formulată special pentru a îndepărta petele de suprafață de pe dinți. Aceasta te ajută la restabilirea albului natural al dinților și la îmbunătățirea aspectului general.
Dar există și efecte secundare frecvente ale pastei de dinți de albire, așadar, este momentul să îți revizuiești rutina dentară zilnică.
Sensibilitatea dinților
Abrazivii și substanțele chimice folosite în pastele de dinți pentru albire pot provoca o sensibilitate crescută a dinților. O vei resimți în special în timp ce consumi alimente și băuturi calde sau reci.
Iritarea gingiilor
Unele persoane pot prezenta iritații gingivale atunci când gingiile intră în contact cu gelurile pe bază de peroxid. Aceasta se datorează, de obicei, aplicării necorespunzătoare a gelului.
Eroziunea smalțului
Pasta de dinți pentru albire poate să dăuneze dinților, deoarece contribuie la eroziunea smalțului acestora. Pastele de dinți pot să lumineze culoarea dinților cu una sau două nuanțe, dar pot afecta, de asemenea, conținutul mineral al dinților.
Astfel, rugozitatea suprafeței poate crește, iar microduritatea, care este un element esențial al smalțului dentar, poate fi redusă. Dacă se produce eroziunea smalțului, pot exista șanse mai mari de apariție a cariilor și a sensibilității dentare.
Care este nivelul de abrazie al pastei de dinți pentru albire
Abrazia dentară relativă sau valoarea RDA măsoară gradul de abraziune al unei paste de dinți. Scala variază de la 0 la peste 200, astfel: între 0 și 70 este încadrată abrazivitatea scăzută, care este sigură pentru utilizarea pe termen lung.
De la 70 la 100 este încadrată abrazivitatea medie, potrivită pentru majoritatea persoanelor. Iar de la 100 la 150 este abrazivitatea ridicată, sugerează Parade.com.
Aceasta este eficientă pentru îndepărtarea petelor, dar trebuie folosită cu prudență. La ultimul nivel, între 150 până la 200+ este abrazivitatea foarte mare, care trebuie folosită cu moderație și numai sub supraveghere medicală.
Pentru a preveni deteriorarea dinților în timp ce folosești o pastă de dinți pentru albire, specialiștii recomandă să alegi una cu o valoare de abraziune de 70 până la 100.
Valorile ridicate pot duce la eroziunea smalțului, în timp ce valorile foarte scăzute pot fi ineficiente în îndepărtarea petelor.