Rețeta acestor mini tarte portugheze, a apărut în secolul al XVIII-lea, la Mănăstirea Jerónimos din Belém, Lisabona. Pe atunci, călugărițele foloseau albușurile pentru a apreta hainele, iar călugării le foloseau pentru curățarea vinului. Și pentru că le rămâneau cantități mari de gălbenușuri de ouă, le foloseau la deserturi. Călugării catolici din acea vreme au creat rețeta și au încercat să genereze venituri atât de necesare vânzându-le turiștilor care vizitau Mănăstirea și Turnul Belém.
Pentru că desertul este puțin cam dulce, l-au servit alături de o cafea amară, rezultând combinația perfectă. Prăjiturile se regăsesc și acum în cofetăriile portugheze. Prepară-le și tu în propria bucătărie, inspitrându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos.
Pastéis de Nata – Ingrediente
- 500 gr aluat foitaj
- 500 ml lapte
- 250 ml apă
- 500 gr zahăr
- 60 gr făină albă
- 8 gălbenușuri
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 baton de scorțișoară
- coaja de la o lămâie
- 1 praf de sare.
Rețeta de mini tarte portugheze – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului foietaj. Poți opta pentru aluatul foietaj din comerț sau îl poți prepara acasă – descoperă aici rețeta!
Pentru a forma crustele mini tartelor, mai întâi presară pe masa de lucru făină și întinde puțin aluatul foietaj, cu sucitorul. Apoi îl rulezi și tai în rondele de aproximativ 1 cm.
Unge cu unt tava specială pentru cupcakes. Ia câte o bucată de aluat tăiat și aplatizeaz-o în palmă, dându-i forma unui disc. Pune discul rezultat în forma pentru cupcakes și presează-l ușor pentru a se modela pe pereții formei. Procedează în mod identic cu fiecare bucată de aluat.
Cum prepari crema și coci prăjiturile pastéis de nata
Într-o cratiță pusă pe flacăra aragazului toarnă 2/3 din cantitatea de lapte. Adaugă în lapte coajă de lămâie răzuită fin și un baton de scorțișoară. Lasă laptele să fiarbă la foc de intensitate medie, până când atinge punctul de fierbere. Într-un bol, amestecă făina cu restul de lapte rece până când se omogenizează. Trage cratița cu laptele aromat de pe foc, adaugă compoziția de făină amestecând energic pentru a nu se forma cocoloașe. Pune din nou cratița pe flacăra aragazului și lasă crema să se gătească la foc mediu amestecând continuu. Când crema devine consistentă ca o budincă, stinge focul.
Așază o altă cratiță la foc mediu, adaugă în ea apa și zahărul și amestecă până când granulele se dizolvă. Lasă siropul să fiarbă timp de 3-4 minute, pentru a deveni mai consistent. Apoi toarnă-l puțin câte puțin peste crema de lapte, amestecând energic cu telul. Adaugă și esența de vanilie.
Trece crema fiartă printr-o sită, pentru a deveni foarte fină. Apoi încorporează în cremă câte un gălbenuș de ou, amestecând energic pentru a nu se închega gălbenușul.
După ce ai încorporat toate gălbenușurile, pune crema în cupele din foitaj așezate în formele de brioșe.
Înainte de a forma mini tartele portugheze pastéis de nata, pornește cuptorul la 220 de grade Celsius.
Apoi coace prăjiturile pentru 15 minute sau până când se caramelizează frumos deasupra.
Le poți servi fierbinți sau reci, după preferințe.
Iar dacă adori aroma de lămâie, îți recomandăm să încerci și o rețetă de mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată.