Aluat foietaj preparat în casă. Rețetă din bucătăria franțuzească

Ți se întâmplă adesea să vrei să prepari o plăcintă, dar nu mai găsești prin congelator niciun pachet de aluat? Îți oferim în acest scop o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.

Maria Udrea
Publicat: 14 septembrie 2022, 6:19
Actualizat: 25 ianuarie 2024, 12:14

Este rețeta aluatului franțuzesc bun pentru plăcinte, croissante, ștrudele, cremșnit și alte delicii culinare. Chiar dacă rețeta necesită mai multe etape de preparare, rezultatul final merită tot efortul și timpul alocat. În timpul tratamentului termic, aluatul expandează în multe foițe și devine foarte aerat.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aluatul în propria bucătărie.

Aluat foietaj din bucătăria franțuzească – Ingrediente

  • 125 + 250 gr de unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri de ouă medii
  • 150 ml lapte
  • 125 ml apă
  • 25 gr de drojdie proaspătă
  • 25 gr de zahăr
  • 5 gr de sare
  • 900 gr făină.

Rețetă de aluat foietaj preparat în casă – Mod de preparare

Având în vedere că este vorba de un aluat dospit, primul pas constă în pregătirea drojdiei. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și amestec-o cu zahărul până când se lichefiază.

Pune laptele într-o cratiță pe flacăra aragazului, la încălzit, iar în alt vas, încălzește sarea. Într-un bol așezat pe baie de aburi, topește 125 gr de unt.

Adaugă laptele cald peste amestecul de drojdie cu zahăr și amestecă până se omogenizează. Apoi, adaugă aproximativ 100 gr de făină și din nou omogenizează compoziția. În această compoziție adaugă, pe rând, untul topit și ușor temperat, cele două gălbenușuri și amestecă până toate ingredientele sunt încorporate.

Urmează adăugarea făinii și a apei calde. La final, presără sarea și frământă aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Pune aluatul într-un bol, acoperă-l cu o folie cu o folie alimentară și introdu-l în frigider pentru 20-30 de minute.

Scoate cele 250 gr de unt de la frigider și așază untul între două folii de plastic. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde untul într-o foaie dreptunghiulară aproximativ egală cu foaia de hârtie tip A4.  Așază untul cu folii cu tot pe un platou și pune-l la rece până când scoți aluatul.

Vezi aici cum se prepară și: rețeta pentru foi subțiri de plăcintă.

Metoda de împachetare pentru aluat foietaj preparat în casă

Scoate aluatul de la frigider și răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Cu ajutorul sucitorului întinde-l într-o foaie dreptunghiulară. Măsoară foaia de aluat astfel încât dimensiunea foii de unt să ocupe 2/3 din dimensiunea foii de aluat.

Scoate foaia de unt de la frigider și așaz-o la un capăt al foii de aluat. Lasă o porțiune din marginile laterale ale aluatului, liberă. Mai trage puțin de marginile aluatului să se mai întindă puțin.

Capătul liber al aluatului, îndoaie-l peste jumătate din foaia de unt. Peste aluatul îndoit, adu partea opusă a foii de aluat cu unt. Este metoda împachetării unei coli de hârtie în trei. Acoperă pachetul de aluat cu folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute.

Vezi mai multe imagini cu aluatul în GALERIA FOTO!

Aluatul foietaj se frământă, apoi se întinde și se împachetează în mai multe etape / Shutterstock

După expirarea timpului, scoate aluatul pe masa presărată cu făină. Întinde aluatul cu sucitorul, într-o foaie dreptunghiulară mai mare, dar nu foarte subțire. Împachetează-l din nou în trei, ca la procedeul anterior. Pune aluatul împachetat din nou la frigider pentru 30 de minute. Repetă acești pași de 3-4 ori, la intervale de 30-40 de minute. După ultima împachetare poți folosi aluatul la preparatele pe care le dorești.

Poți prepara din acest aluat o rețetă de cornuri pufoase cu unt pentru micul dejun.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
PARTENERI