Reclamă

Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci

Dacă ți-ai propus să ții post sau pur și simplu să faci pauză de la preparatele cu carne, trece pe lista și o rețetă de pate vegetal. Este un pate de post din linte cu ciuperci și nuci, foarte gustos și sănătos.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 martie 2023, 6:15

Pateul este unul dintre alimentele de care te poți bucura la micul dejun sau ca gustare la orice oră din zi. Rețetele de pate sunt foarte versatile pentru că poți face o mulțime de combinații pentru gusturi diferite. În modul clasic, pateul se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Însă ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente, atunci când dorești să savurezi un pate de post.

Descoperă aici și rețeta clasică de pate din ficat de pui, cu baghete de pâine preparate în casă. Mai jos, îți oferim rețeta pateului de post, gustos și sănătos.

Pate vegetal – Ingrediente

  • 400 gr de linte fiartă
  • 150 gr de nuci
  • 250 gr de ciuperci champignon
  • 1 ceapă galbenă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 50-60 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de zahăr brun
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 2 linguri cu de sos de soia
  • 1 linguriță cu boia de ardei dulce
  • 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat
  • frunze de pătrunjel verde
  • sare și piper după gust.

Pate de post – Mod de preparare

Pentru pateul din linte, poți folosi linte proaspătă, uscată sau din conservă. Avantajul celei din conservă este că nu mai trebuie să aștepți să fiarbă, ci poți prepara pateul într-un timp scurt. Nu trebuie decât să desfaci conserva, pui conținutul într-o sită, iar după ce se scurge lichidul, clătești boabele de linte cu apă rece și le pui în robotul de bucătărie.

Reclamă

În schimb, lintea uscată necesită cel puțin 30 de minute de fierbere pentru a se hidrata perfect.

Cum prepari ingredientele pentru pate vegetal

Dacă te-ai lămurit cum stau lucrurile cu lintea și ai decis de care vrei să folosești, pasul următor este să te ocupi de ciuperci. Recomandate sunt ciupercile proaspete pentru că oferă un gust mai bun. Și nu necesită nici timp de preparare îndelungat.

Reclamă

Curăță ceapa și usturoiul și pune-le la călit în 2-3 linguri de ulei de măsline. Presară și puțină sare peste acestea, pentru a le ajuta să se pătrundă mai rapid.

Șterge bine pălăriile și codițele ciupercilor cu prosoape umezite, apoi toacă-le în felii subțiri. Când ceapa devine sticloasă, adaugă o linguriță de zahăr pentru a o carameliza. Amestecă intens până la topirea zahărului. Poți folosi din start, 1-2 linguri de dulceață de ceapă. Descoperă aici o rețetă de dulceață de ceapă roșie la borcan, pentru iarnă.

Apoi adaugă ciupercile și lasă-le să se prepare, amestecându-le constant, până când se evaporă lichidul format. Adaugă și boiaua de ardei, sosul de soia și cimbrul. Mai amestecă puțin ingredientele pe foc, apoi lasă-le să se răcească.

Ciuperci cu ceapă în tigaie, amestecate cu lingură de lemn
Pentru un gust deosebit, înainte de adăugarea ciupercilor, ceapa se caramelizează cu puțin zahăr / Shutterstock

Între timp, clătește și frunzele de pătrunjel, lasă-le să se scurgă și toacă-le mărunt. În funcție de gust, poți adăuga până la o legătură de pătrunjel. Toacă miezul de nucă mai mărunt, cu cuțitul.

Cum prepari pateul de post

Când ai toate aceste elemente pregătite, le poți procesa cu ajutorul blenderului. Pune lintea scursă în recipientul blenderului și adaugă peste ea nucile mărunțite și ciupercile cu tot cu lichidul din vas. Adaugă frunzele de pătrunjel și pornește blenderul. Transformă totul într-o pastă densă, dar cremoasă. Potrivește-i gustul cu sare și piper.

Opțional, dacă dorești un pate fin, poți trece pasta prin sită.

Pune deliciosul pate vegetal în borcane mici de sticlă, sterilizate în prealabil și închide-le cu capacele din dotare.

Pate vegetal din linte cu ciuperci și nuci în borcan și pe felie de pâine, alături de un bol cu linte fiartă și câteva jumătăți de miez de nucă
Pateul poate fi depozitat la frigider, în borcane sterilizate / Shutterstock

Poți depozita pateul la frigider până la o lună. Când desfaci borcanul, dacă nu consumi tot pateul, pe cel care rămâne, acoperă-l cu o peliculă de ulei. Îl mai poți păstra câteva zile.

Și tot din aceeași categorie de gustări de post, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de pate din măsline cu capere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer Lopez într-o mașină în timp ce vine la un eveniment public din Los Angeles
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de o schimbare de look. Coafura artistei a atras privirile tuturor
Jennifer Lopez a avut parte de o schimbare de look. Artista internațională și-a luat prin surprindere fanii din lumea întreagă. Diva latino și-a schimbat coafura și a atras privirile tuturor. Paparazzi au surprind-o în...
2
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie lungă stă întinsă în pat
Horoscop
Zodii a căror inimă e greu de cucerit. Ce spun specialiștii despre acești nativi
Există zodii a căror inimă e greu de cucerit, dar alături de care vei trăi momente unice și povești frumoase. Doar persoanele care știu cât de ușor pot fi rănite se vor lăsa citite...
3
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
4
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie subțire, doarme
Horoscop
Cele mai zen zodii din horoscop. Își păstrează calmul în orice situație, indiferent de ce se întâmplă în jur
Cu toții încercăm să găsim un echilibru în viață, însă acestea sunt cele mai zen zodii din horoscop. Cele care nu se lasă doborâte de furtunile care ajung pe neașteptate și care găsesc liniștea...
5
Icre de fasole cu ceapă caramelizată în bol alb
Rețete
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Dacă adori preparatele pe bază de fasole boabe, nu ezita să încerci și rețeta de icre de fasole cu ceapă caramelizată. Este delicioasă servită cu felii de pâine prăjită. Denumirea rețetei este atribuită faptului...
PARTENERI
×