Pateul este unul dintre alimentele de care te poți bucura la micul dejun sau ca gustare la orice oră din zi. Rețetele de pate sunt foarte versatile pentru că poți face o mulțime de combinații pentru gusturi diferite. În modul clasic, pateul se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Însă ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente, atunci când dorești să savurezi un pate de post.
Descoperă aici și rețeta clasică de pate din ficat de pui, cu baghete de pâine preparate în casă. Mai jos, îți oferim rețeta pateului de post, gustos și sănătos.
Pate vegetal – Ingrediente
- 400 gr de linte fiartă
- 150 gr de nuci
- 250 gr de ciuperci champignon
- 1 ceapă galbenă
- 2-3 căței de usturoi
- 50-60 ml ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de zahăr brun
- sucul de la 1/2 lămâie
- 2 linguri cu de sos de soia
- 1 linguriță cu boia de ardei dulce
- 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat
- frunze de pătrunjel verde
- sare și piper după gust.
Pate de post – Mod de preparare
Pentru pateul din linte, poți folosi linte proaspătă, uscată sau din conservă. Avantajul celei din conservă este că nu mai trebuie să aștepți să fiarbă, ci poți prepara pateul într-un timp scurt. Nu trebuie decât să desfaci conserva, pui conținutul într-o sită, iar după ce se scurge lichidul, clătești boabele de linte cu apă rece și le pui în robotul de bucătărie.
În schimb, lintea uscată necesită cel puțin 30 de minute de fierbere pentru a se hidrata perfect.
Cum prepari ingredientele pentru pate vegetal
Dacă te-ai lămurit cum stau lucrurile cu lintea și ai decis de care vrei să folosești, pasul următor este să te ocupi de ciuperci. Recomandate sunt ciupercile proaspete pentru că oferă un gust mai bun. Și nu necesită nici timp de preparare îndelungat.