Specialiștii de la NASA au precizat în cadrul unui interviu că, în noaptea de 12 spre 13 august, Luna va fi luminată în proporție 13%. Din acest motiv, mult așteptatul fenomen astronomic din această vară poate fi observat chiar cu ochiul liber.
Perseidele ating punctul maxim pe 13 august, la ora 4:00
Perseidele sunt particule de praf, care au diametrul de un milimetru, iar când intră în atmosfera Pământului, ele emit lumină. Altfel spus: lasă o dâră luminoasă pe bolta cerească pe timp de noapte și milioane de oameni le privesc fascinați.
Denumirea corectă este „meteor“, iar numele de „stea căzătoare“ provine din vechime, întrucât, strămoșii noștri au crezut că una dintre stelele aflate pe cer cădea. În prezent, toată lumea știe că stelele nu au cum să cadă. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă“, au scris cei de la EarthSky.org.
Celebra ploaie de meteori se desfășoară în fiecare an în perioada 17 iulie – 24 august. Iar în România, Perseidele vor atinge punctul maxim în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 4:00, dimineața.
Meteorii provin de la cometa Swift-Tuttle, ce este compusă din gheață, stâncă și praf. Conform specialiștilor, această cometă orbitează în jurul Soarelui, lăsând un nor de particule și praf cosmic. Iar în luna august, Pământul se intersectează cu ea.
Descoperită în 1862, cometa Swift-Tuttle are un nucleu cu un diametru de aproximativ 10 km și are nevoie, ca perioadă de timp, de aproximativ 133 de ani ca să parcurgă orbita eliptică în jurul Soarelui.
Ultima trecere a cometei la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea se va produce în 2126.
Astrologii susțin că nativii din zodiacul european vor fi influențați de Perseide. În plus, luna aceasta sunt retrograd 6 planete. Iar efectele lui Venus retograd se pot resimți până pe 7 octombrie.
Diferența dintre „meteoroid“, „meteor“ și „meteorit“
Oficiali de la NASA au precizat într-un interviu că meteoroidul reprezintă un corp de mici dimensiuni din spațiu. El poate să fie chiar de mărimea unui grăunte de nisip. Și, spun experții, există posibilitatea să provină dintr-o cometă sau dintr-un asteroid.
Meteoroidul arde în atmosfera terestră la 80 – 100 de kilometri altitudine, au mai menționat specialiștii.
Meteorul este un meteoroid sau un asteroid de mici dimensiuni, ce intră în atmosfera Pământului și arde complet în urma frecării cu atmosfera terestră. Așadar, nu există niciun pericol în timpul producerii acestui fenomen astronomic.
Pe de altă parte, un meteoritul este un asteroid îndeajuns de mare, încât să ajungă la sol înainte de a arde în întregime pe durata frecării cu aerul atmosferei terestre. Și, în funcție de dimensiunile sale, poate provoca dezastre.
Locurile de unde pot fi văzute cel mai bine Perseidele
Dacă îți dorești să vezi ploaie de meteori, specialiștii îți recomandă să mergi în zone de munte, în cele rurale sau în locuri în care nu există clădiri înalte și multă lumină. În cazul în care nu poți pleca din oraș, o variantă bună este reprezentată de parcuri.
Perseidele se văd cel mai bine după miezul nopții, pentru că sunt șanse să fie mai puțini nori pe cer. Și în orele dinaintea zorilor poate fi admirată „ploaia de stele“, cum era denumit în trecut fenomenul. În plus, nu ai nevoie de niciun echipament ca să admiri spectacolul astronomic.
Potrivit calculelor unor experți de peste hotare, în București vor cădea până la 142 de meteori pe oră în noaptea de 13 august, când este atins punctul maxim, au relatat jurnaliștii publicației In-The-Sky.org.