Piureul de castane sărat este o cremă catifelată, cu aromă delicată și dulce naturală, pe care sarea o scoate în evidență, transformând-o într-o garnitură elegantă și rafinată. Castanele aduc o textură densă, ușor făinoasă, iar adăugarea de unt și smântână oferă onctuozitate.
Gustul final amintește de un amestec între cartofi dulci și nuci coapte, cu note subtile de vanilie și pământ reavăn de toamnă. Spre deosebire de varianta dulce, folosită în deserturi (precum Mont Blanc), acest piure are un gust bogat și o consistență cremoasă. Este perfect ca garnitură pentru carne de pasăre, vânat, porc sau legume coapte.
Castanele sunt un aliment complet, echilibrat, care combină savoarea delicată cu beneficii remarcabile pentru sănătate. Sunt o alegere perfectă în sezonul rece, fiind hrănitoare, reconfortante și versatile, potrivite atât în preparate dulci, cât și sărate.
Descoperă și care sunt beneficiile consumului de castane, precum și motivul pentru care sunt recomandate de specialiști. Mai jos îți oferim rețeta piureului de castane, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Piure de castane – Ingrediente (pentru 4 porții)
- 500 g castane comestibile (proaspete sau prefierte)
- 40 g unt
- 100 ml lapte cald (sau smântână lichidă pentru o textură mai bogată)
- sare fină, după gust
- piper alb (opțional)
- 1 frunză de dafin (pentru aromatizat)
- 1 praf de nucșoară (opțional).
Rețeta piureului de castane – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea castanelor. Crestează castanele în cruce, apoi fierbe-le în apă cu sare și o frunza de dafin, timp de aproximativ 25-30 de minute, până când se înmoaie.
Curăță-le cât sunt calde. Mai întâi se îndepărtează coaja tare, apoi pielița subțire. Dacă folosești castane prefierte sau congelate, sari peste acest pas. Descoperă și cum se fac castanele coapte și cum le recunoști pe cele comestibile.