Reclamă

Castane la cuptor. Cum se fac castanele coapte și cum le recunoști pe cele comestibile

Printre darurile minunate pe care ni le oferă toamna se numără și castanele. Dacă nu ai încercat până acum castane coapte la cuptor, îți prezentăm mai jos rețeta deoarece acum este sezonul lor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 2 noiembrie 2023, 5:38

Pe lângă gutui și dovleci, în această perioadă găsești castane atât în magazinele alimentare, cât și la tarabele din piață. Nu ezita să le incluzi și tu în alimentația zilnică, pentru că sunt pline de nutrienți benefici, precum vitamina C, vitamina B6, magneziu, potasiu și fibre dietetice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Miezul comestibil al castanelor este bogat în amidon și asigură o stare de sățietate pentru o perioadă mare de timp. După coacere, acesta are o textură moale și delicată și un gust dulceag, ușor asemănător cu al cartofilor dulci. Pentru a beneficia de proprietățile castanelor este important să le alegi pe cele comestibile.

Cum recunoști castanele comestibile

Castanul cu fructele comestibile este ușor diferit de cel cu fructele necomestibile. Castanii sălbatici cresc în parcuri, alei și curți de școli, iar castanii dulci cresc prin păduri sau crânguri.

Reclamă

Castanele comestibile se deosebesc de cele sălbatice prin învelișul spinos, precum al unui unui arici de mare. Acest înveliș se desface singur când fructele sunt coapte, iar în interior se găsesc 3 castane. Au o culoare de un maro deschis, sunt micuțe și au codiță. 

Castane comestibile în înveliș
Castanele comestibile sunt câte trei în învelișul țepos / Shutterstock

Castanele sălbatice au învelișul cu țepi rari și mici, iar în interior se găsesc 1-2 castane. Acestea nu au codiță și sunt mai mari decât cele comestibile, iar aspectul este mai rotund.

Rețetă de castane la cuptor

Descoperă și o rețetă de castane coapte în tigaie, iar mai jos, poți urmări cum se fac castanele la cuptor și cum se pot servi.

Reclamă

Castane la cuptor – Ingrediente

  • 1 kg castane comestibile
  • 250 ml apă
  • sare – opțional.

Cum se fac castanele la cuptor

Înainte de a pune castanele la copt, spală-le bine în două ape, după care se șterg foarte bine. Pentru a le spăla, lasă-le câte 5-6 minute în apă caldă și agită-le pentru a se umezi pe toate părțile. Scurge prima apă și adaugă alta. Le agiți din nou cu mâna, după care le scurgi și le ștergi bine.

Pregătește o tavă de cuptor în care pui 250 ml de apă. Cu un cuțit cu lama ascuțită crestează castanele pe o parte, creând în coajă un X până la miez. Adaugă castanele în tava cu apă și lasă-le la înmuiat timp de 15 minute. În acest interval de timp, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Apoi, coace castanele pentru aproximativ 30 de minute, la 200 de grade Celsius. Când observi că se evaporă apa din tavă, întoarce castanele pe partea cealaltă pentru a nu se arde.

Castane la cuptor în tava
Pentru o coacere uniformă, castanele se crestează în formă de X / Shutterstock

Cum se pot servi castanele

După ce ai preparat castane la cuptor, șterge-le cu un ștergar de bucătărie pentru a-și desface coaja. Apoi, se lasă să se răcească și se pot consuma ca atare sau presărate cu sare.

Tot din castanele coapte mai poți face și piure, adăugând puțin unt și lapte fiert, atât cât să devină cremos. Poți adăuga lapte de cocos pentru un plus de gust și aromă deosebită.

De asemenea, piureul de castane coapte poate fi transformat în diferite creme pentru prăjituri și torturi.

În plus, dacă ți-ai propus să coci dovleac, dar vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, încearcă dovleac copt după rețeta turcească.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×