Pe lângă gutui și dovleci, în această perioadă găsești castane atât în magazinele alimentare, cât și la tarabele din piață. Nu ezita să le incluzi și tu în alimentația zilnică, pentru că sunt pline de nutrienți benefici, precum vitamina C, vitamina B6, magneziu, potasiu și fibre dietetice.
Miezul comestibil al castanelor este bogat în amidon și asigură o stare de sățietate pentru o perioadă mare de timp. După coacere, acesta are o textură moale și delicată și un gust dulceag, ușor asemănător cu al cartofilor dulci. Pentru a beneficia de proprietățile castanelor este important să le alegi pe cele comestibile.
Cum recunoști castanele comestibile
Castanul cu fructele comestibile este ușor diferit de cel cu fructele necomestibile. Castanii sălbatici cresc în parcuri, alei și curți de școli, iar castanii dulci cresc prin păduri sau crânguri.
Castanele comestibile se deosebesc de cele sălbatice prin învelișul spinos, precum al unui unui arici de mare. Acest înveliș se desface singur când fructele sunt coapte, iar în interior se găsesc 3 castane. Au o culoare de un maro deschis, sunt micuțe și au codiță.
Castanele sălbatice au învelișul cu țepi rari și mici, iar în interior se găsesc 1-2 castane. Acestea nu au codiță și sunt mai mari decât cele comestibile, iar aspectul este mai rotund.
Rețetă de castane la cuptor
Descoperă și o rețetă de castane coapte în tigaie, iar mai jos, poți urmări cum se fac castanele la cuptor și cum se pot servi.