Prăjitură cu caise și bezea

Dacă dorești să transformi momentele petrecute alături de familie sau de prieteni în momente magice, răsfață-i cu deserturi delicioase și spectaculoase. Îți oferim mai jos o rețetă de prăjitură cu caise și bezea perfectă pentru astfel de ocazii speciale.

Publicat: 20 iulie 2022, 7:47

Chiar dacă necesită mai multe etape de preparare, rezultatul final va fi peste așteptări de reușit.

Prăjitura este și gustoasă și aspectuoasă, iar papilele celor dragi vor dansa de fericire.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea unui desert ideal pentru momente de răsfăț culinar.

Prăjitură cu caise și bezea – Ingrediente

Prăjitura se compune dintr-un aluat fraged cu cacao, un strat din gem de caise cu caise proaspete și un strat de bezea.

Opțional poți decora prăjitura cu frișcă și felii de caise.

Ingrediente pentru aluat fraged cu cacao:

  • 3 gălbenușuri de ouă medii
  • 150 gr unt cu peste 80 % grăsime
  • 350 gr făină
  • 25 gr pudră de cacao
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță cu praf de copt
  • 1-2 linguri cu apă rece

Vezi mai jos modul de preparare!

Pentru uns aluatul:

  • 200 gr gem de caise
  • 10-12 caise proaspete.

Pentru stratul de bezea:

  • 3 albușuri
  • 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță cu suc de lămâie.

Pentru decor:

  • frișcă bătută
  • caise feliate.

Rețetă de prăjitură cu caise și bezea – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului fraged cu cacao, care necesită un timp de pregătire, un timp de relaxare la rece și un alt timp de coacere.

Cum prepari aluat fraged cu cacao

Pune o sită deasupra unui bol și adaugă în ea făina, praful de copt și pudra de cacao. Trece toate aceste ingrediente prin sită și amestecă-le bine în bol. Adaugă sarea și zahărul, apoi gălbenușurile și untul rece, tăiat în cuburi. Cu vârfurile degetelor amestecă bine toate ingredientele din bol, până când obții un aluat sfărâmicios. Adaugă câte puțină apă rece pentru a potrivi textura aluatului și a-l pute întinde ulterior.

Acoperă aluatul fraged cu o folie și pune-l la rece pentru 30-40 de minute. După acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pune hârtie de copt într-o tavă de 20/30 cm. Scoate aluatul fraged de la rece. Cu ajutorul sucitorului întinde-l pe masa presărată cu făină într-o foaie dreptunghiulară de 20/30 cm. Transferă aluatul pentru prăjitură cu caise și bezea în tavă și înțeapă-l din loc în loc cu o furculiță. Pune tava la cuptor și coace aluatul pentru 10-12 minute. Nu va fi copt definitiv pentru că va mai suporta o etapă de coacere.

Cum prepari bezeaua pentru prăjitură

În timp ce aluatul se coace la cuptor, te vei ocupa de celelalte elemente care compun prăjitura. Speli caisele și le secționezi în jumătăți, apoi îndepărtezi sâmburii.

Pentru a prepara bezeaua, pune albușurile în bolul mixerului și presară puțină sare peste ele. Mixează-le până când devin spumoase. Adaugă zahărul treptat în timp ce mixezi energic. Adaugă și sucul de lămâie care va ajuta ca bezeaua să devină mai fermă. În același timp, va mai diminua și din gustul dulce al bezelei, dar o va și aromatiza.

Cum montezi delicioasa prăjitură cu caise și bezea

După ce ai pregătit bezeaua, iar aluatul este copt, întinde un strat din gemul de caise peste aluat. Așază peste acesta jumătăți de caise cu partea decupată în jos.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării prăjiturii în GALERIA FOTO!

Caisele se vor așeza cu decupajul în jos pentru ca sucul lor să însiropeze blatul / Profimedia Images

Întinde bezeaua peste caise și niveleaz-o uniform cu o spatulă de tort. Pune din nou prăjitura la cuptor pentru alte 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă prăjitura să se răcească bine înainte de a o porționa. Decorează fiecare porție cu frișcă și caise, pentru un aspect spectaculos.

Spor și poftă bună!

Și dacă îți plac deserturile cu fructe și bezea îți mai oferim o rețetă de tartă cu prune și bezea, foarte gustoasă și spectaculoasă.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI