Reclamă

Prăjitură cu dovleac și aluat turnat. Un deliciu garantat

Printre deserturile cu dovleac cu care ți-ai propus să-i răsfeți pe cei dragi în această perioadă, trece pe listă și rețeta de prăjitură cu dovleac și aluat turnat. Este delicioasă și va avea un succes garantat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 6 octombrie 2022, 6:21

Deserturile cu dovleac sunt la mare căutare, mai ales în luna octombrie, când dovleacul este alimentul vedetă. De fapt este vedetă și ca aliment, dar și pentru a-l folosi ca decor de toamnă, simplu sau sculptat sub diferite forme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din miezul dovleacului poți prepara diferite deserturi, dar și preparate sărate cum sunt supele cremă, aperitivele sau garniturile. Cea mai simplă rețetă cu dovleac este și cea mai îndrăgită: rețeta de dovleac copt cu miere și scorțișoară. Urmează plăcintele și tartele, dar și prăjiturile mai complexe sau aluaturile cu dovleac în compoziție.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru una dintre prăjiturile delicioase cu dovleac.

Prăjitură cu dovleac și aluat turnat – Ingrediente

Ai nevoie pentru a prepara această delicioasă prăjitură de ingrediente pentru aluat și de alte ingrediente pentru umplutură.

Reclamă

Pentru aluat turnat în tavă cu dimensiuni de 23/36 cm:

  • 3 ouă de mărime medie
  • 150 gr de zahăr
  • 150 ml de ulei
  • 300 gr de făină
  • 5 gr praf de copt
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 1 praf de sare.

Pentru umplutură:

  • 1 kg dovleac plăcintar, răzuit
  • 100 gr de zahăr tos
  • 30 gr de zahăr vanilinat
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • 50 gr de unt
  • 1 linguriță cu ulei.
Reclamă

Prăjitură cu dovleac și aluat turnat – Mod de preparare

Mai întâi, pregătește dovleacul plăcintar, care necesită curățare, răzuire și caramelizare cu zahăr. Între timp poți să pornești cuptorul la 180 de grade Celsius și să pregătești aluatul.

Cum pregătești dovleac caramelizat

Taie dovleacul mai întâi pe jumătate și îndepărtează semințele și nervurile, răzuindu-le cu o lingură. Apoi, taie cele două jumătăți în felii mai mici, decojește-le și dă-le pe răzătoare. Amestecă răzătura de dovleac cu zahărul.

Așază o cratiță pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Pune uleiul în ea și unge-i toată baza. Adaugă dovleacul răzuit amestecat cu zahărul. Cu o spatulă, amestecă până când zahărul este topit, iar dovleacul răzuit este frumos caramelizat și pătruns. Stinge focul și adaugă untul tăiat în cuburi micuțe, pudra de scorțișoară și zahărul vanilinat.

Amestecă ușor până când untul este topit și compoziția de dovleac caramelizat este omogenă. Las-o deoparte și pregătește aluatul.

Cum prepari aluatul pentru prăjitură cu dovleac și aluat turnat

Pune ouăle sparte în bolul mixerului. Presară sare peste ele, apoi adaugă zahărul și coaja de lămâie. Pornește mixerul și amestecă bine la treaptă superioară, până când obții o compoziție spumoasă. Apoi, adaugă pe rând: uleiul, laptele și omogenizează după fiecare ingredient.

Trece făina prin sită împreună cu praful de copt, deasupra compoziției. Încorporează ușor în compoziția de mai sus, acest amestec. Aluatul obținut va avea textura mult mai consistentă decât aluatul clasic pentru clătite.

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește tava de copt. Unge tava cu puțin ulei în interior și presară făină. Împarte aluatul în două părți egale. Întinde prima parte în tavă și niveleaz-o uniform. Introdu tava cu aluatul turnat în cuptor pentru 15 minute sau până când aluatul este ușor rumenit la suprafață.

Scoate tava din cuptor, adaugă compoziția de dovleac și toarnă a doua parte de aluat deasupra. Introdu din nou tava cu prăjitură cu dovleac și aluat turnat la cuptor. Mai lasă prăjitura să se coacă pentru 15 minute sau până când aluatul de deasupra este bine rumenit la suprafață.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii cu aluat turnat și dovleac
Prăjitura cu dovleac și aluat turnat se coace în două etape / Rețetefeldefel.ro

Lasă prăjitura să se răcească, porționeaz-o frumos și decoreaz-o cu zahăr pudră. Iar pentru data viitoare, când îți propui să mai prepari un desert cu dovleac, îți recomandăm să testezi și o rețetă de prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×