Rețeta este veche, inspirată din bucătăria ungurească, și se prepară cu foi coapte pe dosul tăvii. Una dintre foi se sfărâmă în bucăți mai mici și se amestecă cu crema de umplere. De aici a primit și denumirea de prăjitură cu foaie sfărâmată.
Este o prăjitură delicioasă, spectaculoasă și foarte spornică. Merită preparată și pentru un platou cu prăjituri festive.
Prepar-o și tu inspirându-te din rețeta noastră, pe care ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și pași de urmat.
Prăjitura Katy – Ingrediente
Pentru a prepara această prăjitură ai nevoie de trei elemente. Împarte lista de ingrediente în funcție de acestea pentru a-ți ușura munca.
Pentru 3 foi de aluat coapte pe dosul tăvii:
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 25 gr zahăr vanilat
- 4 linguri smântână cu 12% grăsime
- 650 gr făină
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 vârf linguriță cu sare.
Pentru umplutură:
- 200 gr unt
- 200 gr ciocolată amăruie
- 1 foaie sfărâmată
- 370 gr gem de caise
- 125 ml lapte
- 50 gr zahăr
- 1 vârf linguriță cu sare.
Pentru decor:
- 4 albușuri
- 200 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 50 gr fulgi de ciocolată amăruie
Prăjitura Katy – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului fraged pentru foile coapte pe dosul tăvii.
Pune într-un bol untul moale, ținut la temperatura camerei. Adaugă peste el gălbenușurile, zahărul și zahărul vanilat și amestecă-le până când obții o compoziție omogenă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă smântâna, esența, sarea și omogenizează din nou compoziția. La final, adaugă făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Vei obține un aluat compact și ușor moale, pe care îl vei lăsa la rece 30 de minute, acoperit cu folie. După acest interval de timp, împarte aluatul în trei părți egale. Întinde pe rând fiecare parte de aluat în foi de dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă cu laturile de aproximativ 23/36 cm.
Coace foile pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul încălzit, la 180 de grade Celsius. Apoi lasă-le să se răcească.
Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, perfectă pentru același platou cu prăjituri festive.
Cum prepari umplutura pentru prăjitura Katy
Sfărâmă într-un bol cea mai neuniformă sau mai arsă dintre foi. Lasă și bucăți mai mari din ea, pentru a obține un aspect spectaculos al prăjiturii.
Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului pune ciocolata ruptă împreună cu untul, laptele, zahărul și un praf de sare. Amestecă intens până la topirea ingredientelor solide și omogenizarea compoziției. Stinge focul și lasă compoziția să se tempereze ușor. Apoi adaugă foaia sfărâmată și gemul de caise și amestecă ușor pentru omogenizare.
Pentru a monta prăjitura cu foaie sfărâmată, așază în tavă una dintre cele două foi. Întinde în strat uniform, crema cu ciocolată, gem de caise și foaie sfărâmată.
Așază deasupra ultima foaie și preseaz-o ușor peste cremă. Pune o folie alimentară peste prăjitură, iar deasupra foliei așază un tocător de lemn sau un dicționar. Pune tava cu prăjitura la rece pentru câteva ore sau de pe o zi pe alta, să se hidrateze bine foile.
Cum prepari decorul pentru prăjitura Katy
Pune cele 4 albușuri în bolul mixerului și adaugă un praf de sare peste ele. Lasă-le la temperatura camerei cel puțin 15 minute, apoi le poți amesteca până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul tos amestecat cu cel vanilat și bate albușurile energic până când obții o bezea foarte fermă.
Întinde bezeaua de albușuri deasupra prăjiturii și presară peste ea ciocolată răzuită sau fulgi de ciocolată.
Pune din nou prăjitura la rece pentru cel puțin o oră, apoi o poți porționa.
Dacă nu agreezi bezeaua de albușuri deasupra prăjiturii, poți prepara o cremă de mascarpone cu frișcă.