Mărțișorul este un simbol străvechi, specific românilor, care celebrează sosirea primăverii. În prima zi din luna martie, persoanele de sex feminin primesc mărțișoare, care sunt formate, în mod tradițional, dintr-un șnur roșu cu alb, la care se adaugă diferite simboluri ale primăverii sau ale norocului: ghiocei, trifoi cu patru foi, potcoavă, coșar, inimioare etc.
În mod tradițional, mărțișorul este purtat la vedere până la data de 8 martie sau chiar pe tot parcursul lunii martie. Pe lângă aceste mici simboluri, se mai oferă și flori, dar și alte obiecte cu semnificație.
În ultimul timp, a devenit un trend ca în spiritul mărțișorului să se ofere și cadouri dulci. Astfel că rețetele de prăjituri, torturi sau alte deserturi pot fi adaptate și preparate în culorile specifice mărțișorului.
Descoperă și rețeta celor mai simpli biscuiți în formă de inimioară, pe care îți poți dărui celor dragi, în spiritul mărțișorului.
În rândurile de mai jos, îți oferim și rețeta detaliată de prăjitură Mărțișor pr care o poți prepara cu ușurință.
Prăjitură Mărțișor – Ingrediente
Împarte lista de ingrediente de la început, în funcție de elementele ce compun prăjitura. Ai nevoie de ingrediente pentru blaturile de brioșe, de ingrediente pentru crema albă și de ingrediente pentru jeleul roșu.
Pentru blaturile de brioșe:
- 250 gr făină albă
- 150 gr zahăr
- 200 ml lapte
- 100 ml ulei
- 2 ouă
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf de cuțit cu sare.
Pentru crema albă:
- 200 gr ciocolată albă
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe esență de lămâie.
Pentru jeleul roșu:
- 200 gr gem de zmeură fără semințe
- 1 linguriță amidon alimentar
- 2 linguri de apă rece.
Rețeta de prăjitură Mărțișor – Mod de preparare
Rețeta nu este complexă, iar ingredientele sunt foarte comune rețetelor de deserturi.
Mai întâi, vei pregăti compoziția pentru brioșe, prin amestecarea ingredientelor, respectând pașii necesari. Apoi, vei coace brioșele, iar în acest interval de timp vei prepara crema albă și jeleul roșu.
Cum prepari brioșele
Sparge ouăle într-un bol, presară puțină sare si adaugă zahărul peste ele. Amestecă energic ouăle cu zahărul până când devin spumoase. Adaugă pe rând uleiul, laptele, coaja rasă de lămâie, iar la final, făina trecută prin sită împreună cu praful de copt. Vei obține un aluat de textura aluatului pentru clătite americane. Cu acest aluat, umple 3/4 din capacitatea formelor de brioșe în care așezi hârtiuțe de copt.
Pune formele cu aluatul de brioșe la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă brioșele să se răcească în hârtiuțele de copt.
Cum prepari cremele pentru prăjitură Mărțișor
Ambele creme de culoare alb și roșu se prepară foarte rapid și ușor.
Pentru crema de ciocolată albă, doar topești ciocolata ruptă în smântâna lichidă. Amesteci intens până la omogenizare, adaugi sare și esență și lași compoziția deoparte până când se răcește. Apoi, introduci mixerul în cremă și îi oferi volum și cremozitate.
Pentru a prepara jeleul, pune gemul de zmeură la încălzit, amestecat cu amidonul diluat în apă rece. Lasă-l să fiarbă până când rezultă un sos mai consistent.
Pentru a forma delicioasa prăjitură Mărțișor pune crema albă într-un săculeț de decorat și adaugă prin ea inserții din jeleul de zmeură. Apoi decorează frumos brioșele, pentru a obține un degrade din cele două culori.
Dacă dorești să-ți sporești lista de rețete preparate în spiritul mărțișorului, mai poți încerca și rețeta de ruladă cu ciocolată albă și vișine.