Deserturile sub formă de ruladă sunt foarte apreciate, în special pentru aspectul lor spectaculos. Frumos secționate în felii rotunde sau oblice, ruladele aduc un plus de eleganță, comparativ cu alte deserturi. Dacă optezi pentru o umplutură în contrast de culori față de foaia de ruladă, spectacolul va fi maxim.
Poți prepara foaia de ruladă simplă, după rețeta clasică de pandișpan. Crema poate fi de ciocolată sau de fructe. Poți opta și pentru o foaie de ruladă cu cacao, iar crema poate fi de vanilie, de lămâie sau de mascarpone.
Descoperă mai jos una dintre aceste variante de rețete, detaliată pas cu pas, pentru a o prepara și tu și a-i cuceri pe cei dragi cu gustul și aspectul acesteia.
Ruladă cu ciocolată albă și vișine – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestei rulade de două liste de ingrediente: pentru foaia de ruladă și pentru umplutură și decor, după cum le vei descoperi în cele ce urmează.
Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 5 ouă medii
- 100 gr făină
- 25 gr cacao
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 10 ml esență de rom.
Pentru cremă și decor:
- 250 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 200 gr ciocolată albă
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare
- 200 gr vișine congelate
- rulouri de ciocolată pentru decor.
Rețeta de ruladă cu ciocolată albă și vișine – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea ingredientelor pentru foaia de ruladă cu cacao. Consultă lista cu atenție, adună-le pe toate pe masa din bucătărie și lasă-le cel puțin 20 de minute la temperatura camerei. Este indicat ca acestea să nu fie foarte reci în momentul când le vei amesteca.
În special albușurile au nevoie de un timp de relaxare la temperatura camerei, pentru reușita bezelei. Trece și făina prin sită, amestecată cu pudra de cacao. Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri în acestea. Peste albușuri adaugă un praf de sare și lasă-le la relaxat.
Cum prepari foaia pentru ruladă cu cacao
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru foaia de ruladă cu cacao, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, așază hârtie de copt în tava cuptorului.
Adaugă jumătate din cantitatea de zahăr peste gălbenușuri și amestecă energic până când obții o compoziție spumoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Toarnă uleiul și esența, în timp de amesteci pentru omogenizare. Apoi, încorporează în compoziția obținută puțin câte puțin din amestecul de făină și cacao.
Bate albușurile cu telul sau cu mixerul, până când devin cristaline. Adaugă peste ele cantitatea de zahăr rămasă, amestecând intens pentru a obține o bezea fermă. Apoi, încorporează câte puțin din bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri, folosind o spatulă. Amestecă ușor cu mișcări circulare, pentru a obține un aluat aerat.
Întinde aluatul pentru foaia de ruladă cu cacao în tavă, pe hârtia de copt. Introdu tava în cuptor și coace foaia de ruladă pentru 15-18 minute la 180 de grade Celsius.
Umezește un ștergar de bucătărie curat și stoarce-l bine de apă. Așază-l pe masă și răstoarnă peste el foaia de ruladă coaptă. Apoi, rulează foaia în ștergar, împreună cu hârtia de copt. Las-o să se răcească rulată în ștergar.
Cum prepari crema și formezi delicioasa ruladă cu ciocolată albă și vișine
Pune 100 ml de smântână lichidă într-o crăticioară așezată pe baie de aburi. Adaugă ciocolata albă, mărunțită și amestecă până la topire și omogenizare. Scoate crăticioara din baia de aburi și lasă compoziția de ciocolată să se răcească. După răcirea completă, amestec-o cu brânza mascarpone.
Amestecă restul de smântână lichidă până când capătă consistență. Adaugă și 25 gr de zahăr pudră și amestecă energic până când obții o frișcă fermă. Încorporează frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone. Mai adaugă și un praf de sare, pentru a intensifica gustul cremei.
Scurge vișinele din compot și amestecă-le cu 25 gr de zahăr pudră. Lasă-le într-o sită să se scurgă bine.
Pune deoparte 3-4 linguri din crema de ciocolată albă, pentru a o folosi la decorul ruladei. Despachetează foaia de ruladă din prosop, îndepărtează hârtia de copt și întinde crema de ciocolată albă cu mascarpone peste ea. Așază vișinele la unul dintre capetele foii, peste crema de ciocolată albă cu mascarpone.
Apoi, rulează foaia strâns, pornind de la capătul cu vișine. Împacheteaz-o în hârtia de copt și pune-o la frigider pentru aproximativ o oră.
Înainte de a o porționa, decorează frumos rulada cu crema oprită și cu rulourile de ciocolată colorate.
Dacă dorești și alte rețete deosebite de ruladă, poți încerca și rețeta de ruladă Pavlova cu cremă din fructe de pădure și mascarpone.