Reclamă

Problemele dentare afectează sănătatea creierului. Ce spun studiile

Studiile spun că problemele dentare afectează sănătatea creierului. Mai precis, persoanele predispuse genetic la carii și alte probleme de sănătate orală ar putea să sufere și de modificări structurale la nivelul creierului. Acestea sunt asociate cu declinul cognitiv, spun specialiștii.

Publicat: 20 februarie 2023, 8:59

Inclusiv obiceiurile de periaj joacă un rol extrem de important în ceea ce privește sănătatea sistemului nervos. Acestea au fost asociate, în urma unor studii, cu riscuri crescute ale apariției accidentului vascular cerebral. De asemenea, în aceste riscuri au fost integrate și bolile de inimă, împreună cu hipertensiunea arterială.

Problemele dentare afectează sănătatea creierului

Nu este un secret pentru nimeni faptul că o igienă orală corectă este esențială pentru un stil de viață sănătos. Vizitele de rutină la dentist sunt recomandate pentru a preveni diferite afecțiuni ale dinților sau ale gingiilor.

Totuși, pentru multe dintre noi, cabinetul stomatologilor nu este cel mai plăcut loc. Frica de dentist nu trebuie să umbrească grija pentru sănătatea orală.

„Studierea sănătății orale este deosebit de importantă, deoarece, se întâmplă frecvent. În plus, sănătatea orală precară este un factor de risc ușor de modificat”, susține Dr. Rivier, cercetător în neurologie la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut.

„Toată lumea își poate îmbunătăți în mod eficient sănătatea orală cu o investiție minimă de timp și bani”, a continuat acesta pentru publicația EverydayHealth.com.

Reclamă

Specialiștii atrag atenția asupra obiceiurilor de viață sănătoase care au un impact benefic asupra organismului. În mod interesant, sănătatea dinților și a gingiilor pot influența starea sistemului nervos. În această situație se poate integra și capacitatea de memorare a anumitor informații și de a gândi limpede.

Între 2014 și 2021, cercetătorii din acest studiu au analizat legătura potențială dintre sănătatea orală și sănătatea creierului în rândul a aproximativ 40.000 de adulți, fără antecedente medicale.

Participanții au fost supuși unui screening pentru 105 variante genetice care cresc riscul de a dezvolta carii și dinți lipsă mai târziu în viață. A fost evaluată și relația dintre povara acestor factori de risc genetic pentru o sănătate orală precară și sănătatea creierului.

Reclamă

Ce spun rezultatele studiilor

Rezultatele studiilor nu arată și dacă o bună sănătate orală ar putea preveni probleme ale sistemului nervos precum declinul cognitiv. Mai precis, nu se știe dacă o grijă mai amănunțită asupra dinților pot să prevină un accident vascular cerebral, spre exemplu, scrie Heart.org.

Factorii de mediu, fumatul sau alte probleme de sănătate precum diabetul au un risc mai puternic în dezvoltarea problemelor de sănătate orală.

În plus, medicii și cercetătorii consideră că felul în care acorzi atenție sănătății orale este important, indiferent de alte repercursiuni. Uite cum poți alege o periuță de dinți potrivită pentru tine.

Studiile spun că persoanele care au nevoie de proteze dentare se pot confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta boli cerebrale. O sănătate orală precară poate cauza declinuri în sănătatea creierului. Așa că, trebuie să fii foarte atentă la igiena. Motivul, are implicații mult mai puternice decât bacteriile „rele” din cavitatea bucală.

Specialiștii mai menționează faptul că este vorba despre niște studii preliminare. De aceea, aceștia susțin că ar fi necesar să mai caute dovezi în acest sens.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×