Reclamă

Problemele dentare afectează sănătatea creierului. Ce spun studiile

Studiile spun că problemele dentare afectează sănătatea creierului. Mai precis, persoanele predispuse genetic la carii și alte probleme de sănătate orală ar putea să sufere și de modificări structurale la nivelul creierului. Acestea sunt asociate cu declinul cognitiv, spun specialiștii.

Publicat: 20 februarie 2023, 8:59
O femeie se plânge de o durere puternică de dinți și ține mâna stângă deasupra obrazului
Între 2014 și 2021, cercetătorii din acest studiu au analizat legătura potențială dintre sănătatea orală și sănătatea creierului în rândul a aproximativ 40.000 de adulți / Shutterstock

Inclusiv obiceiurile de periaj joacă un rol extrem de important în ceea ce privește sănătatea sistemului nervos. Acestea au fost asociate, în urma unor studii, cu riscuri crescute ale apariției accidentului vascular cerebral. De asemenea, în aceste riscuri au fost integrate și bolile de inimă, împreună cu hipertensiunea arterială.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Problemele dentare afectează sănătatea creierului

Nu este un secret pentru nimeni faptul că o igienă orală corectă este esențială pentru un stil de viață sănătos. Vizitele de rutină la dentist sunt recomandate pentru a preveni diferite afecțiuni ale dinților sau ale gingiilor.

Totuși, pentru multe dintre noi, cabinetul stomatologilor nu este cel mai plăcut loc. Frica de dentist nu trebuie să umbrească grija pentru sănătatea orală.

„Studierea sănătății orale este deosebit de importantă, deoarece, se întâmplă frecvent. În plus, sănătatea orală precară este un factor de risc ușor de modificat”, susține Dr. Rivier, cercetător în neurologie la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut.

„Toată lumea își poate îmbunătăți în mod eficient sănătatea orală cu o investiție minimă de timp și bani”, a continuat acesta pentru publicația EverydayHealth.com.

Reclamă

Specialiștii atrag atenția asupra obiceiurilor de viață sănătoase care au un impact benefic asupra organismului. În mod interesant, sănătatea dinților și a gingiilor pot influența starea sistemului nervos. În această situație se poate integra și capacitatea de memorare a anumitor informații și de a gândi limpede.

Între 2014 și 2021, cercetătorii din acest studiu au analizat legătura potențială dintre sănătatea orală și sănătatea creierului în rândul a aproximativ 40.000 de adulți, fără antecedente medicale.

Participanții au fost supuși unui screening pentru 105 variante genetice care cresc riscul de a dezvolta carii și dinți lipsă mai târziu în viață. A fost evaluată și relația dintre povara acestor factori de risc genetic pentru o sănătate orală precară și sănătatea creierului.

Reclamă

Ce spun rezultatele studiilor

Rezultatele studiilor nu arată și dacă o bună sănătate orală ar putea preveni probleme ale sistemului nervos precum declinul cognitiv. Mai precis, nu se știe dacă o grijă mai amănunțită asupra dinților pot să prevină un accident vascular cerebral, spre exemplu, scrie Heart.org.

Factorii de mediu, fumatul sau alte probleme de sănătate precum diabetul au un risc mai puternic în dezvoltarea problemelor de sănătate orală.

În plus, medicii și cercetătorii consideră că felul în care acorzi atenție sănătății orale este important, indiferent de alte repercursiuni. Uite cum poți alege o periuță de dinți potrivită pentru tine.

Studiile spun că persoanele care au nevoie de proteze dentare se pot confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta boli cerebrale. O sănătate orală precară poate cauza declinuri în sănătatea creierului. Așa că, trebuie să fii foarte atentă la igiena. Motivul, are implicații mult mai puternice decât bacteriile „rele” din cavitatea bucală.

Specialiștii mai menționează faptul că este vorba despre niște studii preliminare. De aceea, aceștia susțin că ar fi necesar să mai caute dovezi în acest sens.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă o rochie mulată și reprezintă una dintre cele trei zodii care pierd bani în ziua de 22 iulie 2024
Horoscop
Zodii care pierd bani în ziua de 22 iulie 2024 . Trei nativi care se confruntă cu probleme financiare
Există trei zodii care pierd bani în ziua de 22 iulie 2024. Acești nativi se confruntă cu probleme financiare. Zodiile trebuie să fie foarte atente la deciziile pe care le iau în această perioadă...
2
Emily Ratajkowski pe străzile din New York în timp ce își plimbă câinele
Divertisment
Vedeta care a fost la un pas de un accident vestimentar în timpul unei plimbări. Paparazzi nu au ezitat să o surprindă din toate unghiurile
Ea este vedeta care a fost la un pas de un accident vestimentar în timpul unei plimbări. Paparazzi nu au ezitat să o surprindă din toate unghiurile. Diva a fost zărită pe străzile din...
3
Semnul leului pus pe o lună alături de un leu care o privește
Horoscop
10 secrete inedite despre zodia Leu. Surpriza uriașă care se află pe listă
Astrologii au dezvăluit cele 10 secrete inedite despre zodia Leu. A început sezonul acestui nativ din zodic și este o perioadă nemaipomenită pentru a afla mai multe despre el. Înțelegerea trăsăturilor secrete ale Leului...
4
Rita Ora surprinsă în timp ce se urcă într-o mașină
Divertisment
A vrut să bifeze o apariție sexy, dar a ajuns ținta glumelor din online. Cântăreața din imagini a fost la un pas de un accident vestimentar
Ea este vedeta care a vrut să bifeze o apariție sexy, dar a ajuns să fie ținta glumelor din online. Cântăreața din imagini a ajuns la un pas de un accident vestimentar atunci când...
5
Un bărbat cu aripi de înger care ține în brațe o femeie frumoasă
Horoscop
Zodii care se întorc la fostul partener în ziua de 23 iulie 2024. Nativii care iartă cu ușurință
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care se întorc la fostul partener în ziua de 23 iulie 2024. Acești nativi iartă cu ușurință și nu se gândesc la consecințele pe care le...
PARTENERI
×