Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși și îi protejează împotriva bolilor. Potrivit UNICEF, întreruperea alăptării poate duce la o scădere a aportului de lapte, la refuzul sugarului de a fi hrănit la sân și la scăderea factorilor imuni din laptele matern.
Poate virusul să ajungă în laptele matern?
Cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși cercetările sunt limitate. Două studii de caz din China raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru. Ambele femei au născut copii sănătoși care nu au contractat virusul. Mămicile au evitat contactul cu nou-născuții și s-au izolat până în momentul vindecării.
În timp ce mai avem multe de învățat despre SARS-CoV-2, oamenii de știință au studiat foarte bine cea mai apropiată formă de acest virus, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern, transmite healthline.
Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei
Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să faci asta. Există indicații speciale care te vor ajuta să îți protejezi bebelușul de infecție.
Deși am stabilit că probabil nu poți transmite noul coronavirus prin laptele matern, cu siguranță îl poți transmite prin particule din salivă sau din mucoasa nazală sau prin contactul fizic după ce ți-ai atins fața.
Spală-te pe mâini înaintea fiecărui contact cu bebelușul
Spălarea pe mâini înaintea contactului cu bebelușul era o practică respectată și înainte de pandemie. Acum, este cu atât mai important să te speli frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce îl iei în brațe sau atingi biberoanele și alte articole pentru copii.
Poartă mască de protecție când alăptezi
Ești obișnuită să porți mască când ieși din casă, dar odată cu venirea pe lume a copilului trebuie să o porți și în casă dacă alăptezi. Cel mai sigur pentru copilul tău este să porți masca chiar dacă nu ai simptome de boală.
De asemenea, poartă mască în timp ce îți ții copilul în brațe, îl schimbi sau vorbești cu el. Probabil te vei simți inconfortabil, dar te va ajuta să previi transmiterea virusului.
Dezinfectează tot ce ai atins
Curăță și dezinfectează cu o soluție pe bază de alcool toate suprafațele din locuință și toate obiectele pe care le-ai atins, în special cele cu care copilul intră în contact.
Continuă să alăptezi chiar dacă te îmbolnăvești
Mamele care suferă de coronavirus cu puțin timp înainte de a naște și încep să alăpteze și cele care se infectează în timpul alăptării vor produce factori imuni (anticorpi) în laptele lor pentru a-și proteja copilul și a spori răspunsul imunitar al copilului, transmite UNICEF.
Dacă suferi simptome precum febră, tuse sau dificultăți de respirație, solicită asistență medicală.
Dacă te simți suficient de bine încât să alăptezi, ar trebui să continui să faci asta și să respecți cu strictețe regulile enumerate mai sus.
Riscurile alăptării în această perioadă
Discută cu medicul tău. Este posibil să te sfătuiască să nu alăptezi copilul sau să îl hrănești cu lapte matern pompat dacă iei anumite medicamente pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau pentru altă infecție virală. Unele medicamente ar putea îngreuna procesul de alăptare, întrucât pot încetini producția de lapte. Întreabă medicul de familie.
Dacă ai simptome severe de COVID-19 nu încerca să alăptezi. Ai nevoie de energie pentru perioada de recuperare.