Rețeta clasică de Rum Baba sau Baba au Rhum

Dacă îți plac savarinele clasice, preparate din aluat cu pesmet, încearcă și rețeta de Rum Baba sau Baba au Rhum. Este celebra rețeta după care a fost adaptată cea a savarinelor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 mai 2024, 6:38

Rețeta își are originea în Polonia și a apărut în jurul anului 1760, când regele polonez Stanislas Leszczynski, socrul regelui Ludovic al XV-lea, s-a stabilit în Franța, la Nancy. Acesta a fost servit cu tradiționalul cozonac kougloff care i s-a părut prea uscat. A cerut bucătarului să i-l însiropeze cu vin de Tokay. Mai apoi, când rețeta a fost repetată și adaptată au înlocuit vinul cu rom.

Rețeta este diferită de rețeta savarinelor clasice. Se prepară din aluat dospit, precum aluatul de cozonac și se decorează cu frișcă și fructe proaspete. Savarinele clasice se prepară dintr-un aluat cu pesmet și făină și se decorează cu gem de fructe și frișcă.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de Baba au Rhum sau Rum Baba.

Rețeta clasică de Rum Baba – Ingrediente

Pentru rețeta de Rum Baba ai nevoie de ingrediente pentru aluat, sirop și decor.

Reclamă

Pentru aluat pentru Rum Baba:

  • 2 ouă mari
  • 100 ml lapte cald
  • 100 gr unt moale cu peste 80% grăsime
  • 250 gr făină tip 000
  • 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 25 gr de unt pentru uns formele de copt.

Pentru sirop:

  • 250 ml apă
  • 250 g zahar tos
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 3-4 linguri de rom.
Reclamă

Pentru decor:

  • 250 gr frișcă naturală
  • fructe proaspete.

Rețeta clasică de Rum Baba – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea aluatului de savarine constă în aducerea la temperatura camerei a tuturor ingredientelor necesare. Procedezi ca în cazul aluatului de cozonac. Untul va trebui să devină moale, iar ouăle să se mai încălzească pentru că nu se folosesc reci.

Cum prepari aluatul pentru Rum Baba

Încălzește laptele și amestecă-l cu drojdia. Lasă amestecul deoparte până când pregătești și celelalte ingrediente.

Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Adaugă ouăle în alt bol, împreună cu sarea, zahărul și coaja de lămâie. Amestecă-le până când se dizolvă sarea și zahărul, iar compoziția devine spumoasă.

Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo compoziția de ouă. Apoi, adaugă amestecul de lapte cald cu drojdie, în timp ce amesteci intens toate ingredientele din bol. Când aluatul se conturează, adaugă untul moale și mai frământă aluatul până când se încorporează tot untul în el. Aluatul nu va fi ferm precum aluatul de cozonac, va fi moale și lipicios. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit timp de 40-50 de minute.

Cum formezi și coci savarinele după rețeta clasică de Rum Baba

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt, din belșug, 10-12 forme de savarine. Pune aluatul într-un săculeț pentru decorat deserturi și umple cu el 3/4 din capacitatea formelor de copt. Așază folia peste formele cu aluat și lasă-le deoparte până când aluatul se dezvoltă până la vârful formelor.

Aluat de savarine în tava de copt
Aluatul pentru savarine se dospește în două etape / Rețetefeldefel.ro

Coace savarinele pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă-le să se răcească bine și prepară siropul.

Pentru prepararea siropului fierbe apa cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Fierbe toate ingredientele timp de 4-5 minute. Apoi, lasă siropul să se răcească și strecoară-l. Adaugă în el savarinele și lasă-le până când sunt bine îmbibate cu sirop.

Decorează-le cu frișcă naturală și cu fructe proaspete.

Savarine cu frișcă pe platouri, preparate după rețeta clasică de Rum Baba sau Baba au Rhum
Ca și savarinele clasice și Rum Baba se însiropează din belșug / Shutterstock

Tot din categoria rețetelor de savarine mai interesante, îți recomandăm să încerci și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care reprezintă una dintre cele 4 zodii care atrag abundeța pe 19 noiembrie 2025
Horoscop
4 zodii atrag abundența pe 19 noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 19 noiembrie 2025. Este o zi puternică, plasată într-o perioadă de transformări, oportunități și decizii strategice. Pentru tine, dacă te regăsești în unul dintre aceste semne zodiacale, Universul spune...
2
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 19 noiembrie 2025. Racii sunt atenți la persoanele din jurul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 19 noiembrie 2025 spune că Universul îți trimite semne subtile, momente de claritate și impulsuri emoționale ce te vor ghida spre decizii mai înțelepte. Este o zi a transformărilor lente, dar...
3
Erika Eleniak într-o scenă din Baywatch
Divertisment
Erika Eleniak și-a etalat colecția de tatuaje în cea mai recentă apariție. Actrița din Baywatch a ajuns de nerecunoscut la 56 de ani
Erika Eleniak și-a etalat colecția de tatuaje în cea mai recentă apariție a sa. Celebra actriță din Baywatch a ajuns de nerecunoscut la vârsta de 56 de ani. Diva a postat recent o fotografie...
4
Faimoși care se țin în brațe pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
A obținut un ordin de restricție împotriva fostului soț și acum a ținut să facă primele declarații. Ce a punctat vedeta
Aflată la un eveniment în Los Angeles, aceasta a vorbit despre cel mai recent eveniment din viața personală. A obținut un ordin de restricție împotriva fostului soț și acum a ținut să facă primele...
5
Bianca Censori și Kanye West împreună la Premiile Grammy 2025
Divertisment
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Tânăra a pozat într-o rochie transparentă din dantelă, iar fanii săi au reacționat rapid în secțiunea de comentarii. Imaginile au strâns sute...
PARTENERI
×