Reclamă

Rețeta clasică de Rum Baba sau Baba au Rhum

Dacă îți plac savarinele clasice, preparate din aluat cu pesmet, încearcă și rețeta de Rum Baba sau Baba au Rhum. Este celebra rețeta după care a fost adaptată cea a savarinelor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 mai 2024, 6:38

Rețeta își are originea în Polonia și a apărut în jurul anului 1760, când regele polonez Stanislas Leszczynski, socrul regelui Ludovic al XV-lea, s-a stabilit în Franța, la Nancy. Acesta a fost servit cu tradiționalul cozonac kougloff care i s-a părut prea uscat. A cerut bucătarului să i-l însiropeze cu vin de Tokay. Mai apoi, când rețeta a fost repetată și adaptată au înlocuit vinul cu rom.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta este diferită de rețeta savarinelor clasice. Se prepară din aluat dospit, precum aluatul de cozonac și se decorează cu frișcă și fructe proaspete. Savarinele clasice se prepară dintr-un aluat cu pesmet și făină și se decorează cu gem de fructe și frișcă.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de Baba au Rhum sau Rum Baba.

Rețeta clasică de Rum Baba – Ingrediente

Pentru rețeta de Rum Baba ai nevoie de ingrediente pentru aluat, sirop și decor.

Reclamă

Pentru aluat pentru Rum Baba:

  • 2 ouă mari
  • 100 ml lapte cald
  • 100 gr unt moale cu peste 80% grăsime
  • 250 gr făină tip 000
  • 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 25 gr de unt pentru uns formele de copt.

Pentru sirop:

  • 250 ml apă
  • 250 g zahar tos
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 3-4 linguri de rom.
Reclamă

Pentru decor:

  • 250 gr frișcă naturală
  • fructe proaspete.

Rețeta clasică de Rum Baba – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea aluatului de savarine constă în aducerea la temperatura camerei a tuturor ingredientelor necesare. Procedezi ca în cazul aluatului de cozonac. Untul va trebui să devină moale, iar ouăle să se mai încălzească pentru că nu se folosesc reci.

Cum prepari aluatul pentru Rum Baba

Încălzește laptele și amestecă-l cu drojdia. Lasă amestecul deoparte până când pregătești și celelalte ingrediente.

Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Adaugă ouăle în alt bol, împreună cu sarea, zahărul și coaja de lămâie. Amestecă-le până când se dizolvă sarea și zahărul, iar compoziția devine spumoasă.

Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo compoziția de ouă. Apoi, adaugă amestecul de lapte cald cu drojdie, în timp ce amesteci intens toate ingredientele din bol. Când aluatul se conturează, adaugă untul moale și mai frământă aluatul până când se încorporează tot untul în el. Aluatul nu va fi ferm precum aluatul de cozonac, va fi moale și lipicios. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit timp de 40-50 de minute.

Cum formezi și coci savarinele după rețeta clasică de Rum Baba

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt, din belșug, 10-12 forme de savarine. Pune aluatul într-un săculeț pentru decorat deserturi și umple cu el 3/4 din capacitatea formelor de copt. Așază folia peste formele cu aluat și lasă-le deoparte până când aluatul se dezvoltă până la vârful formelor.

Aluat de savarine în tava de copt
Aluatul pentru savarine se dospește în două etape / Rețetefeldefel.ro

Coace savarinele pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă-le să se răcească bine și prepară siropul.

Pentru prepararea siropului fierbe apa cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Fierbe toate ingredientele timp de 4-5 minute. Apoi, lasă siropul să se răcească și strecoară-l. Adaugă în el savarinele și lasă-le până când sunt bine îmbibate cu sirop.

Decorează-le cu frișcă naturală și cu fructe proaspete.

Savarine cu frișcă pe platouri, preparate după rețeta clasică de Rum Baba sau Baba au Rhum
Ca și savarinele clasice și Rum Baba se însiropează din belșug / Shutterstock

Tot din categoria rețetelor de savarine mai interesante, îți recomandăm să încerci și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Pierce Brosnan, cu ochelari de soare, în costum, alături de soția sa
Divertisment
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar a reușit să slăbească. Cum arată acum după ce a scăpat de peste 40 de kg
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar acum a reușit să slăbească. Actorul și partenera sa i-au fost alături lui George Clooney cu ocazia debutului său pe Broadway....
2
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
3
Tom Hanks, cu mâna la față, plângând
Divertisment
Fiica unui actor celebru a dezvăluit că a avut o copilărie marcată de violență și lipsuri: „Ani plini de confuzie și durere”
Fiica unui actor celebru a dezvăluit că a avut o copilărie marcată de violență și lipsuri. Este vorba despre Elizabeth Hanks, fiica celebrului actor Tom Hanks și a fostei sale soții, Samantha Lewes. Elizabeth...
4
fată frumoasă care zâmbește pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
5 zodii care au probleme financiare, dar sunt predestinate să se îmbogățească. Ce spun astrele
Acești nativi sunt determinați să-și învingă temerile. Află care sunt acele 5 zodii care au probleme financiare, dar sunt predestinate să se îmbogățească. Pe parcursul vieții își dau seama cum trebuie să jongleze din...
5
Shiloh Jolie Pitt, într-un hanorac negru, cu glugă pe cap
Divertisment
A renunțat la părul scurt, iar acum Shiloh e complet transformată. Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt, departe de imaginea de “băiețel” din trecut
A renunțat la părul scurt, iar acum Shiloh e complet transformată. Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt e departe de imaginea de “băiețel” din trecut, când purta numai haine largi și tunsori...
PARTENERI
×