Rețeta își are originea în Polonia și a apărut în jurul anului 1760, când regele polonez Stanislas Leszczynski, socrul regelui Ludovic al XV-lea, s-a stabilit în Franța, la Nancy. Acesta a fost servit cu tradiționalul cozonac kougloff care i s-a părut prea uscat. A cerut bucătarului să i-l însiropeze cu vin de Tokay. Mai apoi, când rețeta a fost repetată și adaptată au înlocuit vinul cu rom.
Rețeta este diferită de rețeta savarinelor clasice. Se prepară din aluat dospit, precum aluatul de cozonac și se decorează cu frișcă și fructe proaspete. Savarinele clasice se prepară dintr-un aluat cu pesmet și făină și se decorează cu gem de fructe și frișcă.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de Baba au Rhum sau Rum Baba.
Rețeta clasică de Rum Baba – Ingrediente
Pentru rețeta de Rum Baba ai nevoie de ingrediente pentru aluat, sirop și decor.
Pentru aluat pentru Rum Baba:
- 2 ouă mari
- 100 ml lapte cald
- 100 gr unt moale cu peste 80% grăsime
- 250 gr făină tip 000
- 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
- 50 gr zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 25 gr de unt pentru uns formele de copt.
Pentru sirop:
- 250 ml apă
- 250 g zahar tos
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 3-4 linguri de rom.