Reclamă

Rețeta clasică de Rum Baba sau Baba au Rhum

Dacă îți plac savarinele clasice, preparate din aluat cu pesmet, încearcă și rețeta de Rum Baba sau Baba au Rhum. Este celebra rețeta după care a fost adaptată cea a savarinelor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 mai 2024, 6:38

Rețeta își are originea în Polonia și a apărut în jurul anului 1760, când regele polonez Stanislas Leszczynski, socrul regelui Ludovic al XV-lea, s-a stabilit în Franța, la Nancy. Acesta a fost servit cu tradiționalul cozonac kougloff care i s-a părut prea uscat. A cerut bucătarului să i-l însiropeze cu vin de Tokay. Mai apoi, când rețeta a fost repetată și adaptată au înlocuit vinul cu rom.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta este diferită de rețeta savarinelor clasice. Se prepară din aluat dospit, precum aluatul de cozonac și se decorează cu frișcă și fructe proaspete. Savarinele clasice se prepară dintr-un aluat cu pesmet și făină și se decorează cu gem de fructe și frișcă.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de Baba au Rhum sau Rum Baba.

Rețeta clasică de Rum Baba – Ingrediente

Pentru rețeta de Rum Baba ai nevoie de ingrediente pentru aluat, sirop și decor.

Reclamă

Pentru aluat pentru Rum Baba:

  • 2 ouă mari
  • 100 ml lapte cald
  • 100 gr unt moale cu peste 80% grăsime
  • 250 gr făină tip 000
  • 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 25 gr de unt pentru uns formele de copt.

Pentru sirop:

  • 250 ml apă
  • 250 g zahar tos
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 3-4 linguri de rom.
Reclamă

Pentru decor:

  • 250 gr frișcă naturală
  • fructe proaspete.

Rețeta clasică de Rum Baba – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea aluatului de savarine constă în aducerea la temperatura camerei a tuturor ingredientelor necesare. Procedezi ca în cazul aluatului de cozonac. Untul va trebui să devină moale, iar ouăle să se mai încălzească pentru că nu se folosesc reci.

Cum prepari aluatul pentru Rum Baba

Încălzește laptele și amestecă-l cu drojdia. Lasă amestecul deoparte până când pregătești și celelalte ingrediente.

Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Adaugă ouăle în alt bol, împreună cu sarea, zahărul și coaja de lămâie. Amestecă-le până când se dizolvă sarea și zahărul, iar compoziția devine spumoasă.

Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo compoziția de ouă. Apoi, adaugă amestecul de lapte cald cu drojdie, în timp ce amesteci intens toate ingredientele din bol. Când aluatul se conturează, adaugă untul moale și mai frământă aluatul până când se încorporează tot untul în el. Aluatul nu va fi ferm precum aluatul de cozonac, va fi moale și lipicios. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit timp de 40-50 de minute.

Cum formezi și coci savarinele după rețeta clasică de Rum Baba

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt, din belșug, 10-12 forme de savarine. Pune aluatul într-un săculeț pentru decorat deserturi și umple cu el 3/4 din capacitatea formelor de copt. Așază folia peste formele cu aluat și lasă-le deoparte până când aluatul se dezvoltă până la vârful formelor.

Aluat de savarine în tava de copt
Aluatul pentru savarine se dospește în două etape / Rețetefeldefel.ro

Coace savarinele pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă-le să se răcească bine și prepară siropul.

Pentru prepararea siropului fierbe apa cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Fierbe toate ingredientele timp de 4-5 minute. Apoi, lasă siropul să se răcească și strecoară-l. Adaugă în el savarinele și lasă-le până când sunt bine îmbibate cu sirop.

Decorează-le cu frișcă naturală și cu fructe proaspete.

Savarine cu frișcă pe platouri, preparate după rețeta clasică de Rum Baba sau Baba au Rhum
Ca și savarinele clasice și Rum Baba se însiropează din belșug / Shutterstock

Tot din categoria rețetelor de savarine mai interesante, îți recomandăm să încerci și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care face meditație la apus
Horoscop
Trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului
Lucrurile par să meargă bine pe toate planurile. Ele sunt cele trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului și se pot bucura de abundență. Norocul...
2
Divertisment
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Ce a observat fotbalistul atunci când a atins-o pe Georgina Rodriguez
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Fotbalistul și Georgina Rodriguez au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi s-au bucurat de momente de neuitat pe un iaht...
3
Ben Affleck în timp ce pleacă de la birou după ce s-a întâlnit cu Jennifer Lopez
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins de fotografi
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins imediat de fotografi. Reuniunea lor ține primele pagini ale presei internaționale. Cei doi foști soți nu reușesc...
4
O femeie îmbrăcată într-o fustă de culoare neagră, pe un deal
Horoscop
3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dedicarea e cheia succesului
Ziua de 7 septembrie aduce schimbări pe toate planurile. Din punct de vedere astrologic, acesta este un moment pentru claritate. 3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dacă...
5
Două bucăți de ciocolată neagră umplută cu ciocolată albă amestecată cu fistic și nuci
Rețete
Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
Rețeta de ciocolată Dubai este cea a unui desert deosebit, inspirat din luxul și opulența orașului Dubai. Este cunoscut pentru combinațiile sale inedite de arome și pentru ingredientele de calitate premium. Această ciocolată conține...
PARTENERI
×