Ouăle murate sunt o gustare delicioasă și unică, perfecte pentru a însoți o salată, un platou rece sau chiar un sandwich. Pot fi tăiate în jumătăți, feliate sau servite întregi. Gustul lor va fi ușor picant și acrișor, perfect pentru a însoți diverse preparate. Culoarea intensă a ouălor, dacă adaugi sfeclă roșie, le face și mai apetisante.
Ouăle murate pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite pentru a fi umplute. Vor cuceri atât papilele, cât și privirile. Pot fi umplute în modul clasic cu o compoziție de gălbenușuri și muștar, dar și cu alte combinații de ingrediente. Descoperă aici 3 rețete de ouă umplute, care-ți pot folosi drept inspirație pentru umplerea ouălor murate.
Mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioasele ouă murate.
Rețetă simplă de ouă murate – Ingrediente
- 6 ouă fierte tari
- 500 ml oțet de vin alb
- 500 ml apă
- 2 linguri de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță cu boabe de piper
- 1 linguriță cu boabe de muștar
- 2 căței de usturoi (tăiați felii)
- 1 sfeclă roșie fiartă (pentru culoare).
Rețetă de ouă murate – Mod de preparare
Primul pas constă în fierberea ouălor. Înainte de a pune ouăle la fiert, clătește-le bine cu apă ușor caldă, folosind partea abrazivă a buretelui de vase. Apoi pune ouăle la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Adaugă în apă și 1/2 linguriță de sare și o linguriță de oțet.
Aceste ingrediente sunt necesare pentru a nu permite albușurilor să se împrăștie prin apă, dacă coaja ouălor se crapă în timpul fierberii. Albușul se va coagula rapid în interiorul cojilor. În plus, această metodă permite o curățare mai ușoară a cojilor de ouă după fierbere.
Fierbe ouăle timp de 9-10 minute pentru a obține gălbenușuri tari. După fierbere, crapă-le ușor coaja și scufundă-le în apă rece. Lasă-le să se răcească bine, apoi le poți descoji mult mai ușor. Descoperă aici cum faci ouă fierte moi sau tari.
Cum prepari rețetă simplă de ouă murate
În timp ce ouăle fierb, te poți ocupa și de pregătirea saramurii.
Într-o cratiță, amestecă oțetul, apa, zahărul, sarea, foile de dafin, boabele de piper și de muștar. Adaugă usturoiul și sfecla roșie tăiată felii, dacă dorești să obții ouă colorate.
Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe amestecul de ingrediente timp de 5 minute. Apoi lasă lichidul să se răcească ușor.
Așază ouăle decojite într-un borcan sterilizat, având grijă să le aranjezi cât mai uniform. Toarnă saramura caldă (nu fierbinte) peste ouă, asigurându-te că sunt complet acoperite.
Închide borcanul ermetic și lasă-l să se răcească la temperatura camerei. După răcire pune borcanul în frigider și lasă-l timp de 3-5 zile pentru ca ouăle să absoarbă aromele. Apoi te poți bucura de gustul lor, servindu-le după preferințe.
Dacă te-a cucerit această rețetă simplă de ouă murate, mai avem pentru tine și o rețetă de ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci. Sfecla roșie poate fi folosită fiartă, coaptă sau chiar murată.