Reclamă

Ruladă cu dovleac și mac. Desert de toamnă spectaculos

Dacă adori dovleacul în deserturi, îți oferim o rețetă delicioasă și spectaculoasă de ruladă cu dovleac și mac. Pe lângă gustul delicios, te va impresiona și contrastul de culori dintre aluat și cremă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 31 octombrie 2022, 6:05 / Actualizat: 23 martie 2023, 11:46

Rulada se prepară dintr-un aluat dospit, în care se adaugă și dovleac copt. Iar umplutura este o cremă delicioasă cu semințe de mac și bezea de albușuri. Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și pași de urmat, pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu așa desert minunat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ruladă cu dovleac și mac – Ingrediente

Ai nevoie pentru această ruladă de câteva ingrediente necesare aluatului cu dovleac și de alte câteva ingrediente pentru umplutura ruladei.

Pentru aluat cu dovleac copt:

  • 300 gr de făină
  • 200 gr de unt gras
  • 200 gr de piure de dovleac copt
  • 2 gălbenușuri
  • 100 ml de lapte
  • 100 gr de zahăr
  • 1 lingură cu vârf de smântână acră
  • 10 gr de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță cu esență de vanilie
  • 1 linguriță cu coaja de lămâie sau de portocală
  • 1 linguriță cu esență rom
  • 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte, pentru uns.
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 150 gr de semințe de mac măcinate
  • 75 gr de zahăr
  • 75 ml de lapte
  • 3 albușuri
  • coaja de la 1/2 lămâie.

Ruladă cu dovleac și mac – Mod de preparare

Primul pas constă în coacerea dovleacului la cuptor. Poți coace dovleacul cu o zi înainte sau poți opta să dai dovleacul pe răzătoare și să-l caramelizezi într-o cratiță, pe flacăra aragazului. Vezi aici cum prepari cel mai bun dovleac copt la cuptor, cu gust de copilărie.

Reclamă

Cum prepari aluat cu dovleac copt

Pune într-un bol drojdia cu laptele călduț și o lingură de zahăr. Amestecă ingredientele până la omogenizare și lasă-le deoparte pentru a se activa drojdia.

Separă albușurile de gălbenușuri și pune deoparte albușurile, pentru umplutură. Peste gălbenușuri, adaugă un praf de sare și amestecă-le pentru a le intensifica culoarea. Apoi, adaugă smântâna și omogenizează amestecul.

Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Formează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo untul moale și miezul de dovleac. Adaugă aromele, apoi drojdia activată și gălbenușurile amestecate cu smântâna.

Amestecă bine aceste ingrediente adăugând în același timp și făina din bol. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Pune aluatul înapoi în bol, acoperă-l cu folie și dă-l la frigider pentru 30 de minute.

Cum prepari umplutura pentru ruladă cu dovleac și mac

Amestecă într-o cratiță laptele, zahărul și coaja de lămâie. Pune cratița pe flacăra aragazului și lasă laptele să atingă punctul de fierbere. Adaugă imediat semințele de mac măcinate. Amestecă continuu cu un tel sau o spatulă până când semințele de mac se hidratează și absorb tot laptele. Vezi aici cum se prepară și o rețetă de cozonac Baigli cu mac și nucă.

Presară un praf de sare peste albușuri și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă bezeaua de albușuri, treptat, în compoziția de mac, răcită. Omogenizează bine compoziția și pune-o la frigider până când modelezi aluatul.

Cum modelezi și coci rulada

Înainte de a modela rulada, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoate aluatul de la rece și întinde-l cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară, dar nu foarte subțire. Scoate umplutura de mac de la rece și întinde-o peste foaia de aluat. Rulează foaia de aluat cu umplutura la interior și așază ruloul într-o formă de chec guguluf.

Coace minunata ruladă cu dovleac și mac pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Las-o să se răcească mai întâi în forma de copt, apoi transfer-o pe un platou rotund și decoreaz-o cu zahăr pudră. Porționeaz-o frumos și răsfață-i pe cei dragi cu un desert de toamnă delicios și spectaculos.

Și dacă mai dorești rețete de desert cu dovleac, îți mai oferim și o rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×