Salamul de biscuiți reprezintă pentru mulți desertul copilăriei cu care ne răsfăța mama sau bunica. Rețeta este simplă, cu ingrediente pe care le găsim în orice magazin: biscuiți, nuci, rahat, ciocolată, unt și lapte. Aromele le alege fiecare dintre noi după gust: rom, vanilie, scorțișoară sau mentă. În plus, rețeta se prepară foarte simplu și rapid, îți trebuie doar putină răbdare din momentul finalizării preparatului și până la degustare. Este necesar ca salamul de biscuiți să stea la rece, în frigider, pentru a se închega.
Dacă te-am convins, îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii de urmat pentru a pregăti și tu un desert simplu și minunat.
Salam de biscuiți cu ciocolată – Ingrediente
- 500 gr biscuiți simpli
- 150 gr nucă măcinată
- 200 ml lapte
- 100 gr unt cu peste 80% grăsime
- 100 gr zahăr
- 200 gr ciocolată cu peste 50% masă de cacao
- 1 linguriță pudră de scorțișoară
- 2 lingurițe esență de rom
- un praf de sare
- pudră de cacao, pentru decor
- zahăr pudră, pentru decor
Rețetă de salam de biscuiți cu ciocolată – Mod de preparare
Rupe biscuiții în bucăți mai mici și pune-i într-un bol încăpător, unde vei amesteca toate ingredientele. Macină nuca, dar nu chiar foarte fin, mai lasă și bucățele mai mari pentru gust și aspect plăcut. Amestecă nuca cu biscuiții rupți.
Pune într-un vas, la foc mediu, laptele. Adaugă un praf de sare, untul tăiat în cuburi, zahărul, scorțișoara și ciocolata ruptă în bucăți mici. Amestecă cu o spatulă până când se topesc ingredientele solide. Vei obține un sirop de ciocolată consistent, pe care îl lași să se tempereze 5 minute. Adaugă și esența de rom și toarnă siropul de ciocolată peste amestecul de biscuiți și nucă. Amestecă ușor toate ingredientele până se omogenizează, însă ai grijă să nu se sfărâme biscuiții. Aceștia vor da aspect plăcut salamului de biscuiți dacă se păstrează bucățile mai mari.
Lasă compoziția pentru salam de biscuiți cu ciocolată să se tempereze 10 minute, apoi împarte-o în două părți egale.
Întinde fiecare parte de compoziție pe folie de prospețime și dă-i formă de rulou, de salam. Împachetează cele două rulouri în folie de prospețime și dă-le la frigider pentru 1-2 ore, sau până se încheagă bine și se poate felia. Dacă te grăbești să savurezi deliciosul desert, poți să pui rulourile la congelator pentru 30 de minute.