Uleiul este unul dintre alimentele de bază pentru prepararea mâncărurilor. Însă consumat în cantități mari poate deveni nociv organismului. De aceea este important să încerci să eviți adăugarea lui în exces în preparatele culinare. Chiar dacă dă gust salatelor și aduce un aport de nutrienți organismului, face parte din categoria grăsimilor, pe care le mai evităm uneori.
Vinetele sunt legumele cele mai populare vara, pentru că se găsesc din belșug și sunt foarte accesibile. Le poți prepara în nenumărate moduri. Poți prepara rețete de salate cu vinete, rețete de aperitive, mâncăruri scăzute și conserve pentru iarnă. Descoperă aici și o rețetă de aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă, perfectă pentru gustările de mai târziu. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru prepararea salatei de vinete fără ulei.
Salată de vinete fără ulei – Ingrediente
- 750 gr vinete coapte și bine scurse;
- 1 ceapă de mărime medie;
- 150-200 gr de iaurt grecesc;
- sare după gust.
Salată cremoasă și dietetică de vinete – Mod de preparare
Vinetele pentru salată se aleg dintre cele mai coapte și mai cărnoase. Sunt ideale vinetele mai mari pentru a le coace cu ușurință pe grătar. Salata iese mult mai gustoasă dacă pentru coacerea vinetelor deținem un grătar cu lemne. Însă în lipsa acestuia se poate apela și la metoda cuptorului sau a flăcării de aragaz.
Descoperă aici cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.
Cât despre iaurt, pentru a obține o salată cât mai dietetică, optează pentru un iaurt grecesc cu procent mai mic de grăsime. Alege un iaurt cu 2,5 % grăsime pe care îl pui la scurs înainte a a-l folosi.
Cum prepari rețeta de salată de vinete fără ulei
După ce ai copt vinetele și le-ai curățat, pune-le la scurs într-o sită. Lasă-le acolo să se scurgă bine și să se răcească. Mai amestecă-le cu o spatulă de lemn pentru a se răci mai rapid.
Între timp, curăță ceapa și toac-o cât mai fin. Presară 1/4 linguriță de sare peste ceapă și amestec-o să pătrundă sarea printre toate bucățile de ceapă. Lasă ceapa pe tocător și acoper-o cu un bol de sticlă. Sarea o va deshidrata ușor și îi va accentua gustul. Lasă ceapa sub bol până când se răcesc vinetele.
Apoi, pune vinetele bine scurse pe tocător, peste ceapă. Toacă-le mărunt cu satârul de lemn, special pentru vinete.
Pune vinetele tocate cu ceapa într-un bol sau o salatieră. Adaugă peste acestea câte puțin iaurt bine scurs de lichid. Amestecă-le și mai adaugă iaurt până când obții cremozitatea și gustul care îți place. Dacă mai necesită, mai adaugă și puțină sare.
În cazul în care nu dorești ca salata să fie foarte dietetică, poți înlocui iaurtul cu unul mai cremos sau cu smântână.
Servește salata simplă, pe felii de pâine, așa cum servești și salata clasică de vinete.
Este delicioasă și decorată cu felii de roșii proaspete.