Hair stylistul Allyson Carter consideră că alegerea șamponului potrivit este crucială pentru sănătatea părului. Carter arată care sunt indiciile pentru a stabili cât de sigur este un șampon. Primul indiciu se referă la gradul său de onctuozitate. Dacă un șampon este prea onctuos, culoarea pare artificială sau miroase exagerat de bine, de aromat. Atunci probabil că nu este prea bun pentru scalp, susține aceasta.
Șampoane nocive pentru podoaba capilară
În primul rând trebuie evitate șampoanele parfumate, pe care este indicat să le înlocuiești cu o formulă mai blândă, ce susține volumul și hidratarea părului, fără ingrediente care să usuce scalpul, relatează Shefinds.
Agenții de îngroșare fac părul uscat și fragil
Sunt de evitat șampoanele cu agenți de îngroșare, care le dau acestora o textură atrăgătoare. În opinia lui Carter, unii agenți de îngroșare des utilizați, precum clorura de sodiu și polietilenglicolul, sunt deosebit de iritante pentru scalp. „Fură din hidratarea părului, făcându-l uscat și fragil”, subliniază Carter.
La rândul lor, parfumurile ca dietanolamina și trietanolamina „distrug complet keratina și contribuie la uscarea și pierderea părului”, adaugă experta. În egală măsură, șampoanele de îngroșare pot fi periculoase din cauză că, atunci când sunt folosite în exces pot astupa porii. Porii sufocați împiedică oxigenul să ajungă la scalp, care la rândul lui devine iritat și în final provoacă pierderea părului.
Parfumul poate agrava mătreața
În viziunea lui Abudllah, deși parfumul în sine nu provoacă mătreață, poate genera o gamă largă de alergii, inclusiv mătreața. „Un scalp iritat poate antrena căderea părului, uscarea și ruperea lui”, observă experta.
Mai mult, prin folosirea repetată a unor produse pentru păr care conțin parfumuri, mătreața ca reacție alergică se poate înrăutăți. Pentru a evita numeroasele reacții alergice asupra scalpului, este bine să se evite cât mai mult aceste șampoane, subliniază Abdullah.