Scaunul auto pentru copii: criterii de selecție pe care părinții trebuie să le aibă în vedere

Scaunul auto pentru copii protejează copilul în cazul unui accident. Accidentele rutiere reprezintă principala cauză de deces a copiilor între cinci și 14 ani, în întreaga lume. În cazul unui impact, scaunul auto salvează viața celor mici, în peste 85% dintre cazuri.

Publicat: 26 mai 2021, 8:02
În Marea Britanie este obligatoriu ca un copil ce are sub 15 luni să fie transportat într-un scaun auto de tip rear-facing / Shutterstock

Potrivit legislației, copiii mai mici de 12 ani sau care au o înălțime sub 1,35 metri trebuie să fie transportați în sisteme de reținere aprobate. Adică într-un scaun auto omologat.

Atunci când alegi scaunul auto al copilului trebuie să ții cont de înălțimea și greutatea celui mic. Și tipul de mașină pe care îl conduci este un criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere. Testează scaunul pentru a te asigura că se potrivește perfect copilului și mașinii tale. Citește cu atenție instrucțiunile producătorului și ghidează-te după recomandările specialiștilor.

Scaunul auto pentru copii

Bebelușii care nu au împlinit încă doi ani nu au sistemul osos dezvoltat complet. Motiv pentru care oasele lor nu pot rezista impactului unui accident de mașină. Gâtul unui copil mic nu este suficient de puternic pentru a-i ține greutatea capului, în timpul unui accident frontal. De aceea, este necesar scaunul auto pentru copii pentru transportarea lor în siguranță.

Criterii de selecție pe care părinții trebuie să le aibă în vedere

Singura modalitate ca bebelușii să fie în siguranță în cazul unui accident este ca ei să fie transportați într-un scaun auto, orientat cu spatele la sensul de mers (Rear Facing).

Scaunul auto Rear Facing centrează copilul în scaun, iar centura acestuia de siguranță atașată strâns în jurul șoldurilor transferă forța impactului (unui eventual accident) asupra coapselor copilului, care sunt mai bine dezvoltate și nu asupra șoldurilor, care sunt încă în formare.

Există două tipuri de scaune Rear Facing: scaunul auto pentru bebeluși (scoica), recomandat până la vârsta de doi ani și scaunul auto convertibil, ce poate fi orientat cu spatele sau cu fața la direcția de mers. Acesta din urmă poate fi utilizat pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, și „crește” odată cu copilul.

Medicii recomandă ca cei mici să fie transportați într-un scaun auto Rear Facing până la vârsta de cel puțin doi ani, sau până când ating înălțimea și greutatea maxim admise, pentru un scaun auto orientat în sensul direcției de mers.

Centura de siguranță în trei puncte, folosită în cazul adulților, nu este recomandată copiilor deoarece oasele șoldurilor lor sunt fragile, iar aceasta nu ar centra corespunzător micuțul, pe scaunul din spate.

În cazul unui impact, centura în trei puncte ar putea produce tăieturi adânci pe corpul copilului, ar afecta capul și vertebrele cervicale, dar și oasele pelviene ale celui mic, potrivit presei de specialitate.

Sistemul de prindere în cinci puncte ține șoldurile, umerii și bazinul copilului la locul lor. Copiii cu vârste cuprinse între doi și cinci ani sunt mai flexibili decât adulții. De aceea ar putea aluneca din centura de siguranță în trei puncte, în timpul unui accident. Sistemul de prindere în cinci puncte îi centrează pe cei mici. Suporturile laterale ale acestuia ajută la absorbția forței unui impact.

Tipuri de scaune auto pentru copii disponibile pe piață

Din ce în ce mai mulți părinți conștientizează importanța utilizării unui scaun auto pentru copii atunci când micuții se află în mașină. Transportarea în siguranță a copiilor presupune o informare corectă a adulților.

Achiziționarea unui scaun auto neomologat sau montarea greșită a acestuia sunt doar câteva dintre aspectele pe care părinții trebuie să le aibă în vedere atunci când aleg scaunul auto pentru copii.

Pe piață, există mai multe tipuri de scaune auto pentru copii. Descoperă cum se clasifică și criteriile de vârstă și înălțime pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îl achiziționezi.

Scaunele auto Rear Facing

Scaunele destinate sugarilor sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de Rear Facing. Micuții vor fi astfel cel mai bine protejați. Este recomandat să transporți copilul în această poziție cel puțin până la vârsta de 2 ani.

Scaunul nu trebuie pus niciodată în fața unui airbag. Înălțimea centurilor trebuie să fie la nivelul umărului copilului sau chiar sub acesta.

Majoritatea scaunelor pentru bebeluși sunt fabricate cu o limită de greutate. Nu depăși înălțimea sau greutatea maximă recomanată. Atunci când cel mic depășește limitele admise, poate folosi un scaun convertibil, tot într-o poziție orientată spre spate.

Scaunele convertibile

Sunt în esență două scaune auto într-unul singur. Acestea sunt puse pe bancheta din spate și orientate spre spatele mașinii până când copilul are vârsta de doi ani și cel puțin 20 de kilograme.

După aceea, scaunele sunt rotite pentru a se îndrepta spre partea din față a mașinii. Înălțimile centurilor ar trebui să fie ajustate chiar deasupra nivelului umărului copilului dumneavoastră.

Scaunele combinate

Sunt orientate spre partea din față a mașinii și sunt destinate copiilor cu vârsta de cel puțin un an și cu o greutate între 10 și 20 kilograme. Aceste scaune pot fi folosite până când copilul cântărește cel puțin 40 de kilograme sau mai mult, și are cel puțin patru ani. Aceste scaune nu trebuie orientate spre spate.

Scaunul auto cu înălțător

Numit și booster, acesta este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între patru și opt ani, care au o înălțime de cel puțin 145 centimetri.

Reglementările de siguranță ale scaunelor auto se modifică des, așa că nu ar trebui să cumperi un scaun auto care a mai fost folosit înainte / Shutterstock

Scaunele auto Rear Facing sunt cele mai sigure

În Marea Britanie, copiii sub 15 luni sunt transportați în scaune Rear Facing, datorită siguranței dovedite pe care acest tip de scaun o asigură, în cazul unui impact

Cele mai periculoase accidente auto sunt coliziunile frontale. Acestea se petrec cu o viteză mai mare și o forță mai puternică, notează site-urilor locale.

Atunci când un copil este orientat cu capul în sensul direcției de mers, gâtul, coloana sa vertebrală și organele interne vor fi afectate de impact, din cauză că el va fi propulsat în față.

Scaunul auto pentru copii, orientat în sensul invers direcției de mers, contracarează acest lucru. Astfel, forța impactului este distribuită într-un mod uniform, pe spatele acestuia, și nu pe membrele sale.

În cazul unui impact posterior, ocupanții scaunului Rear Facing vor fi împinși spre partea din spate a vehiculului, în conformitate legilor fizicii.

Când un copil se află într-un scaun auto orientat cu spatele la sensul de mers, acesta continuă să sprijine capul și coloana vertebrală, chiar dacă mașina e lovită din spate.

– Conform unui studiu efectuat de către Injury Biomechanics Research Center, al Universității din Ohio, SUA

Chiar dacă uneori scaunul Rear Facing se poate roti, în cazul unui accident ce afectează spatele mașinii, forțele de impact vor fi absorbite de banchetă și carcasa scaunului. Indiferent de situație, copilul va fi protejat, informează Reuters.

Ce folosim pentru bebeluși: landou sau scoica?

Landoul este acel cărucior pentru copii mici, mare și acoperit, de regulă folosit în plimbări sau atunci când sugarul doarme într-o vizită. Însă bebelușul nu trebuie transportat în mașină în landou, ci într-un scaun auto, în așa numita „scoică”.

Este o mare diferență între cele două și părinții trebuie să acorde o atenție majoră acestui fapt. Scoica este obligatorie în transportul cu mașina, în vreme ce landoul nu este proiectat pentru a fi utilizat în autovehicule.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
3
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
4
Divertisment
Transformarea incredibilă prin care a trecut o actriță venerabilă de la Hollywood. Paparazzi au surprins-o pe stradă la 88 de ani
Aceasta este transformarea incredibilă prin care a trecut o actriță venerabilă de la Hollywood. Paparazzi au surprins-o pe vedeta în vârstă de 88 de ani. Actrița a ieșit la plimbare și s-a bucurat de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI