Potrivit specialiștilor, 40 la sută din lucrurile pe care le faci zilnic sunt obiceiuri și nu decizii. De aceea, poți adopta cadre care să te ajute în luarea deciziilor. Cadrele îți pot fi de ajutor, dar totuși: nu poți avea o rezervă infinită de energie mentală.
Schimbarea care te ajută să fii mai productivă
Creierul tău descompune substanțele nutritive pentru a elibera energie. Subprodusele secundare ale acestui proces metabolic, cum ar fi glutamatul, se acumulează în mod natural. Iar acestea nu se elimină până când nu dormi. Sarcinile mentale dificile care necesită concentrare și atenție duc la o acumulare de glutamat.
Un alt factor important potrivit studiilor este impactul oboselii decizionale. Ai tendința de a lua decizii mai inteligente și raționale cu privire la propunerile cu risc ridicat mai devreme în timpul zilei. Astfel încât, poți decide să faci câteva schimbări în ziua ta de lucru.
Poți trece la sarcini mai puțin solicitante din punct de vedere mental. Cum ar fi, să răspunzi la e-mailuri sau să îți organizezi agenda pentru ziua în curs.
Să mănânci, să te plimbi, să alegi orice activitate care te ajută să te reîncarci. Structurează-ți ziua astfel încât să poți aborda sarcinile care necesită atenție și concentrare cât mai devreme în ziua de lucru. Astfel vei deveni mult mai productivă în momentele cheie ale zilei.
Cum abordezi sarcinile de lucru
Potrivit specialiștilor, o doză ridicată de glutamat în organism poate afecta cortexul prefrontal lateral, care este partea creierului responsabilă cu luarea deciziilor și planificarea.
Schimbarea care te ajută să fii mai productivă este să te organizezi eficient, astfel încât să te ocupi de sarcinile dificile după masa de prânz, când ai avut ocazia să te reîncărci fizic și psihic. Specialiștii au constatat că o scurtă perioadă de odihnă îți poate reface mușchii decizionali.
Alege o persoană care să decidă în locul tău
Ce ai alege dintre a munci mai mult sau mai puțin din punct de vedere fizic și mental? Ai fi dispusă să amâni gratificarea și să desemnezi o persoană care să decidă în locul tău? Ar fi bine să iei în calcul și această variantă, prin care să delegi anumite sarcini care implică decizii dificle către o altă persoană responsabilă.
În majoritatea cazurilor, este recomandat să alegi rutele ușoare de rezolvare a sarcinilor dificile. Aceasta este una dintre alternativele pe care le poți folosi pentru a investi mult mai puțin timp pentru luarea deciziilor complexe, fără să te epuizezi.
Dacă alegi o persoană care poate lua aceste decizii, îți vei economisi energia de luare a deciziilor care nu depind în totalitate de tine. Și vei câștiga timp și energie pe care să le poți investi în lua deciziilor care te implică în mod direct.
De asemenea, există și opțiunea prin care dacă o problemă apare târziu în cursul zilei, să amâni luarea decizei pentru a doua zi de dimineață. Vei avea astfel cea mai bună formă mentală și energia pentru a face cea mai potrivită alegere în contextul respectiv.