Corpul nostru se schimbă și trece printr-o succesiune de etape. Dacă te uiți în oglindă zilnic poate este greu să-ți dai seama cât de repede a trecut timpul, dar dacă te vei uita la fotografiile din copilărie sigur vei vedea o diferență.
Semnele îmbătrânirii sunt mai vizibile la aceste vârste
Potrivit unor noi cercetări asupra schimbărilor moleculare asociate cu îmbătrânirea, oamenii se confruntă cu două transformări majore, una la vârsta medie de 44 de ani și cealaltă la vârsta medie de 60 de ani.
Specialiștii spun că există anumite schimbări care sunt cu adevărat dramatice. Acestea apar la mijlocul anilor 40, dar și la începutul anilor 60.
Specialiștii spun că acest lucru se întâmplă indiferent de clasa de molecule la care alegi să te uiți.
Îmbătrânirea este complexă și este asociată cu riscuri tot mai mari de boli de toate tipurile. Specialiștii au studiat biologia îmbătrânirii pentru a înțelege mai bine schimbările care apar și cum anume poți atenua anumite afecțiuni care vin cu vârsta.
Specialiștii au urmărit un grup de 108 adulți care au donat probe biologice la fiecare câteva luni dea- lungul mai multori ani.
Specialiștii au observat că unele afecțiuni, cum ar fi Alzheimer și bolile cardiovasculare, nu apar brusc, iar riscul crește brusc după o anumită vârstă.
Cercetătorii au studiat mai multe tipuri de biomolecule. Mai multe studii anterioare au descoperit modificări neliniare ale abundenței moleculare.
Modificările pot fi legate de îmbătrânirea la șobolani și la oameni.
Studiile spun că procesul de îmbătrânire apare treptat la unele specii. La oameni se pot observa și schimbări bruște în jurul vârstei de 44 de ani și 66 de ani.
Aproximativ 81% dintre moleculele studiate au prezentat modificări într-o anumită perioadă de timp. Schimbările au atins apogeul la mijlocul anilor 40 și din nou la începutul anilor 60, scrie Parade.
Ce schimbări apar în aceste etape ale vieții
Specialiștii spun că modificările moleculelor de la mijlocul anilor 40 au legătură cu metabolismul lipidelor, cofeinei și alcoolului.
Această perioadă este asociată cu bolile cardiovasculare și cu disfuncții ale pielii și mușchilor.
Vârful de la începutul anilor 60 a fost asociat cu metabolismul carbohidraților și a cofeinei, bolile cardiovasculare, piele și mușchi, reglarea imunității și funcția rinichilor.
Primul vârf, la mijlocul anilor 40, este de obicei atunci când femeile încep să treacă prin menopauză sau perimenopauză, dar cercetătorii au exclus acest lucru ca factor principal. Bărbații au suferit și ei modificări moleculare semnificative în jurul aceleiași vârste, spun specialiștii.
Acest lucru sugerează că menopauza și premenopauza pot contribui la schimbările observate la femei, dar există și alți factori din corpul bărbaților care pot da îmbătrânirea.. Identificarea și studierea acestor factori ar trebui să fie o prioritate pentru cercetările viitoare.
Specialiștii spun că mai sunt necesare studii în acest domeniu și că probele strânse vor contribui la înțelegerea mai bună a procesului de îmbătrânire.