Poate deveni frustrant atunci când bananele se strică mair repede decât ai sperat. Experții au dezvăluit însă cel mai bun sfat de depozitare pentru a le face să reziste mai mult.
Sfat simplu pentru depozitarea bananelor
Bananele au o perioadă de valabilitate foarte scurtă de aproximativ două până la trei zile dacă sunt cumpărate când sunt coapte. Dacă sunt achiziționate când sunt verzi, pot dura câteva zile în plus. Cu toate acestea, uneori nu se coc corespunzător dacă sunt prea verzi.
Coaja de banană se poate înnegri foarte ușor, ceea ce poate deteriora calitatea fructului din interior și poate reduce durata de valabilitate. Pentru a preveni această situație, experții au dezvăluit diferite moduri prin care poți bananele să dureze mult mai mult, până la 10 zile.
Cei mai mulți oameni păstrează bananele pe blatul din bucătărie, într-un coș cu fructe sau alături de fructe pentru a le păstra proaspete.
Cu toate acestea, conform lui Kate Hall, expert în alimentație și fondator al The Full Freezer, depozitarea fructelor în frigider poate ajuta la prelungirea utilizării lor cu până la 10 zile odată ce sunt coapte.
Odată ce bananele au ajuns la culoarea dorită, pur și simplu pune-le în frigider departe de alte fructe.
Expertul a adăugat: „Dacă bananele au trecut de punctul în care vrem să le mâncăm, le poți curăța de coajă. Următorul pas este să le poți depozita în congelator”.
Chiar dacă sunt congelate, bananele pot fi adăugate direct în clătite, smoothie-uri sau chiar transformate în înghețată.
Bananele au nevoie de condiții speciale de depozitare
Sarah Bridenstine, brutar și bucătar profesionist, a spus că bananele au propriile „nevoi ciudate de depozitare”, care ar trebui urmate.
Expertul a spus: „Pentru a accelera coacerea bananelor verzi, puneți-le în sac. Substanțele pe care le emană le vor ajuta să ajungă mai repede la culoare plăcută de galben. Odată ce au ajuns în acest punct, ține-le la rece pentru a încetini coacerea excesivă. Dă-le la frigider odată ce sunt coapte pentru a opri înnegrirea.”
Pe măsură ce bananele se coc în mod natural, cojile eliberează etilenă. Cu cât este mai mare concentrația de etilenă în aerul din jurul bananei, cu atât acestea se maturizează mai repede.
O modalitate prin care po’i încetini procesul de coacere a bananelor este să înfășori folie alimentară în jurul tulpinilor pentru a capta etilena. Este important să înfășori tulpinile de banane individual, mai degrabă decât întregul mănunchi.
Acest lucru se datorează faptului că atunci când înfășori tulpina individual și o acoperi complet, există mai puține locuri în care etilena să se scurgă. Pe de altă parte, dacă vrei ca bananele să se coacă mai repede, e recomandat să pui fructele într-o pungă de hârtie, închisă.