Rețeta se prepară la tigaie din multe ouă poșate într-un delicios sos de roșii cu ardei și ceapă. Acestea sunt ingredientele clasice folosite în rețeta de bază, însă mai poți adăuga și rondele de cârnați, sau bacon afumat. Tot opțional se mai poate adăuga, la final de preparare, sau chiar în timpul servirii, bucăți de brânză sărată. Rețetele se pot adapta după pofta inimii. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această minunată rețetă de ouă în sos de roșii pentru mic dejun, sau pentru orice masă din zi.
Rețetă de ouă în sos de roșii – Ingrediente
- 3 ouă
- 6 roșii mari, coapte
- 1 ceapă
- 1-2 căței de usturoi
- 2 ardei capia, copți
- 1 ardei iute
- sare și piper
- opțional, zahăr, după gust
- 2-3 linguri de ulei
- câteva fire de pătrunjel verde
Rețeta de shakshuka – Mod de preparare
Începe prin a pregăti toate ingredientele necesare rețetei. Coace ardeii pe grill, sau pe tigaia teflonată, curăță-i și toacă-i mai mărunt. Poți folosi ardei gras, dacă îl preferi ardeilor capia. De asemeni, îl poți folosi chiar și necopt. Curăță ceapa și toac-o solzișori, curăță usturoiul și toacă-l rondele. Toacă și ardeiul iute cu sau fără semințe, în funcție de cât de picant dorești gustul preparatului.
Pune o oală cu apă la fiert. adaugă și o jumătate de linguriță cu sare. Amestecă până se dizolvă sarea. Când apa începe să fiarbă, adaugă roșiile și opărește-le pentru un minut. Scoate-le cu o paletă, lasă-le să se tempereze și curăță-le de coajă, apoi toacă-le în cuburi mici.
Când ai toate aceste ingrediente gata, pune o tigaie adâncă la foc și încinge uleiul în ea. Adaugă ceapa și usturoiul și amestecă-le pentru a-și degaja bine aromele și a se pătrunde ușor și uniform. Adaugă ardeii copți și ardeiul iute și din nou amestecă. Apoi adaugă roșiile și lasă sosul să fiarbă până se pătrund bine roșiile și sosul devine mai consistent. Potrivește gustul sosului de roșii cu sare și piper. Poți pune îm shakshuka și alte condimente, cum ar fi boiaua de ardei, chimion, sau ierburi aromatice: oregano, busuioc, etc. Poți asezona gustul după preferințe. Dacă roșiile nu sunt suficient de zemoase, adaugă o ceașcă de apă.
Sparge, pe rând, ouăle în sosul de roșii, cu atenție să nu se amestece gălbenușul cu albușul. Lasă-le să se prepare în sos, atât cât să se coaguleze albușul, dar gălbenușul să rămână moale. Farmecul preparatului îl reprezintă gălbenușul cursiv, atunci când îl secționezi.