Dacă te afli în această categorie, ești predispusă experimentării sindromului burnout. Din fericire, este doar o posibilitate asociată lucrului de acasă, ci nu o sentință. Poți să previi acest scenariu.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sindromul burnout sau sindromul epuizării este „un sindrom conceptualizat ca rezultat al stresului cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes. Se caracterizează prin trei dimensiuni: stare de oboseală, sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă și eficacitate profesională redusă.”
Află cum poți să previi sindromul burnout când lucrezi de acasă din propunerile noastre.
Plăcerea ascunsă în rutină
Munca de acasă are toate șansele să devină o activitate monotonă, în special când ești înconjurată în fiecare zi de aceiași patru pereți ai camerei. Însă și montonia are inamicul ei: creativitatea.
Adaugă noi obiceiuri în rutina ta. Aprinde o lumânare parfumată în fiecare dimineață pentru a-ți induce o stare de plăcere și de calm înainte să începi programul de lucru. Adaugă sirop de amaretto la cafeaua neagră de toate zilele sau încearcă toate sortimentele de pe raftul celui mai apropiat magazin. Cine știe, poate vei face descoperirea anului.
Energizează-te pe ritmul piesei preferate și încălzește-ți corzile vocale pentru ședințele online cu refrenul de la radio pe care nu-l mai poți scoate din minte. Fiecare zi este o oportunitate de a încerca să faci o schimbare în stilul de viață.
Un timp câștigat
Dacă drumul până la locul de muncă îți consumă o oră din zi ar trebui să te bucuri pentru că de când stai acasă ai câștigat o oră. Ar putea să nu pară un câștig uriaș, dar marile schimbări se obțin prin eforturi mici și constante.
Este un moment potrivit pentru tine să începi un curs, să faci mai mut sport sau sa îți dezvolți o nouă abilitate. Doar gândul că te poți transporta de la locul de muncă la cursul de design în mai puțin de cinci minute ar trebui deja să te facă să te simți mai bine.
Spațiul de lucru: un sanctuar
Ajustările pe care le poți face în spațiul de lucru amenajat acasă sunt nenumărate. Tu ești stăpâna spațiului din casa ta, implicit și singura responsabilă de tarea ta de bine. Nimic nu îți poate sta în cale atunci când vine vorba de amenajarea propriei locuințe.
Alege o combinație veselă de culorile pentru scaunul și masa de birou, precum galben și verde. Așează și o floare frumos mirositoare lângă laptop.
Lumina naturală este un element important pentru starea generală de bine și pentru o vedere sănătoasă. Dacă ai o fereastră mare în casă, așează-te cât mai aproape de ea. În cazul în care nu te numeri printre norocoși, alege becul care emite lumina cea mai confortabilă pentru ochii tăi.
Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere pentru asigurarea condițiilor optime de lucru este temperatură. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit o corelație între temperaturile scăzute și comiterea unui număr mai mare de greșeli. Totodată, temperaturile scăzute reduc productivitatea.
Ia o pauză pentru a preveni burnout
Dacă aștepți ca cineva să îți spună să iei o pauză, acordă-ți chiar tu una, chiar acum. Crezi că dacă lucrezi mai mult vei avea, implicit, mai multe realizări? Este momentul să regândești acest aspect pentru a preveni sindromul burnout.
Potrivit cercetărilor de la Universitatea din Illinois, pauzele programate pot îmbunătăți concentrarea. Munca fără oprire epuizează organismul, reducând astfel capacitatea de a face performanță. După fiecare oră de lucru, ridică-te de pe scaun și scoate capul pe fereastră. Respiră adânc aerul proaspăt și gândește-te la un aspect pozitiv din viața ta pentru care ești recunoscătoare. Gândurile bune sunt poate cele mai accesibile forme de reziliență în vremuri dificile.
Acum că știi cum să previi sindromul burnout când lucrezi de acasă, spune-le și colegilor de echipă la următoarea întâlnire online.