Gutuile sunt fructele de toamnă cele mai apreciate, pentru că sunt și gustoase și aromate, dar și pline de substanțe nutritive. Au un conținut bogat în vitamine precum vitamina A, C, dar și vitaminele din grupa B. Conțin și minerale, precum calciu, fosfor, magneziu și zinc. Sunt bogate în fibre și oferă sațietate atunci când sunt consumate proaspete sau preparate. Sunt bogate în antioxidanți, iar consumul de gutui este benefic pentru lupta împotriva radicalilor liberi.
În plus, sunt și foarte versatile și le poți include în multe preparate culinare. Pe lângă cunoscutele rețete de conserve, poți prepara din gutui și deserturi, aperitive sau garnituri. Una dintre cele mai apreciate rețete cu gutui, pe care ți-o recomandăm, este rețeta de mâncare de gutui cu pui. Este o mâncare tradițională ardelenească, cu gust dulce-acrișor și aromă plăcută, de toamnă. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării unei rețete simple de băutură delicioasă.
Sirop de gutui pentru iarnă – Ingrediente
- 1 kg de gutui bine coapte
- 1 litru de apă
- 500 gr de zahăr
- sucul de la o lămâie
- 2-3 batoane de scorțișoară, opțional.
Rețeta siropului din gutui – Mod de preparare
Primul pas pe care îl faci pentru a prepara siropul este acela de a spăla bine gutuile cu partea abrazivă a buretelui de vase. Apoi le clătești și le ștergi pentru a te asigura că nu mai au puf. Taie gutuile în felii, fără a le îndepărta coaja sau cotoarele. Ca și la rețeta de peltea de gutui, ai nevoie de pectina din conținutul gutuilor pentru consistența siropului.
Pune feliile de gutui într-o cratiță, adaugă imediat suc de lămâie peste ele, apoi zahărul și apa. Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe gutuile în sirop pentru aproximativ o oră, la foc de intensitate mică. Îndepărtează spuma care se formează pe parcursul fierberii. Dacă dorești un plus de aromă, poți adăuga și 2-3 batoane de scorțișoară.
După ce au fiert gutuile timp de o oră, stinge focul și acoperă cratița cu un tifon curat. Lasă-le să se răcească și să-și lase savoarea în sirop. Apoi scurge-le prin tifon și presează-le bine. Pune din nou cratița cu sirop de gutui pentru iarnă, la fiert pentru 15-20 de minute. În acest interval de timp pregătești sticlele pe care le speli bine și le sterilizezi, împreună cu capacele.
Pune siropul de gutui fierbinte în sticlele fierbinți. Nu uita să așezi sticlele într-o tavă metalică pentru a prelua din căldură și a preveni spargerea sticlelor. Închide sticlele ermetic cu capacele aferente. Apoi acoperă-le într-o pătură pentru a se răci lent. Astfel, siropul va fi bine conservat și îl vei putea păstra până la 2-3 ani.