Reclamă

Șuberek. Plăcinte tătărești cu carne și ceapă

Șuberek este denumirea unor plăcinte tătărești cu carne și ceapă, de care te îndrăgostești pe loc atunci când le deguști.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 27 septembrie 2022, 6:10

Sunt plăcinte rumenite în baie de ulei încins, preparate dintr-un aluat foarte simplu și au o formă semirotundă, foarte atractivă. Rețeta tradițională tătărască se prepară din carne de miel, dar se poate opta și pentru carne de porc, vită sau pui.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta se mai întâlnește și sub denumirea de chebureki, çibörek sau çiğ börek. În limba turcă „çiğ börek” înseamnă burek crud. Chiar dacă carnea se adaugă crudă în aluat, aceasta are timp să se gătească bine în timpul prăjirii plăcintelor.

Urmărește mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și pași necesari pentru a prepara și tu aceste plăcinte gustoase din bucătăria turcească.

Șuberek – Ingrediente

Ca la orice rețetă de plăcinte, ai nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutura plăcintelor. Pune-le separat pe masa de lucru pentru a-ți ușura munca.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 550 gr de făină
  • 350 gr de apă
  • 10 gr de sare.

Pentru umplutură:

  • 750 gr carne tocată, de vită
  • 2 cepe de mărime medie
  • sare și piper, după gust
  • 500 ml de ulei de floarea soarelui pentru prăjit plăcintele.
Reclamă

Rețetă de șuberek – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului, care necesită un timp de relaxare pentru a deveni mai elastic și mai ușor de întins. În acest interval de timp vei pregăti și ingredientele pentru umplutură.

Cum prepari aluat pentru plăcintele tătărăști

Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Adaugă sarea și amestecă-le. Apoi adaugă treptat apa rece, în timp ce amesteci intens cu o spatulă. Amestecă până când obții un aluat compact, nu foarte ferm, dar nici moale.

Presară puțină făină pe masa de lucru și mai frământă aluatul pentru plăcinte până când nu se va mai lipi de mâini. Pune aluatul pentru plăcinte într-un bol de sticlă, acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit pentru 30 de minute.

În acest interval de timp, amestecă carnea tocată cu ceapa curățată și trecută prin mașina de tocat, sare și piper. Lasă amestecul de carne cu ceapă la odihnit, atât cât se odihnește și aluatul. Vezi aici cum poți prepara și o rețetă de plăcinte cu cartofi la tigaie!

Cum formezi și prepari șuberek

Scoate aluatul odihnit pe masa presărată cu făină și împarte-l în 10-12 bucăți, pe care le modelezi sub formă de bile. Ia pe rând fiecare bilă și întinde-o pe masa presărată cu făină într-o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 22-24 cm. Peste jumătate din foaie pune 2 linguri din amestecul de carne cu ceapă. Acoperă umplutura cu partea de aluat liberă, formând un semicerc.

Cu o furculiță presează marginile aluatului pentru a se lipi.

Pune uleiul într-o tigaie adâncă, la înfierbântat. Adaugă câte 2-3 plăcinte și rumenește-le frumos pe ambele părți. Scoate-le pe un platou pe care așezi prosoape de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei.

Servește-le calde, simple sau cu o salată proaspătă alături. Sunt delicioase, au coaja crocantă, iar interiorul delicios și suculent. Sunt bune și reci, servite în pauza de masă de la birou.

Data viitoare când mai ai poftă de plăcinte, poate încerci rețeta de plăcinte cu varză la tigaie, perfecte pentru gustări delicioase.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×