Poți prepara rețeta atât cu varză murată, cât și cu varză proaspătă. Iese gustoasă în ambele variante. Însă varza murată oferă și un plus de sănătate, datorită probioticelor din conținutul ei. În timpul procesului de fermentare a verzei se creează condiții de dezvoltare a probioticelor, acele microorganisme cu beneficii dovedite pentru sănătate.
În sezonul rece, varza este unul dintre alimentele de bază în bucătăria noastră. Iar în perioadele de post, este chiar elixir pentru sănătate. O putem prepara în diferite moduri, sub formă de salată, de supă sau ciorbă, călită, sau sub formă de mâncare scăzută, dar o putem include și în rețete cu aluaturi. Un astfel de exemplu îl poți descoperi la rețeta de plăcinte cu varză la tigaie, perfecte pentru gustări delicioase. Mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru varza cu tăiței.
Tăiței cu varză de post – Ingrediente
- 200 gr de tăiței simpli, fără ou
- 2 litri de apă + 1 linguriță de sare
- 1 kg varză murată
- 1 ceapă de mărime medie
- 1 morcov mare
- 3-4 linguri de ulei
- 2-3 linguri cu pastă de roșii
- 1 crenguță de cimbru
- 1 crenguță de mărar uscat
- piper proaspăt măcinat
- mărar verde sau pătrunjel verde pentru decor.
Tăiței cu varză de post – Mod de preparare
Începe cu pregătirea verzei care necesită mai mult timp decât fierberea tăițeilor. Mai întâi, scurge bine varza și toac-o în fâșii. Pune fâșiile de varză în apă rece și lasă-le 10 minute să mai elimine din sare. Apoi, scurge-le bine, presându-le în mâini.
În funcție de forma tăițeilor, vei toca și varza. Dacă alegi tăiței subțiri, toci varza în fâșii lingi și subțiri. Dacă alegi tăiței lați, toci și varza după dimensiunile acestora. Astfel se vor asorta mai plăcut cele două ingrediente.
Descoperă și o rețetă de tăiței de casă sau paste de casă.
Curăță ceapa și toac-o mărunt. Pune-o la călit în ulei și amestec-o pentru a nu se arde. Curăță și morcovul și dă-l pe răzătoare. Adaugă-l peste ceapă și amestecă-l cu aceasta. Apoi adaugă varza tocată și amestec-o bine cu cele două legume călite. Adaugă și 200 ml de apă, crenguța de cimbru și pe cea de mărar și acoperă cratița cu un capac. Lasă varza să fiarbă la foc de intensitate minimă timp de 40-50 de minute. Mai agită cratița din când în când și dacă mai este nevoie, mai adaugă și apă fierbinte.