Reclamă

Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră

Pentru că sarmalele tradiționale sunt printre cele mai adorate preparate, îți oferim o rețetă de sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră. Combinația de orez cu nuci nu este doar delicioasă, ci și consistentă și hrănitoare.

Publicat: 21 martie 2022, 6:17

Nucile au un conținut bogat în grăsimi sănătoase, antioxidanți, vitamine și minerale, cât și alte substanțe nutritive, esențiale pentru sănătatea organismului. Bogate în antioxidanți, nucile ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative, precum si la prevenirea îmbătrânirii premature a organismului. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orezul are un conținut ridicat de potasiu, fiind benefic pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare și renale. Vitaminele B1, B2, B3 și B6 se regăsesc în orez și au rolul de a întări sistemul nervos. Totodată, acestea contribuie la transformarea nutrienților în energie.

Dacă te-am convins de beneficiile combinației dintre nuci și orez, îți oferim mai jos rețeta de sarmale, alături de lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas. Iar dacă dorești o rețetă mai specială, asemănătoare cu cea a sarmalelor, poți încerca și rețeta de pachețele de primăvară vietnameze.

Sarmale de post cu nuci și orez – Ingrediente

  • 1 varză acră, de mărime medie
  • 250 gr orez pentru sarmale
  • 200 gr nuci măcinate
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mare
  • 1 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță cu piper măcinat
  • 1/4 linguriță de boia dulce
  • 400 gr pastă de roșii
  • 1 crenguță de cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 linguriță cu boabe de piper.
Reclamă

Sarmale de post cu nuci și orez – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea rețetei de sarmale constă în pregătirea ingredientelor. Este necesar să pregătești foile de varză și umplutura pentru acestea.

Separă foile de vază de cotor și taie-le pe jumătate, dacă sunt mari, urmărind nervura foii. Îndepărtează nervura dacă este foarte groasă. Pune foile de vază în apă rece și lasă-le 10 de minute pentru a mai estompa gustul sărat.

Toacă fideluță nervurile îndepărtate și primele foi de varză pentru a le folosi la baza vasului de copt.

Reclamă

Cum pregătești umplutura de orez cu nuci

Curăță și toacă ceapa mărunt, curăță și răzuiește morcovul. Clătește orezul și pune-l la fiert în apă rece, respectând proporția de 1/3 orez/apă. Adaugă și o linguriță de sare și lasă-l să fiarbă până când se hidratează. Stinge focul, acoperă vasul cu un capac și lasă orezul să-și continue hidratarea, apoi să se răcească.

Pune 2 linguri de ulei la încins într-o tigaie și călește ceapa în el. Macină nuca mărunt, dar cu atenție să nu o transformi chiar în pudră.

Când ai toate aceste ingrediente pregătite, amestecă-le într-un bol. Adaugă piper măcinat și boia de ardei și omogenizează amestecul.

Cum împăturești și prepari sarmale de post cu nuci și orez

Pregătește un vas termorezistent în care vei pune sarmalele la preparat. Așază la baza lui un strat din varza tocată, crenguța de cimbru, boabe de piper și foile de dafin. Adaugă și jumătate din cantitatea de pastă de roșii.

Împachetează sarmalele și așază-le în vas. Așază câte o lingură din compoziția de orez cu nuci pe fiecare foaie de varză bine scursă de apă. Acoperă umplutura aducând marginile foilor de varză peste aceasta sub formă de plic. Împăturește frumos foile de varză peste umplutură, introducând marginile în interior.

Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare a sarmalelor în GALERIA FOTO!

Pas de împachetare a sarmalelor de post
Sarmalele se împachetează sub formă de plic, apoi se rulează / Profimedia Images

Așază sarmalele în vas în straturi succesive, separate prin straturi de vază tocată și pastă de roșii. Toarnă apă în vas, cât să acoperi ușor sarmalele.

Pune vasul la cuptor și prepară sarmalele pentru aproximativ 2 ore, la 165 de grade Celsius.

Servește sarmalele calde, cu pâine de casă sau cu mămăliguță. Iar dacă adori gustul picant, poți adăuga alături și un ardei iute. Și dacă îți plac în mod deosebit sarmalele, îți mai oferim o rețetă de sarmale de post umplute cu ciuperci și orez.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×