Top 5 autori români contemporani pe care trebuie să-i citești

Cum sezonul rece și-a intrat în drepturi îți propunem un moment de relaxare în care să te bucuri de cărțile a cinci autori români contemporani. Am selectat pentru tine scriitori de renume care să te bucure cu operele lor celebre.

Publicat: 10 noiembrie 2021, 7:23
Cum sezonul rece și-a intrat în drepturi îți propunem un moment de relaxare în care să te bucuri de cărțile a cinci autori români contemporani / Shutterstock

Fie că iubești proza, poezia, sau eseurile istorice, ți-am pregătit cinci autori deosebiți pe care ar trebui să-i citești iarna aceasta. Profită de vremea urâtă de afară pentru a te bucura alături de o cană de ceai de cartea ta preferată.

Top 5 autori români contemporani

Acești cinci autori români contemporani au scris cărți potrivite pentru orice tip de cititor. Fie că preferi o lucrare istorică sau o poezie plină de emoție, una din cărțile lor sigur te va pune pe gânduri. Te invităm să descoperi universul de lectură românesc și să te relaxezi alături de opere nemuritoare.

Ana Blandiana

Otilia Valeria Rusan, cunoscută drept Ana Blandiana, este unul din cei cinci autori români contemporani pe care trebuie să-i citești iarna aceasta. Scriitoarea a publicat 26 de cărți în limba română și are 60 de volume care au fost traduse în alte 26 de limbi de circulație.

Aceasta a început să publice sub pseudonimul de Ana Blandiana pentru a ocoli eventualele probleme din cauza regimului comunist. Numele vine de la satul natal al mamei sale, Blandiana din Alba.

La scurt timp după absolvirea facultății, aceasta a debutat cu primele lucrări în revista Tribuna din Cluj. De-a lungul timpului, înainte de revoluția de la 1989, Ana Blandiana a rămas de trei ori fără dreptul de a publica. Opera sa amplă a reușit să atingă sufletul a milioane de oameni.

Scriitoarea a primit mai multe premii pentru operele scrise printre care Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București (1982), Premiul Internațional Vilenica (2002), Premiul Poetul European al Libertății (2016) și multe altele. Printre operele pe care ți le recomandăm se numără Balanța cu un singur talger, Refluxul sensurilor, Pleoape de apă și Variațiuni pe o temă dată.

Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai apreciați și premiați scriitori români ai perioadei post-comnitste. Acesta are publicate peste 30 de volume și sunt traduse în mai bine de 23 de limbri. Cărătrescu trebuie să se numere printre cei cinci autori contemporani români pe care îi citești anul acesta.

Acesta a debutat cu poezii în cadrul Cenaclului de Luni, iar ulterior a publicat în revista România Literară. Mircea Cărătrescu este un autor de succes fiind apreciat atât la nivel național, cât și internațional. Dacă ești adepta speciei literare fantasy, atunci volumul Visul este ideal pentru tine.

Autorul a fost desoeri nominalizat entru Premilul Nobel pentru literatură și este membru al al Uniunii Scriitorilor și al PEN România. Printre cărțile pe care ți le recomandăm se numără: De ce iubim femeile, Frumoasele străine, Levantul și Nostalgia.

Lucian Boia

Dacă nu te-am convins cu primii doi autori români contemporani, atunci ți-l propunem pe istoricul și scriitorul Lucian Boia. Lucrările acestuia privesc domeniul istorie ideilor și ale imaginarului. Una din cărțile sale de căpătâi, Istorie și mit în conștiința românească este și astăzi un reper în istoriografia română. De-a lungul timpului, istoricul a publicat atât în limba română, cât și în limba franceză.

Lucrările aale au fost traduse și admirate de milioane de oameni. Lucian Boia s-a făcut remarcat întotdeauna printre colegii săi și printre oameni de seamă. Acesta a terminat ca șef de promoție în cadrul Universității din București, iar ulterior a ocupat un post de preparator la Universitate.

Acesta a introdus o nouă disciplină, istoriografia, căreia i-a urmat și un curs tipărit, Evoluția istoriografiei române. Printre lucrările pe care ți le propunem se numără: Eugen Brote, Mituri istorice românești și De ce este România altfel?.

Gabriel Liiceanu

Cel de-al patrulea scriitor pe care ți-l propunem din seria de autori români contemporani este Gabriel Liiceanu. Filozof, interpret și scriitor român, operele sale au avut și continuă să aibă un impact semnificativ asupra culturii societății noastre. Scriitorul a fost discipol al filosofului Constantin Noica și s-a făcut remarcat mai ales în perioada comunistă și în cea după revoluția de la 1989.

Acesta a participat la numeroase dezbateri publice și a reușit să impresioneze mentalul colectiv. Alături de Andrei Pleșu, Liiceanu a frecventat Școala de la Păltiniș. Aici, Constantin Noica ținea seminarii private alături de discipolii săi. Gabriel Liiceanu s-a făcut remarcat rapid pentru scrierile sale.

Dintre operele sale pe care ți le propunem se numără: Jurnalul de la Păltiniș, Despre limită, Întâlnire cu un necunoscut și Nebunia de a gândi cu mintea ta.

Andrei Pleșu

Andrei Gabriel Pleșu este un al nume sonor în cultura noastră. Scriitorul a participat alături de Gabriel Liiceanu la Sșcoala de la Păltiniș, devenind astfel discipolul filosofului Constantin Noica. Deși operele sale au fost de-a lungul timpului criticate, importanța lor nu poate fi contestată.

După prăbușirea regimului comunist, Andrei Pleșu a înființat un institut de studii avansate, revista culturală Dilema și a avut mai multe funcții publice. Acesta a înregistrat un succes real în rândul publicului și este considerat unul din scriitorii de seamă contemporani români.

Printre operele pe care ți le recomandăm se numără: Călătorie în lumea formelor, Ochiul și lucrurile, Despre frumusețea uitată a vieții și Despre inimă și alte eseuri

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI