Clătitele reprezintă, pentru majoritatea iubitorilor de dulciuri, desertul favorit din perioada copilăriei. Nu exista mamă sau bunică să nu fi preparat copiilor sau nepoților rețeta clasică de clătite.
Avantajul acestui desert este că îl poți combina cu orice cremă, dulceață, gem, chiar și înghețată. Iar atunci când pregătești mai multe clătite decât poți savura într-o zi, din cele rămase poți pregăti și un tort delicios. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu un astfel de tort din clătite.
Tort de clătite cu ciocolată și alune – Ingrediente
Ingredientele pentru prepararea unui astfel de desert delicios și spectaculos nu sunt complexe și nici costisitoare. Poți opta pentru o cremă de ciocolată gata preparată, precum Nutella sau Finetti. Sau, te poți aventura puțin în bucătărie și prepari singură o cremă de ciocolată după propriul gust.
Ingrediente pentru aluat de clătite:
- 4 ouă medii;
- 20 gr zahăr;
- 1 praf de sare;
- 700 ml lapte;
- 300 ml apă minerală;
- 300 gr făină;
- 2 lingurițe esență de vanilie.
Ingrediente pentru crema de ciocolată și glazură:
- 400 gr ciocolată amăruie cu peste 50% masă de cacao;
- 500 ml frișcă lichidă, îndulcită;
- 20 gr unt;
- 1 praf de sare;
- 50 gr alune de pădure pentru decor.
Rețetă de tort de clătite cu ciocolată – Mod de preparare
Înainte de a pregăti aluatul pentru clătite, este indicat să prepari crema de ciocolată. Aceasta necesită un timp de răcire, exact cât îți trebuie să prepari clătitele.
Cum prepari crema de ciocolată
Pune frișca lichidă într-un vas, la foc de intensitate medie. Las-o pe foc până aproape de punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici. Amestecă intens cu o spatulă sau cu un tel până când ciocolata este topită, iar compoziția omogenă. Adaugă și un praf de sare pentru intensificarea gustului. Mai poți adăuga aroma preferată: rom, mentă, vanilie sau migdale, sub formă de esență. Pune deoparte, în alt vas, 1/4 din compoziție, pentru glazură. Lasă cremele la răcit și pregătește clătitele.
Cum prepari aluatul și clătitele
Sparge ouăle în bolul mixerului și adaugă peste ele un praf de sare și zahărul. Chiar dacă aluatul de clătite nu necesită îndulcire, pentru că este crema suficient de dulce, zahărul are rolul de a uniformiza culoarea clătitelor în timpul coacerii. Folosește mixerul și amestecă ingredientele până obții o compoziție spumoasă. Adaugă laptele, omogenizează compoziția, apoi adaugă făina și amestecă din nou. La final, adaugă apa minerală și esența. Apa minerală ajută aluatul de clătite să devină mai pufos în timpul coacerii.
Pune o tigaie cu diametrul de 28 cm la încins, la foc mediu. O poți unge ușor cu puțin ulei, la primele clătite. Pune cu un polonic din aluatul de clătite în tigaie, atât cât să îi acoperi baza. Coace clătitele pentru câteva secunde pe fiecare parte, apoi le transferi pe un platou și le lași să se răcească.
Cum asamblezi deliciosul tort de clătite cu ciocolată și alune de pădure
Când se răcesc clătitele, iar crema de ciocolată este, de asemenea, răcită, asamblezi deliciosul tort de clătite. Introdu mixerul în vasul cu cantitate mai mare de cremă de ciocolată și mixează până când crema capătă volum și cremozitate.
Pe un platou de tort așezi rânduri consecutive de clătite unse cu cremă de ciocolată. Pune la baie de aburi vasul cu cantitatea cealaltă de cremă. Adaugă și untul și amestecă până când crema devine fluidă. Toarnă crema deasupra tortului de clătite și întinde-o uniform. Las-o să se prelingă și pe laterale. Va avea un aspect mai apetisant tortul. Îl decorezi cu alune de pădure și îi dai la rece pentru 1-2 ore.
Cei dragi vor fi tare încântați când vor savura câte o porție din acest tort delicios și spectaculos.
Spor și poftă bună!