Tortul Diplomat este unul dintre dulciurile nelipsite de pe mesele organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, dar și de la aniversări și alte evenimente deosebite.
Este un tort fără coacere, având la bază pișcoturi însiropate și o cremă cu multe fructe proaspete sau din compot. Nu este foarte dulce, este un tort fresh, cremos și răcoros. Se poate prepara sub diferite forme: rotund, sub formă de ruladă sau în tăvi de chec, de unde și denumirea ”la metru”.
Prepară-l și tu sub această formă, pentru că se montează mai ușor și se porționează mai frumos. Îți oferim în acest scop lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a-ți ușura munca.
Tort Diplomat la metru – Ingrediente
Pentru prepararea acestui tort, ai nevoie de ingrediente pentru crema cu fructe, pișcoturi și ingrediente pentru decorul tortului.
Pentru cremă și baza tortului:
- 1 pachet de pișcoturi Savoiardi
- 350 ml de smântână pentru frișcă
- 125 gr de zahăr
- 2 ouă de mărime mare
- 150 ml de lapte
- un praf de sare
- 2 lingurițe cu extract de vanilie
- 8 gr de gelatină (4 foi)
- 450-500 gr de compot asortat de fructe
- 250 gr compot de ananas, rondele,
- coji de portocale confiate.
Pentru decor:
- 200 ml de smântână pentru frișcă
- 50 gr de zahăr pudră
- căpșuni proaspete sau fructe la alegere.
Tort Diplomat la metru – Mod de preparare
Începe cu pregătirea formei în care vei monta tortul. Alege cea mai lungă tavă de chec pentru a da desertului acel aspect ”la metru”. Îmbracă una sau două forme de chec cu folie de prospețime. Apoi te poți ocupa de cremă.
Cum prepari crema pentru tort Diplomat la metru
Pune smântâna rece pentru frișcă în bolul mixerului. Pornește mixerul și amestecă smântâna până când începe să capete fermitate. Las-o deoparte și pune gelatina la hidratat în 3-4 linguri de apă rece.
Într-o crăticioară de inox, sparge ouăle și adaugă peste ele un praf de sare, vanilia și zahărul. Amestecă-le cu mixerul până când își dublează volumul și se deschid la culoare. Adaugă laptele, omogenizează și așază cratița pe foc de intensitate mică. Amestecă continuu, până când crema începe să capete consistență. Nu exagera cu fierberea pentru a nu se tăia crema. Stinge focul și adaugă în cremă gelatina bine scursă și cojile de portocală confiate. Amestecă bine pentru omogenizare, apoi lasă crema să se răcească.
Scurge fructele din compot și, dacă sunt mari, taie-le în bucăți mai micuțe.
După răcirea completă a cremei, amestec-o cu frișca bătută anterior și fructele scurse. Vezi aici cum se prepară și rețeta de ruladă Diplomat.
Cum montezi tort Diplomat la metru
În tava sau tăvile acoperite cu folie de prospețime așază rondele de ananas, iar în mijlocul acestora poți pune fructe mai mici, cum sunt de exemplu cireșele confiate. Toarnă crema cu fructe și niveleaz-o frumos. Trece pișcoturile prin sucul de la compot pentru o fracțiune de secundă și așază-le unul lângă altul, deasupra cremei. Pune tava la frigider peste noapte.
A doua zi, răstoarnă tortul pe platou și îmbracă-l în frișca bătută cu zahăr. Decorează-l după propria imaginație cu căpșuni sau alte fructe. Mai lasă-l la rece pentru a se așeza frumos pe platou, apoi îl poți porționa.
Iar dacă dorești să prepari și varianta clasică, sub formă rotundă, îți oferim rețeta de tort Diplomat cu fructe și frișcă.