Tiramisu este un desert tradițional italian, preluat de toate bucătăriile lumii și foarte apreciat. Rețeta originală are la bază clasicele pișcoturi Savoiardi, trampate într-un sirop de cafea tare și îndulcită. Crema se prepară cu mascarpne și ouă și este aromatizată cu lichior.
Ca și alte rețete de renume mondial și rețeta tortului Tiramisu a suferit diferite adaptări în funcție de gusturi. Mulți bucătari au renunțat de-a lungul timpului la crema clasică, pentru că se prepară cu ouă crude. Astfel, au apărut diferite variante de creme mai simple și mai rapid de preparat.
Îți oferim mai jos una dintre variantele rețetei de tort tradițional italian, fără ouă.
Tort Tiramisu – Ingrediente
Ai nevoie pentru acest tort de trei elemente simple, din ingrediente puține. Baza este din pișcoturi și sirop de cafea, crema din mascarpone cu frișcă și decorul din pudră de cacao.
Pentru baza tortului:
- 500 gr de pișcoturi Savoiardi
- 400 ml de cafea espresso
- 3 linguri de zahăr.
Pentru cremă:
- 500 gr de mascarpone
- 400 ml de smântână pentru frișcă, cu peste 30% grăsime
- 100 gr de zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 30 ml de vin Marsala sau lichior Amaretto.
Pentru decor:
- 20-25 gr de pudră de cacao.
Rețetă de tort Tiramisu – Mod de preparare
Tot ce ai de făcut pentru acest tort este să prepari o cafea tare și să amesteci la rece ingredientele pentru cremă. Apoi montezi tortul pe platoul de servire și îl pui la rece.
Fierbe cafeaua tare, la filtru, la ibric sau la espressor și îndulcește-o după propriul gust. Ține cont că și pișcoturile sunt ușor dulci. Lasă cafeaua să se răcească și prepară crema.
Cum prepari crema de mascarpone cu frișcă
Pune mascarponele în bolul mixerului. Adaugă smântâna pentru frișcă și zahărul pudră. Pornește mixerul și amestecă ingredientele până când obții o cremă consistentă. Adaugă vinul Marsala sau lichiorul Amaretto și omogenizează bine crema. Adaugă și un praf de sare pentru accentuarea gustului.
Poți opta și pentru altă cremă cum ar fi o delicioasă cremă de mascarpone cu nucă de cocos. Când ai crema pregătită și cafeaua răcită, poți monta tortul.
Cum montezi deliciosul tort Tiramisu
Împarte crema în două părți egale sau în trei, în funcție de câte straturi dorești să aibă tortul. Grupează și pișcoturile tot în atâtea părți ca și crema.
Trece pișcoturile pentru o fracțiune de secundă prin cafea și așază la baza platoului primul rând. Întinde peste ele prima parte de cremă. Nivelează frumos crema cu o spatulă de tort și continuă cu al doilea rând de pișcoturi trampate în cafea. Urmează a doua parte de cremă și tot așa, până când ai montat toate straturile tortului. Ultimul strat va fi format doar din cremă.
Acoperă tortul și pune-l la rece pentru cel puțin o oră, înainte de a-l porționa și servi. Astfel, straturile tortului se vor așeza mai bine, iar aromele din interior se vor întrepătrunde armonios.
Înainte de a servi tortul, decorează-l cu un strat generos de pudră de cacao. Folosește o sită deasă pentru a-l decora uniform. Iar dacă adori astfel de deserturi simple și fără coacere, îți recomandăm și o rețetă delicioasă de prăjitură, din pișcoturi și cremă de mascarpone.