Conform unui studiu publicat în 2019, cofeina poate crește performanța exercițiilor fizice. Cum? Prin amplificarea puterii anaerobice, rezistenței aerobice, a mușchilor și a intensității.
În pofida rezultatelor care demonstrează cum cofeina asistă performanța antrenamentelor fizice, cercetările sunt limitate în privința arderii grăsimilor din partea acesteia.
Cafeaua și arderea grăsimilor
Rezultatele studiului au demonstrat că la participanții care au consumat cofeină cu 30 de minute înainte de efectuarea antrenamentelui fizic a fost observată o ardere maximă a grăsimilor; indiferent de perioada zilei la care era efectuat testul.
Pentru a investiga abilitatea cafelei de a spori capabilitățile de ardere a grăsimilor, oamenii de știință de la Departamentul de Fiziologie al Universității din Granada (Spania) au examinat efectul pe care cofeina îl are asupra reducerii grăsimilor, pe parcursul unui test de antrenament la 15 bărbați activi.
Participanții la experiment aveau în jurul vârstei de 32 de ani. Erau nefumători, cu o condiție de sănătate bună și cu experiență în antrenamentele intense. De asemenea, ei consumau mai puțin de 50 mg de cofeină pe zi.
Potrivit cercetătorilor, consumul unei căni tari de cafea înaintea unui antrenament fizic de intensitate medie, după-amiaza este cea mai bună variantă pentru arderea grăsimilor la nivel maximum.
Limitările studiului
Studiul citat nu a inclus femei și nici oameni cu un stil de viață sedentar. Așa că rezultatele nu pot fi generalizate femeilor sau băbaților care fac parte din alte categorii de vârstă, potrivit Medical News Today.
Oamenii de știință nu au măsurat nici temperatura corpului și nu au luat în considerare orele de somn dormite de participanți înaintea efectuării testului.
O cercetare mai amplă asupra unui grup mai divers de persoane ar ajuta mai bine la elucidarea misterului; în privința cafelei care ar ajuta la arderea grăsimilor.
Beneficiile, dar și pericolele consumului de cafea
La nivel mondial, experții estimează că oamenii consumă aproximativ 2,25 miliarde de cești de cafea pe zi.
Cafeaua ar putea avea benefici în cazul unor boli precum diabet, boli cardiovasculare, boala Parkinson și bolilor de ficat.
Cafeaua conține o serie de nutrienți utili corpului uman; inclusiv vitamina B-2, niacina (vitamina B-3), magneziu, potasiu, și diferiți compuși fenolici, sau antioxidanți.
Pe lângă beneficii, băutul de cafea este însă asociat, de asemenea, și cu riscuri. Cafeaua ar conduce la o creștere a fracturilor osoase, nu este recomandată în sarcină sau în endometrioză, dar nici persoanelor care suferă de anxietate sau reflux gastric.
Cafeaua conține mulți compuși și există diferite moduri de a o bea. Acest lucru face dificilă determinarea exactă a modului în care cafeaua afectează o persoană, care sunt beneficiile și riscurile băuturii.
Evită depășirea dozei zilnice recomandate și ai grijă la ingredientele pe care le adaugi, precum zahăr, smântână, ori diferite arome; acestea putând fi nesănătoase.